Про що згадують лише перед виборами: UA: ЗАПОРІЖЖЯ розбирає проблеми регіону

Про що згадують лише перед виборами: UA: ЗАПОРІЖЖЯ розбирає проблеми регіону

20 жов. 2020

Напередодні виборів Суспільний мовник у марафоні «Місцеві» розповідає про проблеми, котрі має вирішувати місцева влада, яку громадяни обиратимуть 25 жовтня.

З вересня журналісти Суспільного Дніпро готують історії про локальні проблеми —  реальні потреби людей, провали й успішні способи їх розв’язання. Найкращі з регіональних сюжетів потрапляють до міжрегіонального шоу «Ранок на Суспільному»«Суспільної студії» на UA: ПЕРШИЙ та дискусійних програм на UA: Українське радіо, де про них дізнається вся країна.

За словами шефредактора Суспільного мовника Запоріжжя Валентина Терлецького, марафон «Місцеві» — це проєкт, який дозволяє дати конкретну відповідь на питання «що саме треба зробити, аби вирішити проблему?». 

«Марафон «Місцеві» — своєчасний проєкт, який абсолютно логічно розпочато напередодні виборів у місцеві органи влади, коли шукачі народних симпатій говорять про вічно актуальні теми, а виборці знову і знову чують ті ж самі обіцянки. Суспільне вирішило поглянути на такі проблеми з позиції «що саме треба робити, і хто має це робити». Бо ж більшість проблем, з якими роками живуть люди, можна вирішувати на місцях, не чекаючи волі із Києва. Те, як і про що ми розповідаємо глядачам, — не новини в класичному розумінні. Це більш глибоке розкриття гострих питань, за якими стоять долі людей. Є теми, які актуальні лише для Запорізького регіону, як стан історичних будівель на проспекті Соборному, а є й такі, які стосуються усієї країни, як проблеми дітей, хворих на муковісцидоз, або стан житлово-комунального господарства», — говорить шефред новин Суспільного мовника Запоріжжя Валентин Терлецький. 

Читайте також: «Виборчий округ. Місцеві» — Суспільне запрошує кандидатів на дискусію в прямому ефірі UA: ЗАПОРІЖЖЯ

В рамках співпраці з марафоном «Місцеві» редакція новин Суспільного Запоріжжя підготувала 6 спеціальних матеріалів, які присвячені проблемним питанням в різних сферах.  

Так, в центрі уваги Суспільного Запоріжжя — діти, що хворіють на муковісцидоз. В Запорізькій області рівень захворюваності на цю рідкісну хворобу, яка вражає дихальну й травну систему та часто призводить до смерті, вдвічі вищий, ніж загалом по Україні. При цьому на Запоріжжі немає обласної програми підтримки людей з орфанними хворобами. Як живуть діти, хворі на муковісцидоз— про це в сюжеті Суспільного Запоріжжя.  

Санітарний стан малих річок у місті Запоріжжя – вкрай несприятливий. Щодня ці річки зазнають негативного впливу внаслідок господарської діяльності людей, зазначають екологи. Їхнє забруднення впливає на загальну екологічну ситуацію в місті та здоров’я запоріжців. Що треба робити, щоб не дати малим річкам Запорізької області зникнути з карти країни, — про це в сюжеті UA: ЗАПОРІЖЖЯ.

 У Запоріжжі на проспекті Соборному руйнується будинок, який був зведений на початку 50-х років минулого століття за проєктом архітектора Георгія Вегмана. Жителі будинку скаржаться на аварійний стан будівлі: на сходовому майданчику та у житлових приміщеннях —великі тріщини. Керуюча компанія "Гласіс" обіцяє ініціювати збори жителів будинку, на яких планують обговорити можливість проведення капітального ремонту, а також - ухвалити звернення до міської влади з проханням внести цей будинок до переліку об’єктів, що потребують капітального ремонту за програмою співфінансування у 2021 році. 

Ще одне проблемне питання, над яким працювали журналісти UA: ЗАПОРІЖЖЯ, — безпека дітей на дорогах. За офіційними даними, у Запорізькій області цьогоріч зросла кількість ДТП за участю дітей. Загалом з 1 січня по 31 серпня 2020 року на території області сталося 4293 дорожні пригоди, в які потрапило 139 дітей. Яким чином можна цьому запобігти? 

Команда проєкту визначила 7 найболючіших проблем регіонів, із якими має боротися місцева влада: медицина, інфраструктура, екологія, ЖКГ, освіта, безпека та фінанси. 

«Подивіться матеріали цього проєкту. Чи багато ситуацій будуть незнайомими для вас? Проблеми всюди ті самі. Принаймні схожі. І кожна має шляхи вирішення. Звісно, десь із цим впоралися, і це добре. А десь — із року в рік, від виборів до виборів відкладають, жаліються, кивають на столицю. Це можливість для людей бачити перед очима не лише яскраві передвиборчі білборди з обіцянками. Це можливість проаналізувати, подумати, зробити висновки. І зрозуміти, зокрема, що вони самі можуть зробити», — зазначив генеральний продюсер інформаційного мовлення Суспільного Федір Скрипник.

Читайте також: Портрет українського життя — підбірки проблем, із якими живуть регіони від виборів до виборів на Суспільне Новини

З добіркою запорізьких історій можна ознайомитися онлайн: на ютуб-каналі та фейсбук-сторінці Суспільного Запоріжжя.