Міжрегіональний спецпроєкт до Дня Конституції України підготували філії Суспільного

Міжрегіональний спецпроєкт до Дня Конституції України підготували філії Суспільного

26 чер. 2020

До Дня Конституції України 28 червня команда UA: ВОЛИНЬ разом з іншими філіями Суспільного підготувала серію роликів про історію створення Основного закону.

Проєкт підтримали UA: ПОДІЛЛЯUA: БУКОВИНАUA: КАРПАТИ та UA: ТЕРНОПІЛЬ. Ролики транслюватимуть в ефірі й на цифрових платформах регіональних філій Суспільного.

Читайте також: Команда Суспільного готується до запуску міжрегіонального ранкового шоу

«Вирішили нагадати про доленосне значення Дня Конституції для нашої країни, для кожного з нас. Наголосити, наскільки важливо сьогодні реалізувати права й свободи громадян, закріплені в Конституції, яку називають однією з найдемократичніших у світі. Вона визначає устрій держави, шлях, яким рухається Україна, зрештою, майбутнє наших дітей. Тож цей проєкт — розповідь із перших вуст від учасників конституційного процесу, як творився Основний закон», — прокоментував продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман.

Головний герой волинської серії — Андрій Бондарчук — єдиний волинянин, який став народним депутатом І скликання й був у складі конституційної комісії 1996 року. Він пригадав, як створювали Конституцію 1996 року, про що сперечалися й домовлялися, що загрожувало ухваленню, а також якою була «Конституційна ніч» 28 червня. 

«Останнім часом часто чуємо від політиків про конституційні реформи. Нашу Конституцію завжди намагалися змінити, такий ажіотаж нівелює у свідомості громадян цінність Основного закону. Ми вирішили знайти тих людей, які безпосередньо причетні до її ухвалення. На заклик відгукнулися колеги з інших регіонів, відтак фонд Суспільного збагатився унікальними спогадами творців Конституції, народних депутатів І та ІІ скликань. Ці ексклюзивні спогади — уже скоро в ефірі філій Суспільного», — розповів лінійний продюсер Волинської філії Суспільного Влад Зінкевич.

Читайте також: Відео «Конституційної ночі» 1996-го та тематичні проєкти до Дня Конституції — на UA: ПЕРШИЙ

Команда UA: КАРПАТИ поспілкувалася скайпом із доктором юридичних наук, академіком Національної академії правових наук України й народним депутатом I-III скликань Василем Костицьким.

«Василь Костицький поділився спогадами, як працював над текстом Конституції, розповів про ніч, яку запам’ятав на все життя — коли Основний закон ухвалила Верховна Рада, — коментує продюсерка UA: КАРПАТИ Галина Держипільська. — Варто додати, що це герой багатьох наших програм, які звучали й на UA: Українське радіо Карпати».

Читайте також: «Люди часто самі не знають, на що здатні» — інтерв’ю із Сенцовим до Дня Конституції на UA: КУЛЬТУРА

Філія Суспільного UA: ПОДІЛЛЯ створила ролик зі спогадами депутата Верховної Ради ІІ скликання Івана Рудика про те, як ухвалювали першу в історії незалежної України Конституцію попри опір комуністів.

«Спогади очевидців — завжди цінні. Тим паче, коли вщухли емоції і в пам’яті залишилося найважливіше. З Іваном Рудиком спілкувалася наша кореспондентка Неля Шпулак, особливо цікаві його спогади про автономію Криму», — зазначила продюсерка UA: ПОДІЛЛЯ Любов Тімкова

Команда UA: ТЕРНОПІЛЬ розпитала народного депутата І скликання Володимира Колінця, що передувало ухваленню Конституції 1996 року.

«Ми охоче долучилися до спецпроєкту. У Тернополі мешкає народний депутат першого скликання, який часто буває гостем наших програм, тож ми подумали, що він може розповісти, як усе було. Його спогади справді зворушливі, подробиці — на відео», — прокоментувала продюсерка UA: ТЕРНОПІЛЬ Зоряна Биндас.

Нагадаємо, в умовах карантину, оголошеного через пандемію COVID-19, філії Суспільного працюють як єдина міжрегіональна платформа.