UA: ЗАПОРІЖЖЯ наживо транслює богослужіння із храмів міста

UA: ЗАПОРІЖЖЯ наживо транслює богослужіння із храмів міста

31 бер. 2020

Запорізька філія Суспільного мовлення надала можливість віруючим регіону долучитися до недільних богослужінь в режимі онлайн. 

Карантин, який введений на території Україні задля запобігання розповсюдженню коронавірусної інфекції, вніс суттєві зміни в усі без винятку сфери життя суспільства.  Оскільки масові зібрання заборонені, представництва різних релігій та конфесій, що ведуть свою діяльність на території України, церкви тимчасово відмовились від проведення масових релігійних ритуалів. Минулі  п’ятничні та недільні богослужіння в усіх храмах країни проходили без присутності вірян.

     

У Запоріжжі обов’язок забезпечити віруючих  різних релігій та конфесій можливістю молитися разом у найбезпечніший нині спосіб – дистанційно – взяла на себе Запорізька філія Суспільного мовлення. Починаючи з 9-ї години ранку 29 березня телеканал UA: ЗАПОРІЖЖЯ вів наживо трансляцію літургії  Кафедрального собору Святої Троїці у Запоріжжі. За словами журналістів філії, які забезпечували трансляцію, бачити пустий собор у неділю — це незвичне й дивовижне відчуття. Продюсерка філії Наталія Андреєва вважає, що телебаченню вдалося трохи підняти завісу церковного таїнства та показати вірянам те, що зазвичай залишається скритим від їхніх очей.

  

 «Кафедральний собор Святої Троїці — це головний храм ПЦУ у Запоріжжі. Він  дуже гарний всередині. Відчуття від порожньої церкви дещо дивні, але зате операторам працювати було дуже комфортно. Я особисто відчула дуже велику відповідальність за те, що ми робимо такі трансляції, бо є потреба в людей і не лише в соціальному житті, а й в релігійній його частині. Ми майже одразу після трансляції отримали позитивний фідбек від вірян, які дякували за можливість опинитися у церкві, не виходячи з дому. Так у них не було можливості причаститися, але вони казали, що було цілковите враження, ніби побували в церкві, відстояли службу. А ще завдяки телебаченню ми трохи підняли завісу церковного таїнства і показали, що відбувається під час літургії у вівтарі, адже вірянам у вівтар заходити не можна. Ми ж поставили туди камеру і наживо показували, що роблять священики і як вони це роблять», — поділилася враженнями Наталія Андреєва.

 

Наступної неділі, 5-го квітня, UA: ЗАПОРІЖЖЯ транслюватиме наживо богослужіння в храмі Покрови Пресвятої Богородиці, що на осторві Хортиця. Початок божественної літургії - о 09:30. 

В 11:30 - трансляція наживо літургії Української Греко-Католицької церкви з Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Трансляції можна переглянути і онлайн на сайті UA: ЗАПОРІЖЖЯ, та YouTube. 

Нагадаємо, що UA: Cуспільне мовлення відповідно до своєї місії, взяло на себе відповідальність у час, коли суспільство потребує моральної підтримки та задоволення  духовних потреб, і транслює на свої загальнонаціональних та регіональних телеканалах релігійні богослужіння та інші обрядові заходи головних церков та релігійних організацій – членів Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій.  

 Цієї п’ятниці на телеканалі UA: КРИМ

  • 12:00 — намаз і проповідь, організовані Духовним управлінням мусульман України «Умма»;
  • 16:15 — настанова Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим;
  • 16:45 — п’ятнична проповідь із Київської соборної мечеті «Ар-Рахма», що організована Духовним управлінням мусульман України.

Крім того, телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА показуватимуть богослужіння Церкви євангельських християн-баптистів, Української євангельської церкви, Церкви християн віри євангельської, Церкви адвентистів сьомого дня та спеціальні проповіді й звернення лідерів інших релігійних об’єднань Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.Подробиці — тут.

Нагадаємо, команда Суспільного мовника реорганізувала свою роботу у зв’язку із загальнонаціональними обмеженнями через поширення коронавірусної інфекції. В ефірі UA: ПЕРШИЙUA: ЗАПОРІЖЖЯ та інших регіональних філій виходить щоденний мультиплатформовий прямоефірний проєкт «На карантині».  

Команда телеканалу UA: КУЛЬТУРА зробила підбірку відеолекцій про музику, літературу, кіно й театр. 
Плейлист музичних, літературних та театральних проєктів UA: Радіо Культура слухайте тут.