Екологічні наслідки від підриву Каховської ГЕС. Фоторепортажі Суспільне Запоріжжя

Екологічні наслідки від підриву Каховської ГЕС. Фоторепортажі Суспільне Запоріжжя

13 чер. 2023

Водойми, що у Запоріжжі та передмісті, продовжують міліти, глибоководні річки за декілька днів перетворилися на струмки — це наслідки підриву російськими військами Каховської ГЕС. Журналісти Суспільне Запоріжжя побували у містах та селах на берегах водойм і зафіксували екологічне лихо у серії фоторепортажів. 

Селища Кушугум та Балабине Запорізької області — на берегах заливів Каховського моря.  Яскраві й мальовничі тутешні краєвиди зараз змінили кольори: вода продовжує відходити, оголюючи чорне замулене дно. 

Повноводна річка Кушугум перетворилась на тонку стрічку. Тепер там, де нещодавно була жива вода, можна спостерігати «сліди людини» —  пляшки, пакети, сітки та інше сміття. На березі лежить мертва риба. До плавневої зони, яку омивала вода, тепер можна дійти пішки. Без води залишилась чисельна популяція лілій та гарлачиків. Під променями сонця ці рослини, поступово висихають.

Читайте також: Суспільне Мовлення шукає шеф-редакторів/-ок хабів у регіонах

Найгірша ситуація біля Балабинської коси — там річка майже повністю висохла.

Висихає і річка Конка Кушугумської громади. Всі насосні станції, що забезпечували водою для поливу, не можуть працювати, тому на території громади заборонено поливати питною водою.

Читайте також: Суспільне візьме участь у Дитячому Євробаченні-2023

Місто Запоріжжя, Комунарський район. Тут вода відійшла від берега на 40-50 метрів. На одній із баз відпочинку рівень води майже за тиждень знизився до нульової позначки. На фото — альтанки, які раніше  стояли на воді.

Оголений берег замість річки спостерігають на водоймах, що нижче Дніпрогесу, зокрема у селищі Біленьке Запорізького району. На березі можна побачити рибу та раків, які не змогли врятуватися під час стрімкого руху води. Берег кишить зміями, які намагаються вижити в нових умовах безводдя. 

Каховське водосховище поблизу селища Малокатеринівка Кушугумської громади стає схожим на чорну пляму. за даними Укргідроенерго, середній показник відпливу становить 4-5 сантиметрів на годину. Від моменту підриву рівень води в Каховському водосховищі знизився більш ніж на 7 метрів.

Більше фото з водойм та річок Запорізької області дивіться у фоторепортажах від Суспільне Запоріжжя:

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини.

Оперативні новини від Суспільне Запоріжжя — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: