Біля UA: ЗАПОРІЖЖЯ відбулася акція протесту

Біля UA: ЗАПОРІЖЖЯ відбулася акція протесту

25 лют. 2020

25 лютого біля приміщення Запорізької  філії Суспільного відбулася акція проти змін у роботі регіональних мовників. Мітингувальники вимагали припинити впровадження Концепції регіонального мовлення Суспільного на 2020 – 2021 роки, що була ухвалена Наглядовою радою мовника 2 грудня 2019 року. 

Дата 25 лютого дуже символічна для Запоріжжя, адже саме у цей день 81 рік тому у радіоефірі вперше пролунало : "Говорить Запоріжжя". Сьогодні - день народження запорізького радіо, але подальші його перспективи викликають у членів колективу занепокоєння. Протестувальники вважають, що передбачена у Концепції зміна принципів виробництва контенту загрожує подальшому існуванню Запорізької філії. Люди тримали плакати із написами: "25.02.2020 - 81 рік, як ГОВОРИТЬ ЗАПОРІЖЖЯ! Далі буде?"," 5 років реформи - суспільство без Суспільного", "Ні інформаційній капітуляції", "Замість стратегії - оптимізація", "Захисти Суспільне Запоріжжя", "Кремль чекає нашої поразки. Дзуськи!". 

Голова Редакційної ради Суспільного мовлення, редакторка программи "Тема дня"  Ольга Вакало вважає, що впровадження нової Концепції несе суттєву небезпеку для інформаційних свобод регіонів. 

"В КонцепціЇ розвитку регіонального мовлення на 2020 -2021 роки, яка була ухвалена Наглядовою Радою Суспільного мовника, зашита велика небезпека для подальшого існування регіональних філій - називається "інформаційна година". Це реально одна година на телебаченні і приблизно півтори година на радіо , які даються кожному окремому регіону для власного щоденного виробництва. Після етапу реформи, який відбувся у 2018 році, ми мали в телевізійному просторі 3 години 05 хвилин власного виробництва і  3 години 10 хвилин радійного виробництва. Тепер нас очікує скорочення втричі в телевізорі, і вдвічі на радіо. Ми вважаємо, що це — не просто помилка,  а дуже суттєва небезпека. Плюс це — порушення місії, бо це — порушення інформаційних прав і обмеження інформаційних свобод виборців, які живуть на дев’яти округах Запорізькій області. Ми заявили керівництву, що ми вважаємо це небезпечним, ми написали листи і прохали: "Відредагуйте". На жаль, ми не отримали конкретних відповідей, скільки буде виробництва регіонального контенту і скільким працівників його мають виробляти. Ми чекаємо на цю відповідь. І сьогодні ми вийшли, щоб стати видимими, щоб бути почутими". - заявила журналістка Ольга Вакало. 

 

За словами голови комітету захисту Суспільного Запоріжжя Володимира Подчоси, колектив Запорізької філії висунув керівництву НСТУ вимоги, серед яких - зупинити впровадження нової концепції, залишити нинішнє становище і провести зустріч на позачерговому засіданні НР для за слухання голів комітетів та представників первинних ланок профспілок НСТУ без членів правління.  

Після мітингу представники запорізьких медіа отримали коментарі продюсерки UA: ЗАПОРІЖЖЯ Наталії Андреєвої щодо майбутніх планів філії. Вона запевнила, що Запорізька філія, як і всі інші філії Суспільного, продовжує мовлення, а глядачі і слухачі вже з наступного сезону побачать суттєве збільшення регіональних програм в ефірі.

«Ми змінюємо принцип роботи із контентом. Звісно, інформаційні та аналітичні програми будуть, як і раніше, створювати штатні працівники філії, адже ми дбаємо про те, щоб у таких програмах були дотримані всі стандарти інформаційного мовлення Суспільного. Частину контенту  - пізнавального та розважального - ми будемо виробляти у кооперації з іншими філіями суспільного, бо плануємо у такий спосіб не лише розширити тематику, а й показати інші аспекти у розкритті тем чи проблем. Крім того, у такій співпраці сподіваємося на підсилення творчих команд регіону. Решту контенту будемо виробляти на аутсорсі - замовляти стороннім продакшенам реалізацію нашої ідеї або взяти участь у пітчингу зі своєю ідеєю. Тому кількість регіонального контенту не зменшиться», — сказала продюсерка. 

На питання журналістів, чому сьогодні колектив  філії вийшов на мітинг, Наталія Андреєва пояснила так: 

"Люди стурбовані, і це нормально в умовах будь-яких  змін. Вони хочуть бути впевнені, що залишаться з роботою, яку вони люблять".    

Нагадаємо, Концепція регіонального мовлення у 2020-2021 передбачає:

налагодження ефективного використання виробничих потужностей та зміну способів доставки сигналу; 

організаційну перебудову та перехід на проєктний менеджмент; 

збільшення виробництва регіонального контенту за рахунок залучення зовнішніх продакшенів.