Як відбувають покарання зрадники України — репортаж Суспільне Запоріжжя

Як відбувають покарання зрадники України — репортаж Суспільне Запоріжжя

21 бер. 2024

Колаборанти, шпигуни, зрадники держави — у Кам’янській виправній колонії №101, що на Запоріжжі, утримують всіх, хто добровільно погодився на співпрацю з окупантами. День для ув’язнених розпочинається о 6 ранку. Далі — зарядка, прибирання, робота у промзоні.

«На даний час в установі перебуває менше 150 осіб, — каже Нікіта Завгородній, начальник оперативного відділу Кам’янської виправної колонії №101. — Всі засуджені за злочини проти основ національної безпеки».

Читайте також: Топподії регіону за тиждень — інформаційний підсумок від місцевих команд Суспільного

Серед тих, хто відбуває тут термін покарання, — уродженець Одеської області Юрій. Йому 31 рік і наступні 15-ть він проведе за гратами. Стільки йому присудили за порушення Статті 111 частини 2 Кримінального кодексу України. В інтерв’ю кореспондентці Суспільне Запоріжжя Ганні Давидовій він розповідає, що  шукав вихід на російські спецслужби самотужки і знайшов. Співпраця з ворогом починалась з соціальних мереж. Згодом отримав завдання стати навідником-корегувальником:

«Це було керівництво “Донецької республіки”, — каже Юрій. — Треба було зібрати дані про кількість особового складу військових частин (України — ред)».

За свою роботу чоловік вимагав у російської сторони допомоги з виїздом на територію рф та надання громадянства. Виїхати Юрій планував через «зелений коридор» на території Запорізької області, який влітку 2022 року був ще відкритий. Однак плани зрадника не здійснилися: при спробі виїхати на непідконтрольну Україні територію його заарештували. В суді свою провину визнав, але про вчиненні дії не шкодує.

Історії інших засуджених за державну зраду та про їхнє життя за гратами дивіться в репортажі Суспільне Запоріжжя. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, телеефір Суспільне Запоріжжя можна дивитись  онлайн. Оперативні новини від Суспільне Запоріжжя — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: