UA: ЗАПОРІЖЖЯ покаже події всеукраїнського АртФоруму

UA: ЗАПОРІЖЖЯ покаже події всеукраїнського АртФоруму

13 сер. 2020

Мистецька подія всеукраїнського масштабу стартує цієї суботи у Запоріжжі. З 15 по 21 серпня батьківщина козацтва стане місцем проведення масштабного Арт-форуму. UA: ЗАПОРІЖЖЯ висвітлюватиме події у якості інформаційного партнера. 

Мета АртФоруму – просувати українську культуру на півдні та сході України, знайомити з українським культурним продуктом якомога більше людей, надихати та об’єднувати на нові звершення. Крім того, організатори мають за мету відкриття міста Запоріжжя для українських інтелектуалів. За словами продюсерки Запорізької філії Суспільного Наталії Андреєвої, ці ідеї, співзвучні та близькі Суспільному мовнику, саме тому UA: ЗАПОРІЖЖЯ буде працювати на форумі, як інформаційний партнер і доносити до своєї теле- радіо- та інтернет-аудиторії сучасну українську думку.

«Тривалий час через інформаційну та культурну війну закріплювався стереотип, що українська культура слабка і несамостійна, поступається європейській та російській. Втім заходи, подібні до ArtForum, сприяють кращому розумінню культури, її зв’язку із економікою країни та величчю держави», — вважає Наталія Андреєва.

Продюсерка сподівається, що завдяки дискусіям, презентаціям та атракціям в рамках мистецького фестивалю ArtForum, а також зусиллям суспільного мовника Запоріжжя, вдасться  залучити до спілкування аудиторію, закцентувати на важливих  меседжах та показати різнобарв’я українського сучасного мистецтва

«Партнерство із міжнародним мистецьким фестивалем ArtForum для нас — велика честь, а крім того — можливість поспілкуватися із лідерами громадської думки, легендарними викладачами європейських вищих навчальних закладів, відомими українськими представниками культури та мистецтва, аби позбавити українців комплексу меншовартості та переконати у величі українського сучасного мистецтва»,  — сказала Наталія Андреєва.

Організатори Мистецького форуму готують учасникам різноманіття подій. На запоріжців та гостей міста очікують виставки картин, панельні дискусії, продаж книжок, показ фільмів, музичні та художні інсталяції. Крім для юних шанувальників мистецтва буде організовано дитячий майданчик. 

Але головний акцент Мистецького форуму — це зустрічі з людьми, які через культурні проєкти творять сучасну Україну. До Запоріжжя з’їдуться художники, літератори, кіно митці, представники бізнесу, галеристи та видавці зі всієї України. Вони поділяться поглядами на те, як мистецтво владне змінювати наше життя, і що ми можемо зробити, аби повернути ситуацію в країні на краще. 

За попередніми даними, в АртФорумі приймуть участь: Ірма Вітовська, Юрій Андрухевич, Сергій Жадан. Матвій Вайсберг, Володимир Омелян, Андрій Любка, Олена Придувалова, Андрій Пушкарьов, Олександр Ройтбурд та ряд яскравих особистостей сучасного українського мистецтва. 

Мистецький форум розгорнеться на трьох локаціях: 

15, 16 серпня – Острів Хортиця

16-21 серпня — Сквер біля КЗ ім. Глінки: Книголісся та показ кіно просто неба, 

16-21 серпня — Хаб «Платформа спільних дій». 

Урочисте відкриття АртФорму відбудеться у сакральному серці України – на легендарному острові Хортиця, на території історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» о 17 годині. Вхід на територію комплексу у цей день буде вільний. 

Втім, приходити можна із самого ранку: починаючи з 10:00 на Хортиці будуть працювати художні експозиції. 

Організаторами заходу виступають громадська організація «Платформа спільних дій», Запорізький медіа-центр», Національна спілка художників України, Національний заповідник «Хортиця» за підтримки Світового конгресу українців. З розкладом роботи АртФоруму можна ознайомитись на офіційній сторінці події у Фейсбуці.

За новинами з місця подій можна слідкувати в режимі онлайн на офіційному сайті Запорізької філії Суспільного та на сторінці у Фейсбуці.