Запоріжжя стане центром української думки – у місті відбудеться фестиваль «Книжкова толока» 

Запоріжжя стане центром української думки – у місті відбудеться фестиваль «Книжкова толока» 

11 сер. 2020

З 13 по 23 серпня 2020 року у Запоріжжі відбудеться літературно-мистецький фестиваль «Книжкова толока». На 11 днів місто перетвориться на центр інтелектуальної події, яка об’єднає навколо себе поціновувачів української книги та української думки, представників видавничого бізнесу, літературного істеблішменту та читачів. UA: ЗАПОРІЖЖЯ виступить в якості інформаційного партнера цієї події. 

За словами продюсерки Запорізької філії Суспільного Наталії Андреєвої,  UA: ЗАПОРІЖЖЯ буде активно стежити за подіями, аби отримати цікавий контент для теле-, радіо-, та інтернет-аудиторії. Перші дні фестивалю на ключових локаціях будуть працювати виїзні студії UA: Українське радіо Запоріжжя, журналісти якого прямо з місця подій розповідатимуть слухачам про хід фестивалю, робитимуть прямі включення із гостями та учасниками. Знімальні групи, що будуть висвітлювати події фестивалю, мають за мету записати ряд інтерв’ю з представниками сучасної української культури. Крім того, серед планів — прямі трансляції концертів відомих виконавців та музичних груп, які запрошені для участі в фестивалі. 

«Фестиваль Toloka цього року змінив формат, перетворившись із книжкового ярмарку, куди приїжджають зірки літератури та видавничої справи презентувати свої твори, на літературно-мистецький захід із виставками, дискусіями, концертами та дитячими майданчиками. Звісно, Суспільне Запоріжжя не змогло залишитися осторонь десятиденного заходу. Тим паче, що карантинні обмеження тривалий час позбавляли запорожців культурних та мистецьких подій, і люди скучили. У свою чергу завдяки такому партнерству ми сподіваємося отримати якісний та цікавий контент для нашої телевізійної, радійної та інтернет-аудиторії. Наприклад, зараз йдуть перемовини про те, щоб транслювати наживо концерти таких музичних формацій як "Тельнюк: Сестри", "Жадан та Собаки", "Ot Vinta" та "Ukiez". У перші чотири дні фестивалю будуть працювати виїзні студії радіо. Крім того, сподіваємося записати ексклюзивні програми та інтерв’ю із найяскравішими представниками української культури»,— розповіла Наталія Андреєва. 

До речі, серед учасників фестивалю — шефредактор новин UA: ЗАПОРІЖЖЯ Валентин Терлецький. Валентин  — письменник, автор ряду літературних творів, музикант. Його авторський концерт в рамках «Книжкової толоки» відбудеться 20 серпня, на майдані Маяковського, о 20:00.  

Наразі, фестиваль просто неба — це те, що відрізняє « Книжкову Толоку 2020» від попередніх. Цього року у зв’язку з карантином проведення фестиваля перенесено з традиційного жовтня на серпень, для того, щоб гості і учасники фестивалю мали змогу комфортно спілкуватись на відкритому повітрі. Основні ярмаркові, презентаційні і творчі заходи в відбудуться на вуличних майданчиках з 16:00 до 22:00 години, а події розгорнуться на 6 локаціях міста:

  • Площа Маяковського – дитячий простір Дикі Діти
  • Проспект Маяковського – історико-урбаністичний та презентаційний майданчики, мала сцена, книжковий ярмарок та фудкорти
  • Обласний центр молоді – кінолокація фестивалю
  • Платформа “Дві Башти” – рейви, вечірки, вистава
  • Площа Театральна. 
  • Каскад фонтанів Райдуга – велика сцена

Учасників фестивалю чекає безліч різноманітних заходів, серед яких: великий книжковий ярмарок; лекції та воркшопи з діячами мистецтва; презентації, читання, дискусії; батли між поетами; концерти та вистави; кіноперегляди та діджей-вечірки.

Тим, то не зможе відвідати фестиваль особисто, допоможе інтернет. Родзинкою  цьогорічної «Толоки» стане маркетплейс для українських видавців. Його створили для підтримки видавництв, що зазнали збитків під час карантину. Маркетплейс на платформі фейсбук дозволить безкоштовно розміщувати видавцям свої продукцію, а відвідувачам – купляти її з приємною знижкою.

Проєкт «Літературно-мистецький фестиваль TOLOKA» реалізується ГО «Мейнстірм» за підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Команда фестивалю проводить літературні та мистецькі заходи у Запоріжжі з 2015 року.

 З програмою всіх 11 днів  «Книжкової толоки 2020» можна ознайомитись на офіційній сторінці фестивалю https://toloka.co.ua/catalogue/