Чому долучаються до акції у День вишиванки? Розповідають гості UA: Українське радіо Запоріжжя

Чому долучаються до акції у День вишиванки? Розповідають гості UA: Українське радіо Запоріжжя

20 тра. 2020

До Всесвітнього Дня вишиванки, який щороку відзначається у третій четвер травня (цьогорік це 21 травня), Українське радіо Запоріжжя підготувало міжпрограмки за участю постійних  спікерів  і гостей радіопрограм, у яких поцікавилися: чому вони  долучаються до цієї акції і що означає вишиванка у їхньому житті?

Для директора Благодійного фонду «Імпульс.UA» Миколи Колодяжного, вишиванка – це візуалізація внутрішнього стану людини. 

«Ми зараз говоримо про національну ідентифікацію, а, можливо, це ще і прояв певної системи цінностей, яка є характерною для українського етносу – це і культура, і традиції…Коли людина одягає вишиванку – це якось позначається і на її внутрішньому стані. Тому це більше ніж одяг, це уособлення душі українського народу» - говорить Микола. 

Запорізький співак і композитор Анатолій Сердюк зізнався, що коли він пише пісні патріотичного спрямування і записує їх у студії, зазвичай одягає вишиванку, і вона допомагає йому краще й емоційніше співати.

«Вишиванка для мене – це символ України, так само як українські прапор, тризуб, пісня і мова», сказав Анатолій Сердюк.  

А ось для менторки й тренерки проєкту «Ліга успіху» Ірини Ярко вишиванка – це не просто одяг, який ми одягаємо традиційно у День вишиванки.Вишиванку, впевнена вона, можна носити щодня:

«Не обов’язково прив’язуватися до якихось дат в календарі, тому що коли ми це робимо тільки у святкові дати, ми самі себе пригнічуємо і заганяємо в якісь рамки і кордони. А  межі цих кордонів потрібно розширювати і, носячи вишиванку, треба відчувати, хто ти є і ким ти є…»,  вважає Ірина. 

19 травня у телерадіопроєкті Радіодень «Між нами» методисти науково-методичного центру Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Ірина Олійник та Богдан Мягких  розповіли про сучасне розуміння сакральності української вишиванки, її вплив на самоідентифікацію і умови проведення сhallenge «Ми діти твої, Україно», який стартував 15 травня.

Традиційно до Всесвітнього дня вишиванки долучається і Суспільне Запоріжжя.  А зважаючи на те, що цьогорік свято відзначається в особливих  карантинних  умовах,  працівники Суспільного дотримуються соціальної дистанції, долучаються до акції  в ефірі або поза ним – на своєму робочому місці  чи вдома дистанційно і викладають світлини у соцмережах!