Суспільний мовник Запоріжжя відзначає 60 років першого ефіру

Суспільний мовник Запоріжжя відзначає 60 років першого ефіру

5 сер. 2019

5 серпня телеканал UA: ЗАПОРІЖЖЯ відзначає 60 річницю виходу в ефір першого самостійного випуску новин Запорізького обласного телебачення. У липні 1959 відбулася перша ефірна проба Запорізького телебачення - короткий випуск загальних новин і кінофільм. А вже в серпні глядачі побачили новини запорізького виробництва. З наступного року такі інформаційні випуски стали регулярними. 

«2019 рік - насправді ювілейний для запорізької філії НСТУ: ми відзначаємо 80 років існування в ефірі запорізького радіо і 60 років телемовлення. При цьому саме 5 серпня вийшов в ефір перший повноцінний випуск новин. Звісно, тогочасні новини дуже відрізнялися і за формою, і за подачею, і за змістом. Сьогодні у своїй роботі новинники використовують значно більше інструментів і набагато яскравішу жанрову палітру. Та й про стандарти тогочасної журналістики говорити не доводиться... Однак ми пишаємося тим, що наші колеги завжди намагалися подавати не лише оперативні, а й чесні новини. З їхніх розповідей ми знаємо, як тяжко їм було працювати із важкою небездоганною технікою та дорогою плівкою, як довго доводилося монтувати звичайний сюжет - такий матеріал, на підготовку якого сьогодні вистачить сорока хвилин. Знаємо, що тоді доводилося балансувати між «політикою партії» та правдивою інформацією. Тож дуже тішимося, що сьогодні часи змінилися і працювати у новинах стало набагато легше», - розповідає продюсерка Запорізької філії Національного суспільного телебачення України Наталія Андреєва.

Набір працівників на Запорізьку телестудію розпочали з перших місяців 1959 року. Інженерно-технічний супровід забезпечували зв’язківці, деякі - уже з радійним досвідом. Редакторами ставали радійники й газетярі. Кінооператорами - фотокори й навіть фотоаматори. Усі вони у прискорених темпах мусили опанувати професійні навички роботи на пультах, в апаратних, у студії. Телережисерську групу склали харківські працівники з досвідом роботи.

«Я пам’ятаю перших працівників телестудії. Це Валентина Глейх, котра була монтажером, клеїла плівки. До речі, і до сьогодні у нас зберігся термін «склейка». Я пам’ятаю головного інженера Віктора Підяша. Зараз його онук займається комп’ютерним забезпеченням...», - поділилася спогадами  керівниця творчої групи UA: Українське радіо Запоріжжя телерадіожурналістка Оксана Гладій.

Нагадаємо, що завдяки процесу реформування телевізійного мовлення, Запорізька обласна державна телерадіокомпанія з 2017 року стала регіональною гілкою Суспільного мовника України. А нещодавно отримала логотип UA: - своєрідний знак якості Суспільного. Його філії отримують за результатами моніторингу ефірів, якщо програми всіх напрямів відповідають журналістським стандартам і цінностям Суспільного мовника.