Як проголосувати там, де живеш, а не прописаний: експерти пояснили зміни до виборчого законодавства

Як проголосувати там, де живеш, а не прописаний: експерти пояснили зміни до виборчого законодавства

4 вер. 2020

3 вересня у приміщенні Запорізької філії Суспільного відбулась пресконференція, присвячена змінам у виборчому законодавстві України «Місія можлива: голосуй на місцевих виборах там, де живеш. Лишилося 7 днів». 

Спікерами стали представники громадських організацій ГО «Спільно HUB», ГО «Донбаська ініціатива «Міст», Громадянська мережа «ОПОРА», ГО «Запорізький центр розслідувань» та Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ». UA: ЗАПОРІЖЖЯ — інформаційний партнер події. 

За словами координаторки спостереження за виборчим процесом Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області Таїсії Мельниченко, зміни, що відбулися цьогоріч у виборчому законодавстві України, мають велике значення. Адже тепер право голосу отримали громадяни України, хто не проживає за місцем прописки. 

«З 1-го січня 2020 року набув чинності Виборчий Кодекс України, в якому було закладено нові можливості, зокрема у виборців з’явилася  можливість змінити виборчу адресу за місцем проживання без додаткових документів», — зазначає Таїсія Мельниченко.

Включно до 10 вересня кожен виборець може подати заяву про зміну виборчої адреси. За словами спікерів пресконференції, на це піде не більше п’яти хвилин. Для цього досить зайти до особистого кабінету виборця на сайті drv.gov.ua або звернутися до відділу реєстрації виборців. 

Загалом, можливість голосувати без прив’язки до прописки — результат адвокатської компанії #КоженГолосВпливає і зусиль багатьох громадських організацій, — каже заступниця голови правління ГО «Донбаська ініціатива «Міст» Анастасія Перепелиця.

«Для нас це — чотирирічна боротьба громадських організацій та активістів, яка починалася з відстоювання прав внутрішньо переміщених осіб, яких в Україні близько 1,5 мільйони. Їхнє місце прописки — на тимчасово окупованих територіях, а проживають вони у своїх нових громадах і не мають місця реєстрації. Тому вони не мали можливості впливати на політичні процеси, незважаючи на те, що є платниками податків», — говорить Анастасія Перепелиця. 

Те ж стосується і трудових мігрантів. За даними Міжнародної фундації виборчих системи IFES, в Україні нові законодавчі положення охоплюють 5,5 млн людей. Проте станом на 3 вересня про свої виборчі права подбала лише 21 тисяча громадян України, з них — 1006 у Запорізькому регіоні.  Тому напередодні початку виборчого процесу, який офіційно стартує в Україні 5 вересня, представники громадських організацій на майданчику Суспільного звернулися до мешканців із проханням подбати про реалізацію власного виборчого права. 

«Суспільне є незалежним, завжди готовий підтримати тих, хто працює публічно, відкрито і прозоро і співпрацює з органами місцевого самоврядування, хто готовий найбільш об’єктивно подавати інформацію, — пояснила Ганна Дворна, організаторка пресконференції, виконавча директорка громадської організації «Спільно HUB». — Роль Суспільного у виборчому процесі є досить важливою. Саме тому мовник є партнером і «ГРУПИ ВПЛИВУ», і громадянської ліги «ОПОРА», і «Донбаських ініціатив «МІСТ», і «Спільно HUB» , і Запорізького центру розслідування. Для того, аби надати якомога ширшу і найбільш зрозумілу інформацію про те, як змінити виборчу адресу, як тепер будуть обирати депутатський корпус на різних рівнях, скільки округів буде, як люди можуть впливати на процес прийняття рішень, і як [...] будуть відбуватися ці вибори. А ще — як звертати увагу на те, які порушення відбуваються, як слід на них реагувати звичайному громадянину в Запорізький області, аби виборчий процес був відкритим, прозорим, та публічним».

Більш детальна інформація про механізм зміни виборчої адреси можна знайти на сайті

Нагадаємо, Суспільне також є інформаційним партнером проєкту «Музей виборчого трешу», який організовує рух ЧЕСНО. Це низка виставок у різних містах України, експонатами яких стали елементи підкупу виборців під час волевиявлень у минулі роки.