“Не дозволимо порушувати правила ні самим собі, ні комусь іншому”: Павло Казарін про ток-шоу “Зворотний відлік” на Суспільному

“Не дозволимо порушувати правила ні самим собі, ні комусь іншому”: Павло Казарін про ток-шоу “Зворотний відлік” на Суспільному

19 бер. 2019

До виборів президента України залишилося всього півмісяця, українці мають обрати серед великої кількості кандидатів. Та як розібратися в їхніх передвиборчих програмах, щоб зробити свідомий вибір? Суспільний мовник запросить в ефір 18 ТОП-кандидатів, які мають найбільші рейтинги за версією провідних соціологічних служб (у кожен випуск – по три кандидати, найближчі між собою за рейтингом). Глядачі зможуть вислухати позиції й програми кандидатів, дізнатися їхній план дій та почути відповіді на запитання, які стосуються повноважень президента, а саме національної безпеки, зовнішньої політики та законодавчих ініціатив. Формат дискусії — дебати з елементами шоу. Кандидати відповідатимуть на запитання ведучих – Мирослави Барчук та Павла Казаріна, експертів, одне одного та аудиторії, зокрема й зібрані журналістами Суспільного з усіх регіонів країни.

Про роботу над проектом "Зворотний відлік", очікування від ток-шоу з кандидатами в президенти та відповідальність кожного українця за результат виборів ми поговорили з ведучим Павлом Казаріним.

Чимало людей досі не розібралися в передвиборчих програмах кандидатів. Чи є спосіб швидко розібратися самому – хто й що обіцяє?

Проблема в тому, що навіть деякі кандидати самі не знають свою власну програму. Тому мало прочитати програму кандидата в нього на сайті. Потрібно ще й розуміти, як він готовий описувати бажану картинку майбутнього, як він бачить себе на посаді президента й свої обов’язки, чи розуміє, які труднощі на нього чекають. Якщо б для розуміння намірів кандидатів було достатньо їхньої програми, то не було б потреби запрошувати їх на прямий ефір. Тому ми організували це ток-шоу саме для того, щоб зрозуміти: що насправді думають кандидати, коли їм доводиться говорити не заздалегідь вивчені тексти, а відповідати на запитання людей, які 31 березня будуть визначати майбутнє держави.

Якою Ви бачите роль ведучих політичного ток-шоу?

Класичне передвиборче політичне шоу схоже на боксерський поєдинок, де задача рефері – стежити за таймінгом і за тим, щоб бійці не били один одного нижче пояса й по потилиці. А українське суспільство налаштоване побачити реслінг: де рефері може спокійно взяти стілець із глядацької зали й розтрощити його об спини бійців. Я можу зрозуміти емоції українського глядача, але наша команда налаштована робити програму, де "ток" буде домінувати над "шоу". Ми робимо це для того, щоб у глядачів було розуміння, що не всі політики однакові й те, навпроти якого прізвища ви готові поставити пташку, дійсно має значення.

Як глядачам зрозуміти, що слова кандидата в прямому ефірі не збігаються з його реальними діями?

Є така напівжартівлива фраза: політик відповідає на запитання, яке йому не ставили, для того, щоб не відповідати на запитання, яке йому поставили. Ми хочемо цього уникнути. Саме тому кожна наша програма буде тривати 2 години 20 хвилин. Комусь цей час може здатися надмірним, але ми щиро переконані: тільки цей запас часу дасть нам змогу адекватно реагувати на все сказане й назвати речі своїми іменами. Хороше ток-шоу – це завжди й хороший пінг-понг. У нашому випадку це буде ще й хороший фактологічний пінг-понг. У нашої команди є жорсткі правила для цієї програми, і ми не дозволимо порушувати ці правила ні самим собі, ні комусь іншому.

Проблема української політики в тому, що більшість постатей першого ешелону звикли працювати у форматі монолога, виступу на стадіоні. Так вийшло, що адреналін – це нафта людської душі, і політики вважають: хто цю нафту здобув, той і озолотився. А ми відштовхуємося від того, що будь-яке політичне ток-шоу має стояти на варті здорового глузду й грати в одній команді з глядачем. Якщо нам доведеться захищати глядачів від маніпуляцій – ми готові. Ми готові звіряти все сказане політиками на достовірність із фактами. Так, нам доведеться звертати увагу на спроби ввести глядача в оману – і ми обов’язково будемо на цьому акцентувати.

Чимало українців вважають, що їхній голос нічого не змінить. Що б Ви порадили людям, яким байдуже до виборів?

Особливість нинішніх виборів у тому, що в них немає якось однозначного фаворита. Основні кандидати, за соцопитуваннями, ідуть нога в ногу. Саме тому, на відміну від виборчої кампанії 2014 року, ми опинилися в ситуації, де кожен голос на рахунку. Ті люди, які вважають себе поза політикою, мають запам’ятати одну просту річ: у нашій реальності неможливо бути поза політикою. Політика – це розмова про майбутнє, про те, що ми вважаємо нормою й вважаємо девіацією, це розмова про картинку бажаного майбутнього. Якщо хтось самоусувається від участі у виборах, це означає лиш те, що він делегує своє право визначати картинку завтрашнього дня комусь іншому. Але ж якщо ви не берете на себе відповідальність – це не означає, що відповідальність на вас не ляже.

Чому б Ви, на місці глядача, дивилися ток-шоу "Зворотний відлік" на Суспільному?

Цей проект створюється значною мірою за донорські гроші й виходить в ефірі телеканалів Суспільного, які утримуються коштом платників податків. Саме це дає змогу глядачу бути впевненим, що чиїсь приватні інтереси не зроблять цю програму лояльною до певного кандидата. Натомість глядач може бути впевненим, що наша програма працюватиме лише на його користь. Тому що в кінцевому підсумку саме він є головним замовником того, що 18 березня 2019 року о 18:30 вийде в ефір Суспільного.

 

Автор: Анастасія Обертас
Фото: Володимир Шевчук