У студії UA: Українське радіо Запоріжжя написали диктант національної єдності.

 У студії UA: Українське радіо Запоріжжя написали диктант національної єдності.

8 лис. 2019

Сьогодні до студії UA: Українське радіо Запоріжжя завітало майже тридцять гостей, бажаючих перевірити свої знання української мови та приєднатися до всеукраїнського свята української письменності та мови, який відзначатиметься 9 листопада. Цього року Україна проводила всеукраїнський диктант в дев’ятнадцятий раз. UA: Українське радіо приймало на своєму майданчику учасників не вперше, і, за словами продюсерки UA: Українське радіо Запоріжжя Людмили Долженко, кожного разу написання всеукраїнського диктанту відбувається в атмосфері свята та емоційного піднесення. Так було і сьогодні.

«Це - не просто написання диктанту та перевірка рівня знань. Це - свято національної єдності, свято любові до рідної мови. Саме у студії UA: Українське радіо Запоріжжя ми пишемо всеукраїнський диктат вчетверте . Кожного року запрошуємо приєднатися до нас нових гостей. Сьогодні вперше разом з нами писали диктант учасники АТО та членкіні громадскьго об’эднання «Берегиня», запорізькі козачки» - говорить Людмила Долженко.

 Вікторія Артюшенко – одна із сьогоднішніх запрошених. Вікторія – викладач музики, але намагається популяризовувати рідну мову, і з своїми учнями спілкується лише українською.

 «Для мене українська мова – це внутрішній стан. Незалежно від того, що ми живемо крайніми десятиліттями у русіфікованному Запоріжжі ,мені стало байдуже, що думають люди навколо, бо українська мова - це я. Мова для мене в першу чергу –  стан нашої душі, і як викладач я вважаю, що маємо нести своїм прикладом повагу до рідного слова, і культивувати його в нашому суспільстві, особливо для підростаючого покоління. Бо якщо ми не будемо її цінувати, то України може просто не стати. І хоча сьогоднішній диктант я написала с чотирма, хоч і не значними, але ж помилками,  для мене  – щастя, що я сьогодні була сьогодні тут із вами.» – поділилася своїми відчуттями Вікторія.

Серед тих, хто завітав сьогодні до радійної студії Суспільного – Марія Іванівна Коцій. Марії Іванівні 82 роки, всеукраїнський диктант вона пише з 2006 року.

«Коли вперше почула про таку подію, як всеукраїнський диктант, стало цікаво: в четвертому класі у школі із усього класу диктант на п’ять написала лише я, а як я напишу тепер, повз стільки років після школи? Вперше писала вдома, біля радіо. А тепер –я у студії. Спеціально навіть ручку купила.» - говорить Марія Іванівна.

 Серед тих, хто писав радіодиктант у студії UA: Українське радіо Запоріжжя – співпрацівники Суспільного. Дехто долучився до свята мови вперше, а хтось пише вже вкотре, і з великим успіхом. Милого року продюсерка регіональної філії Наталія Андреєва і редактор радіо Володимир Єгунов були серед  11 авторів, хто написав диктант без помилок.

Нагадаємо, що Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Відтоді щороку слухачі, а віднедавна й телеглядачі (акцію транслює телеканал UA: ПЕРШИЙ), можуть взяти участь у написанні диктанту й перевірити, наскільки добре вони знають українську мову. Пишуть диктант і за межами України. Торік на адресу UA: Українське радіо надійшло 32779 диктантів. З них без помилок написали 311 учасників.

Автори безпомилкових диктантів отримають заохочувальні призи. Додатково буде оголошено конкурс на найкращі твори про написання диктанту (для тих, хто віддає перевагу традиційному листуванню). Твір треба надіслати поштою протягом 2-х днів (до 11 листопада) за адресою: 01001, Київ, Хрещатик, 26 (помітка "на конкурс"). Автори 10 найкращих робіт будуть нагороджені заохочувальними призами.