«Ранок» на UA: ЗАПОРІЖЖЯ запровадив онлайн-включення з-за кордону

«Ранок» на UA: ЗАПОРІЖЖЯ запровадив онлайн-включення з-за кордону

16 кві. 2020

Журналісти програми ранкового шоу на Суспільному Запоріжжя надали глядачам можливість із перших вуст дізнатися, як живеться на карантині в інших країнах світу.  

Наприкінці 2019 року, коли в далекому Ухані пролунали перші повідомлення про новий вірус, мало хто в світі припускав, що розповсюдження COVID-19 здобуде світового масштабу і змінить життя людства на всій планеті. Вже більше місяця багато держав світу перебувають в режимі карантину, а їх мешканці живуть в ізольованих умовах. Для сучасного суспільства відокремленість — незвичний спосіб буття. Бо люди бажають спілкуватися і в силу своєї природи не можуть цього не робити. На щастя, технічний прогрес досяг того рівня, коли ані дистанція, ані карантин і самоізоляція не стають на перешкоді бажанню людей комунікувати.  Більш того: карантин і закриття кордонів між країнами навіть просприяли розширенню кордонів інформаційної та комунікативної зацікавленості. Люди хочуть знати, як в умовах карантину живе не тільки Україна, а й інші, близькі і далекі країни.  

Журналісти програми «Ранок» на телеканалі UA: ЗАПОРІЖЖЯ вирішили  надати своєму глядачеві такі можливості – у ранковому шоу запровадили  скайп-включення з українцями із різних куточків світу. Спікери розказують,  що наразі відбувається в країні, в якій вони мешкають, які там діють обмеження,  яка ситуація в магазинах, які настрої серед людей. За словами шеф-редакторки програми «Ранок» на UA: ЗАПОРІЖЖЯ Ольги Яковлевої, героїв для скап-включень журналісти програми шукають за допомогою інтернету. Перш за все  через спільноти українців різних країн у Фейсбуці. 

«Робити скайп-включення вирішили тому, що таке спілкування має низку очевидних переваг із одного боку (збереження соціальної дистанції, не витрачання гостями часу на транспорт, який наразі працює з обмеженнями), а з іншого боку — тема коронавірусу вона не локальна, пандемія та карантин — це те, що об’єднує зараз людей у всьому світі. 

Зазвичай ми висвітлюємо активності та знайомимо глядача з героями свого запорізького регіону, але після оголошення карантину вирішили не обмежуватись локальною привязкою, а зв’язуватися з людьми із різних куточків світу: Австрія, Німеччина, Англія, Турція, Румунія, США та навіть з острову Шрі-Ланка.  Шукали героїв через фейсбук спільноти українців в різних країнах, де вони спілкуються між собою (тут, до речі, варто зазначити, що всі, з ким ми спілкувалися — це українці, які проживають в тих країнах тимчасово або вже мають громадянство), також звісно моніторили сторінки в соцмережах наших друзів та знайомих», — розказала Ольга Яковлева. 

 

Наприклад, вчителька, волонтерка Тетяна  Вітвицька, яка мешкає у Лондоні, розказала, що вже 20 днів перебуває із сім’єю в повній самоізоляції.  

Тревел-блогерка Ольга Білінська, яка зараз знаходиться у Шри-Ланці,  розповіла про те, як живеться на карантині у мілітарній державі, де введена комендантська година. 

За словами Ольги Яковлевої, ідея скап-включень із зарубіжжям народилася із цікавості самих журналістів редакції «попитати сусідів»,  як там у них справи. До того ж, каже Ольга, за допомогою таких коротеньких діалогів «Ранок» намагається розвінчувати міфи про коронавірус.

«Нам в редакції й самим було цікаво "попитати сусідів" — як в них із карантином справи, чи дотримуються люди тих обмежень, які діють в їхній країні, яка ситуація із транспортом та продуктовим забезпеченням, чи носять маски, чи відвідують парки тощо. А ще Віктор, наш ведучий, завжди питає про конспірологічні теорії, чи мають місце вони в колі спілкування людей, з якими ми говорили. Переважно всі відповідали, що ні — люди доволі серйозно ставляться до пандемії, не вважають її "вигадкою масонів". І ось саме в такий спосіб ми ще й намагаємося розвінчувати міфи про коронавірус», -  повідомила Ольга Яковлева. 

Якщо маєте бажання отримати багато цікавої інформації, та дізнатися, як планета долає і поступово отримує перемогу над коронавірусом, приєднуйтесь до ранкового шоу на  UA: ЗАПОРІЖЖЯ – журналісти програми «Ранок» працюють для вас з понеділка по п’ятницю з 7 години ранку. Крім того ранкові шоу можна дивитися на сайті філії та на офіційній сторінці у Фейсбук.