Понад п’ять годин музики та ефірів наживо: UA: ЗАПОРІЖЖЯ вів трансляцію з фестивалю «Khortytsia Freedom»

Понад п’ять годин музики та ефірів наживо: UA: ЗАПОРІЖЖЯ вів трансляцію з фестивалю «Khortytsia Freedom»

3 вер. 2019

Цієї суботи і неділі, 31 серпня та 1 вересня, в Запоріжжі відбувався фестиваль «Khortytsia Freedom». Філія Суспільного UA: ЗАПОРІЖЖЯ як інформаційний партнер події вела трансляцію наживо у мережу «Фейсбук» та на телебачення.

«Суспільний мовник Запоріжжя вирішив два дні присвятити висвітленню тих подій, що відбуваються на сцені молодих виконавців фестивалю «Khortytsia Freedom». Сцена називається «Wake up stage», тобто «Прокинься», і кінець літа, 31 серпня, та початок осені, 1 вересня, ми проводили в компанії, власне, молодих виконавців з усієї України. На сцені виступили як запорізькі гурти, так і гості з Києва, Харкова, Луцька, Дніпра. Чому ми обрали з-поміж трьох сцен саме цю тому, що, на наше глибоке переконання, молоді виконавці не поступаються у своїй майстерності, у своїй творчості відомим гуртам. Єдина різниця в тому, що зіркам щастить, їх усі знають, їхню музику люблять, купують диски, а про молодих виконавців треба говорити, нагадувати, допомагати їм розвиватися й доносити власну творчість. І в цьому ми побачили свою місію», сказала продюсерка UA: ЗАПОРІЖЖЯ Наталія Андреєва.

Пряма трансляція виступів артистів пересувною телестанцією відбувалася на сторінку в мережі «Фейсбук» (з початку до кінця фестивалю) та на телебачення (у вечірній час).  

Готуючись до партнерства, Суспільний мовник Запоріжжя уклав ліцензійні угоди з гуртами, тож записи їхніх виступів стануть частиною контенту UA: ЗАПОРІЖЖЯ, а також інших філій суспільного мовника України. Це означає, що подивитися концерти талановитих молодих виконавців зможуть як глядачі телеканалу в Запоріжжі й області, так і глядачі зі всієї України, на сайті каналу в режимі онлайн, а також в ефірах регіональних суспільних телеканалів.

Відкривав сцену Wake up stage запорізький гурт «MAYDAY! MAYDAY! MAYDAY!». Це інструментальний колектив, що грає в стилі построк. У виїзній студії Суспільного Запоріжжя учасники команди розповіли, як обирали назву гурту і яким бачать своє творче майбутнє. На думку музикантів, для них настав час трохи змінити вектор і доповнити інструментальну музику вокалом.


Наступним на Wake up stage виступав київський гурт «Хмарно з проясненнями». Їхнє інтерв’ю дивіться в ефірі ранкового шоу «Ранок: Запоріжжя» цього четверга, 5 вересня.  Далі на сцені працювала дніпровська музична команда «ZAGREB» і київський гурт «KULSHENKA». Дізнатися більше подробиць і послухати їхні виступи також можна на сторінці UA: ЗАПОРІЖЖЯ у Фейсбуці. Завершував вечір першого фестивального дня хедлайнер Wake up stage, київський гурт «YUKO». А передостаннім виступав експериментал-поп гурт «YEYO», також з Києва.

Лідерка гурту «YEYO» Катерина Офліян у виїзній студії телеканалу розповіла про найближчі творчі плани, своє бачення успіху:

«Ми коли починали, про це (монетизацію) не думали, просто експериментували. Але зараз хочеться не те, що монетизувати... хочеться бути зрозумілими. Не тільки для себе робити пісні, але й робити їх для людей, щоб вони зрозуміли нашу іронію (тому що не завжди люди розуміють наш іронічний підтекст). А взагалі, я вважаю, що енергія саме творчості має бути першою, а потім уже якісь прагматичні думки. І я сподіваюся, що у нас будуть хіти».

За словами Катерини Офліян, фемін-меседж гурту – це не якась навмисна настанова чи мета, а радше власне світовідчуття і прагнення поділитися своїми думками.

Другий день фестивалю «Khortytsia Freedom» на Wake up stage відкривав також запорізький гурт – павер-поп бенд «OCTOPUS INK». В ефірі виїзної студії UA: ЗАПОРІЖЖЯ учасники команди розповіли, що створюють музику і тексти разом, не виділяючи одного автора. Гурт утворився ще 2010 року, а два роки тому змінив назву та формат. Нині вони працюють над новими піснями, вже створили альбом і мають запас композицій для наступного.

Далі на майданчику Wake up stage виступав хеві-фанк гурт із Києва «FROM SUBWAY TO SOUL» та рок-гурт із Луцька «ONE LIGHT INSIDE»

У коментарях для сайту UA: ЗАПОРІЖЖЯ один із учасників команди, Валентин Лушинський, розповів, що «ONE LIGHT INSIDE» займається не лише музичною творчістю, але й соціальною допомогою:

«Ми християнська команда, і ми відкрили таку гарячу лінію, «Ком’юніті 99». Це допомога людям, які переживають емоційну кризу і думають про самогубство. Там працюють психологи, ми вчимося допомагати. За 2019 рік 34 людини не скоїли самогубства завдяки нашій платформі. Круто, що молодь відгукується на наше послання. В принципі, в кожному місті, на кожному концерті знаходяться ті люди, які, напевно, думають про це, і вони пишуть, що було б добре, якби і в їхньому місті їм могли допомогти якось вийти з того». 

Після волинян на Wake up stage виступав київський гурт «ЕЛЕКТРОМЕД», який грає в жанрах фанк і джаз-хоп. П’ята команда, яку зустрічали глядачі «Khortytsia Freedom» на цій сцені, - також столичний гурт «FRANCO», що визначає свій стиль як нову українську рок-хвилю. А завершувала другий день музичного свята і закривала третю сцену «Khortytsia Freedom» хедлайнерка фестивалю українська реперка ALYONA ALYONA.

Якість музики, яку виконували гурти на Wake up stage, реакція глядачів на їхні виступи і спілкування з цими музикантами показали, що вибір Суспільного Запоріжжя на користь партнерства саме з новою сценою фестивалю себе цілком виправдав. А більше про атмосферу музичного свята – у сюжеті ранкового шоу на UA: ЗАПОРІЖЖЯ.