Спецпроєкт

Спецпроєкт "Повернути Донбас" на Суспільному Запоріжжя: Слов’янськ, Маріуполь, Щастя, Краматорськ

5 лип. 2019

5 і 6 липня в етері регіональних філій UA: Суспільне мовлення продовжується цикл передач до 5-річчя звільнення міст Донбасу від російської окупації — спецпроєкт "Повернути Донбас". Проєкт створила і презентує філія Суспільного UA: ДОНБАС.

5 липня о 22:20 Суспільний мовник Запоріжжя транслюватиме серію проєкту про звільнення Слов’янська.

6 липня — розповіді про повернення Маріуполя о 15:15, Щастя — о 16:45, Краматорська — о 22:36.

За розкладом трансляцій стежте також на сайті телеканалу "Запоріжжя".

Програми спецпроєкту "Повернути Донбас" розкривають хронологію подій під час захоплення українських міст. Команда регіонального мовлення Суспільного подієво показує спроби встановлення так званого "русского мира" у цих містах: мітинги, здебільшого організовані засланими агентами, місцеві, які беруть участь в акціях через токсичні маніпуляції російських ЗМІ про мову та Революцію Гідності; заклики до повалення конституційного ладу, приєднання Донбасу до Росії, проведення незаконного референдуму, місцева влада, яка не може визначитись, до кого примкнути, та інші події, з яких почалась війна на Донбасі.

"Важливо, що ми як команада проєкту виконуємо лише роль систематизації інформації від місцевих. Про окупацію і визволення Донбасу розказують виключно люди, які були свідками і учасниками подій, — розповідає керівниця проєкту, продюсерка регіонального мовлення Ірина Цибух. — Сценарій захоплення усіх міст Донбасу приблизно однаковий — це ще один доказ того, що координаційний центр та сценарій окупації України у Росії спланували заздалегідь. Тому у цих серіях циклу "Повернути Донбас" ми акцентуємо на регіональних особливостях кожного окупованого міста України".

У серії про Краматорськ розкривається історія місцевого летовища, на якому майже весь період окупації перебувають українські бійці. Вони пояснюють, чому не звільнили місто одразу, як зайняли аеропорт. Також кореспонденти Суспільного знайшли учасницю українського мітингу, який організували тутешні мешканці, коли місто вже зайняли бойовики. Вона розповіла, як це — вийти на мітинг за Україну в окупованому місті.

"Особисто для мене важливо, що ми додали у матеріал архівне аматорське відео, де місцеві жителі питають у бойовиків, які захоплюють адмінбудівлі в Краматорську, бо їх нібито покликали "жителі Донбасу", хто їх кликав у місто. Певною мірою це дух безстрашності — прийти і сказати: "Ми — місцеві жителі Донбасу, і вас сюди не кликали", — каже продюсерка Ірина Цибух.

Наступна серія присвячена Слов’янську — досить відомому місту на карті російсько-української війни. Тому команда проєкту спробувала розкрити ті аспекти теми, на яких не акцентувалось раніше.

Разом із журналістами UA: ДОНБАС глядачі поспілкуються з бійцем СБУ, який розповів, чому співробітники Служби безпеки України покинули свою будівлю у Слов’янську, та побувають на місці одного з перших боїв у російсько-українській війні на Донбасі; відвідають міст, де бойовики виставили вірян московського патріархату з іконами, щоб не пропустити українську техніку на першу лінію "оборони".

Але на думку Ірини Цибух, особливою історією зі Слов’янська є викрадення пораненого українського бійця з лікарні в окупованому місті. Журналісти Суспільного знайшли жінку, яка допомогла йому втекти.

За словами генеральної продюсерки регіонального мовлення Суспільного Марії Фрей, для команди регіонального мовлення вже стало традицією готувати спецпроєкти творчою групою одного регіону й ділитися ними з усіма філіями.

"Працівники розуміють, що роблять важливий проєкт не тільки для своєї області, а й для мешканців усієї країни", — сказала генпродюсерка.

Наступні серії спецпроєкту заплановано в другій половині липня і серпні:

  • 21 липня — "Повернути Донбас: Рубіжне"
  • 22 липня — "Повернути Донбас: Попасна"
  • 22 липня — "Повернути Донбас: Сєвєродонецьк"
  • 24 липня — "Повернути Донбас: Лисичанськ"
  • 22 серпня — "Повернути Донбас: Станиця Луганська"

Можливі зміни, стежте за програмою каналу.