Команда UA: ЗАПОРІЖЖЯ – на фестивалі «З країни в Україну»

Команда UA: ЗАПОРІЖЖЯ – на фестивалі «З країни в Україну»

13 сер. 2019

10 серпня у Мелітополі відбувся фестиваль «З країни в Україну». Як інформаційний партнер події Суспільний мовник Запоріжжя відвідав фестиваль, щоб представити яскраві моменти свята в трансляції наживо й записати їх для UA: Українське радіо Запоріжжя та ефірів UA: ЗАПОРІЖЖЯ.

Фестиваль було засновано шість років тому і раніше він проходив лише в східних містах України. Цьогоріч його географія розширилася та охоплює західні й південні регіони. Зокрема, вперше до нього долучилися й міста Запорізької області – Бердянськ і Мелітополь. 

«У 2014 році ми з колегами їздили на схід до військових з концертною програмою, щоби підбадьорити. Тоді ми зрозуміли, що цивільне населення теж потребує культурної програми. І загалом є проблема з незнанням того, чим багата українська культура. Ми вирішили виправити цю ситуацію і розробили концепцію фестивалю, який буде відкривати Україну, показувати її з різних сторін. Так утворився фестиваль «З країни в Україну», — розповів ідейник і співзасновник фестивалю Денис Блощинський.

Під час фестивалю на локаціях працювала команда UA: ЗАПОРІЖЖЯ. Режисери, телеоператори й інженери, ведучі-ранківці і кореспонденти-новинарі, радійники, шефреди і продюсери Суспільного Запоріжжя спілкувалися з учасниками й відвідувачами фестивалю, записували цікаві епізоди і вели пряму трансляцію на сторінку телеканалу в мережі «Фейсбук», аби долучити до культурно-просвітницької події якомога більше мешканців області.

«Це була дійсно класна співпраця, від якої ми отримали багато задоволення. З одного боку – організатори фестивалю, волонтери, неймовірно цікаві спікерки та спікери, з іншого – потужна команда з телевізійників, радійників, працівників технічних служб, і всі разом ми працювали над тим, щоб кожен, де б він не знаходився, міг відчути себе частинкою фестивалю «З країни в Україну». Дякуємо за нагоду відвідати Мелітополь і поспілкуватися з нашими глядачами наживо та знайти нових прихильників. Такі заходи дуже сприяють підвищенню довіри до Суспільного в області», — сказала продюсерка філії UA: ЗАПОРІЖЖЯ Наталія Андреєва.

За словами організаторів, програма фестивалю в Мелітополі об’єднала всі національні меншини міста. Відвідувачі знайомилися з їх культурою, брали участь у випіканні караїмського пиріжка, фотографувалися в національних костюмах і слухали лекції про інтеркультурність міста на майданчику «Відкрита бібліотека». Крім того, впродовж дня проводилися майстер-класи з ляльки мотанки, танцю пластунів та інших мистецтв, діяли майданчики для спортивних та інтелектуальних ігор, фотовиставка з потртератами мелітопольців-учасників АТО. Також гості свята могли поспілкуватися з письменником Олегом Гончаренком (засновник мелітопольського осередку «Просвіта») та відомим спортсменом Мелітополя Валерієм Газаєвим. Користувався попитом майданчик «Сучасна Україна», де можна було малювати 2D-ручками, читати книгу з доповненою реальністю, гратися з роботами. 

Загалом, на Майдані Перемоги та в Будинку культури імені Шевченка працювали 14 майданчиків від глобальної команди та кілька активностей, створених тутешніми учасниками проєкту. Після завершення роботи майданчиків для містян і гостей Мелітополя виступали гурт Nesprosta, Secret Forest, ТОLOKA, Alex Silakov, Олена Луценко та Kira Mazur.

Мелітополь став п’ятим містом, яке приймало фестиваль «З країни в Україну» у цьогорічному турі. В цілому фестивалі Таврійського краю та Приазов’я (Бердянськ, Мелітополь, Каховка) відвідали більше трьох тисяч гостей. Підбиваючи підсумки другого заїзду фестивалю, організатори висловили вдячність команді Запорізької філії Суспільного за максимальну інформаційну підтримку події в Мелітополі. 

«З UA: ЗАПОРІЖЖЯ працювати дуже приємно. Злагоджена команда, оперативність і якість висвітлення матеріалів перевершила очікування. Забезпечення інформаційної підтримки фестивалю «З країни в Україну» у Мелітополі було дуже професійним. Радію зацікавленості репортерів, адже вони охопили максимально всі напрямки фестивалю, залучаючи до стрімів, коментарів, інтерв’ю учасників, артистів і організаторів фестивалю. Завзяті журналісти. Дякую Суспільному мовнику», — прокоментувала медіапартнерство менеджерка з комунікацій фестивалю «З країни в Україну» Каріна Дорошенко.

Нагадаємо, що всього в цьогорічному фестивалі беруть участь 18 міст України. Тож до жовтня «З країни в Україну» відвідає ще 12 міст. Дізнатися про перебіг фестивалів у цих містах можна на каналах регіональних філій Суспільного мовника, що стали медіапартнерами фестивалю. Проєкт представляє Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

А щоденник фестивалю в Мелітополі дивіться в ефірі ранкового шоу ″Ранок: Запоріжжя″.