День Соборності на UA: ЗАПОРІЖЖЯ

День Соборності на UA: ЗАПОРІЖЖЯ

23 січ. 2020

У День Соборності Суспільний мовник Запоріжжя транслював тематичні теле- та радіо ефіри. 

Тема Дня народження Незалежної Української республіки, яке відбулося 101 рік тому, стала головною в ранковому ефірі на UA: ЗАПОРІЖЖЯ. Гостем студії став один із лідерів національно-визвольної боротьби за незалежність України на прикінці ХХ - на початку ХI століття просвітянин Костянтин Лямцев.  

До студії завітала координаторка Запорізького осередку ГО «Справа Громад» Олеся Єсіна. Вона розповіла про святковий флешмоб, присвячений річниці Соборності України, який організовано у Запоріжж на Майдані Героїв, Учасники флешбому вибудовувались у число 101, щоб нагадати запорожцям, скільки років пройшло з тих пір, як був підписаний доленосний Акт возз’єднання Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки. Про те як і кому прийшла така ідея, скільки потрібно людей для її реалізації так як проходила підготовка до флешмобу – можно дізнатися у цьому відео або на офіційні сторінці Суспільного Запоріжжя у Facebook.

 Про  флешмоб на Майдані героїв говорили і у прямому ефірі програми «В голос» на UA: Українське радіо Запоріжжя. Співрозмовницею стала членкиня Запорізького територіального осередку громадської організації «Справа громад» Олена Кузьменко. 

Дню Соборності України була присвячена і програма «Тема дня», що вийшла 22-го січня в ефір Суспільного мовника Запоріжжя.  Аспект, з якого запропонувала обговорити цю значну для української державності подію ведуча програми Ольга Вакало, - цікавий для запорожців: про роль і місце Запоріжжя у Єдності, у Соборнсті УКраїни, і в тих подіях, що вібувалися 30 років потому, і в тих, що були 100 років потому, і головне - в тих, що мають і можуть бути завтра. Центр дискусії було зміщено на легендарний острів  Хортиця - колиска козацтва та української державності. Про острів, як символ і як фактор становлення України говорили с генеральним директором Національного заповідника Хортиця Максимом Остапенко. 

До дня Соборності України творчий колектив UA: ЗАПОРІЖЖЯ підготував спеціальну програму, присвячену Акту Злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки. Авторами ідеї виступили продюсерка філії Наталія Андреєва та лінійний продюсер Денис Астаф`єв. Фільм має назву «Соборність. Як це було» і оповідає про причини, перебіг та наслідки історичної дії, що відбулась у 1919 року. З точки зору історії події коментує завідувач відділом новітньої історії Запорізького обласного краєзнавчого музею Володимир Лінніков. 

До речі, творча енергія продюсерів Суспільного мовника Запоріжжя вирує не тільки в межах філії. 29 січня у Запорізькому театру-лабораторії VIE відбудеться прем’єра вистави-монологу «Дев`ятисотий не сходить на берег» за п’єсою Александро Барікко. Режисер - Денис Астаф`єв, переклад тексту - Наталія Андреєва.