Суспільний мовник Запоріжжя провів тематичні ефіри до Дня пам’яті та примирення

Суспільний мовник Запоріжжя провів тематичні ефіри до Дня пам’яті та примирення

8 тра. 2019

8 травня на Суспільному мовнику Запоріжжя ефір програми “Ранок: Запоріжжя” був присвячений Дню пам’яті та примирення й Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У рубриці “Варто знати” ранківці розповіли про експозицію Українського інституту національної пам’яті «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори». Експозиція відкрилася в Запорізькому краєзнавчому музеї.

Про виставку “Живопис та війна. Мікс” розмовляли в студії з її автором Валерієм Аргатом та співорганізатором Богданом Прищенком. Гості ранкового ефіру  поділилися міркуваннями про цінність життя та свободи крізь призму війни, філософію виставки.

До студії “Ранок: Запоріжжя” завітав також директор Запорізького науково-дослідницького центру “Спадщина” кандидат історичних наук Юрій Щур. Він розповів про національно-визвольне підпілля на Запоріжжі в повоєнні роки:

“Якщо пересічні жителі Запоріжжя та Запорізької області не могли знати про цю організацію, то самі співробітники МДБ та КДБ про цю організацію пам’ятали навіть у п’ятдесятих роках. Звідки взяті матеріали? На сьогодні це досить просто, завдячуючи закону про декомунізацію і про доступ до документів радянських органів державної безпеки” .

Деякі з архівних документів опубліковано, зокрема, в книзі історика “Молодіжна “Група підпільників” Гуляйполе - Запоріжжя 1947-1949”. Презентація книги відбудеться 10 травня, а буккросинг на Суспільному вона поповнила вже сьогодні.

Докладніше про це дивіться за посиланням

Повний запис ранкового ефіру тут (оновлено)

Також 8 травня відбулися тематичні ефіри Українського радіо Запоріжжя.

У ранковій програмі “Вголос” розмовляли з громадською активісткою Іриною Ярко про символіку Дня пам’яті та примирення. Дізнавалися, кому належить ідея використовувати червоний мак як символ пам’яті і що уособлює ця квітка.

В ефірі передачі “На часі” говорили про Запорізький вимір Другої світової війни з гостями Оленою Величко (завідувачка відділу інформації та використання документів Запорізького обласного державного архіву), Віталієм Бондарем (головний спеціаліст Запорізького обласного державного архіву) та Володимиром Лінніковим  (завідувач відділу новітньої історії Запорізького обласного краєзнавчого музею).

У програмі радіодня «Між нами» директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой розповів про тематичну виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори».

Докладніше - на нашій сторінці у мережі Фейсбук

Повна версія радіоефіру тут