Про велопробіг на тандемах за участю незрячих людей говорили на Суспільному в Запоріжжі

Про велопробіг на тандемах за участю незрячих людей говорили на Суспільному в Запоріжжі

16 сер. 2018

Біля каскаду фонтанів "Райдуга" в Запоріжжі відбулася зустріч з учасниками інклюзивного велопробігу "Бачу! Можу! Допоможу!". Напередодні місцева велоспільнота провела колону на тандемах від Хортиці до центру міста.

UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ є інформаційним партнером велопробігу "Бачу! Можу! Допоможу!", який триває з 5 по 24 серпня. Це унікальна можливість для людей із вадами зору подорожувати на велосипедах-тандемах разом зі зрячими напарниками, щоб у свій спосіб побачити Україну, знайти нових друзів та насолодитися літом. Загалом учасники подолають понад 1000 кілометрів і проїдуть 20 міст: із Харкова через Полтаву, Дніпро, Запоріжжя до Херсону. У кожному місті акцію висвітлюють журналісти регіональних філій Суспільного.

Від Харкова до Запоріжжя учасники велопробігу проїхали половину маршруту. Щодня вони долають до 80 км. Загалом до велопробігу долучилося близько 50 осіб віком від 14 до 54 років.

Пілот Олександр Коваленко вперше керує тандемом. Журналістам Суспільного мовника Запоріжжя він розповів про свої враження від мандрівки.

"Я вперше їду на тандемі. Не знав, як і що. Проїхав 78 км — і це чудово! У мене хороша помічниця. Підйоми долаємо разом, на тандемі удвох "вкручуємо", то виходить навіть легше, ніж на звичайному велосипеді. Кілометрі на десятому я зрозумів, що це круто", — сказав Олександр Коваленко.

Координатор логістики велопробігу "Бачу! Можу! Допоможу!" Тарас Лучка в ефірі радіо "Запоріжжя" поділився лайфхаками мандрівки в тандемі.

"Велотандем — це велосипед, на якому може їхати одразу дві людини. Тобто попереду в нас сидить зрячий пілот, який керує цим тандемом, позаду — незрячий штурман. Штурман не може впливати на саме керування тандемом, окрім того, що крутити педалі. У тандема є дві пари педалей, які спарені між собою ще одним додатковим ціпком, тобто педалі крутяться абсолютно синхронно. І щоб був хороший тандем, повинна бути хороша комунікація. Якщо комусь їхати страшно чи важко, завжди про це потрібно казати і попереджати одне одного для того, щоб знайти свій темп і їхати у своє задоволення", — зазначив Тарас Лучка.

Координаторка проекту Вікторія Лучка в ефірі ранкового шоу на Суспільному Запоріжжя зауважила, що велопробіг "Бачу! Можу! Допоможу!" відбувається четвертий рік поспіль. За її словами, кількість учасників відтоді зросла втричі.

У програмі "Тема дня" на телеканалі "Запоріжжя" співорганізаторка велопробігу Юлія Сачук наголосила, що цього року велопробіг відбувається в пам’ять про українця Миколу Пеха.

"Незрячий від народження, він зумів досягти надзвичайних успіхів у самореалізації: отримав освіту у сфері міжнародних відносин як в Україні, так і в США, Канаді та Великій Британії, працював та викладав, а також створював можливості для самореалізації як зрячих, так і незрячих молодих людей по всій Україні", — сказала Юлія Сачук.

Нагадаємо, що інклюзивний веломарафон стартував 5 серпня у Харкові, а фінішує 24 серпня в Херсоні. Прес-конференція про підсумки велопробігу відбудеться в Херсонській філії Суспільного.