На UA: ЗАПОРІЖЖЯ розпочався цикл онлайн-екскурсій легендарним островом Хортиця

На UA: ЗАПОРІЖЖЯ розпочався цикл онлайн-екскурсій легендарним островом Хортиця

13 тра. 2020

Суспільне Запоріжжя разом із Національним заповідником «Хортиця» презентували екскурсійний проєкт «Хортиця online». Завдяки Суспільному мовнику,  кожен охочий зможе, не виходячи з дому, здійснити мандрівку історичними місцями цього  унікального творіння природи.

За словами продюсерки Запорізької філії Суспільного Наталії  Андреєвої, саме така задача і стоїть перед проєктом «Хортиця online». 

«Нам хотілося, аби під час карантину, коли діяли жорсткі обмеження та були закрити парки, люди скучили за красою природи Хортиці та її особливостями, завдяки інтернету та технологіям вони відчули свою присутність на так званих місцях сили, помилувалися перлиною запорізького краю та всієї України та дізналися більше пізнавальної інформації», – пояснила Наталія Андреєва. 

Ідея створення цього проєкту належить співпрацівникам Національного заповідника «Хортиця» – зробити онлайн-екскурсію культовими місцями острова було запропоновано директором  заповідника  Максимом Остапенко.  

«Ми часто співпрацюємо із Національним заповідником «Хортиця». Його наукові співробітники та співробітниці час від часу виступають експертами чи спікерами у багатьох телерадіопрограмах філії. Тож коли генеральний директор «Хортиці» Максим Остапенко зателефонував і запропонував: «А давайте спробуємо провести онлайн екскурсію одним заповідним місцем острова», то ми не довго думали і погодилися на цей експеримент», – розказала Наталія Андреєва

Проєкт «Хортиця online» є спільним із заповідником «Хортиця», адже, за словами продюсерки UA: ЗАПОРІЖЖЯ, саме заповідник надав частину технічних ресурсів, необхідних для зйомок, та забезпечив неоціненною інформацію.  

«Ми кажемо про те, що це спільний проєкт із заповідником «Хортиця», адже частину ресурсів - той самий генератор та коптер - позичали у заповідника. Крім того, саме у підготовці екскурсії та інформація, яку вдалося знайти співробітникам «Хортиці», є неоціненною», – зізнається Наталія Андреєва. 

На шляху до реалізації  задумки журналістів  очікували технічні труднощі, але знімальна група  їх успішно здолала. 

«Для нас це, певною мірою, було викликом, адже ми зібрали невеличку пересувну телестанцію, вивезли її на Хортицю і встановили просто неба. Живилися від генератора і дуже сподівалися, щоб нам його вистачило на весь процес багатокамерної зйомки. Вже під час самої зйомки екскурсії стикнулися із ще однією проблемою сонце було настільки яскравим, що картинку з камер майже неможливо було побачити на екрані комп`ютера. Крім того, ми дуже переживали, аби екскурсія не виглядала нудною та заважкою для сприйняття, адже під час традиційних екскурсій людина завжди може поставити запитання історику чи археологу, а під час трансляції ця опція, на жаль, не доступна. Втім за тими відгуками, які ми отримали під час і після трансляції, здається, наші переживання виявилися марними»,  – поділилася Наталія Андреєва. 

            Читайте також:  UA: ЧЕРНІГІВ покаже онлайн-екскурсію з Новгород-Сіверського

Стартовим об’єктом для циклу онлайн-екскурсій по легендарному острову Хортиця став пагорб «Брагарня», на якому розташоване святилище-обсерваторія бронзового періоду.  Як стверджують  історики, на цьому місці стародавні поселенці острова Хортиця відправляли ритуальні дії. 

«Ми почали проєкт «Хортиця online» саме з екскурсії так званою висотою «Брагарня»–  саме тут 5 тисяч років тому давні люди почали будувати чи то святилище, чи то обсерваторію і здійснювати тут свої ритуальні практики та обряди. Максим Остапенко –  історик, археолог та суспільствознавець  з 1993 року досліджував це місце, тож саме він розказував про нього та про знахідки, що тут були знайдені», — говорить продюсерка філі. 

У наступних  випусках онлайн-екскурсій на глядачів очікує розповідь про легендарний Чорний камінь, загадка якого ще й досі до кінця не розкрита, екскурсія на Січ – унікальний об’єкт історії славетних Запорізьких козаків, та інші цікаві подорожі по загадковому острову.