До Дня пам’яті жертв Голодоморів Українське радіо Запоріжжя підготувало тематичні ефіри 

До Дня пам’яті жертв Голодоморів Українське радіо Запоріжжя підготувало тематичні ефіри 

27 лис. 2020

До 87-их роковин Голодоморів в Україні 28 листопада в ефірі Українського радіо Запоріжжя звучатимуть тематичні передачі і міжпрограмки.

 

О 12:20 28 листопада у програмі «Це свої» обговорюватиметься питання наслідків Голодомору для дитячого населення тодішньої Радянської України та чому сиротинці перетворилися на конвеєр дитячої смертності. Співрозмовницею буде кандидатка історичних наук, доцентка, завідувачка відділу історичних досліджень Голодомору-геноциду Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду (м.Київ) Інна Шугальова.

 

Жахи, які відбувалися у Запорізькому будинку немовляти стануть темою програми «На часі». За даними запорізьких істориків, у 1932-1933 роках в стінах цієї установи померло понад 700 дітей. Їхній вік - від народження і до 8 років. До будинку немовляти їх привезли батьки, сподіваючись врятувати від голоду. Розголосу ця історія набула завдяки місцевому краєзнавцю Анатолію Пеньку. Про свою дослідницьку роботу він розповість слухачам Українського радіо Запоріжжя.  Початок ефіру о 17:10.  

 

«Збережи память. Збережи правду»таку назву має цьогорічна інформаційна кампанія, започаткована Українським інститутом національної памяті до 87-их роковин Голодомору в Україні. Метою кампанії є вшанування жертв Голодомору в Україні та збереження памяті про геноцид українців комуністичним режимом. О 17:40 і 20:15 слухачі почують записи очевидців тих подій з архівів Українського радіо Запоріжжя. Зокрема, своїми спогадами про Голодомор 1932-1933 років та голод 1946-1947 років поділяться жителі села Мала Токмачка Оріхівського району Параскевія Подоляк та Микола Мурашко. 

  

Про маловідомі факти з історії Голодомору в Україні і на Запоріжжі, зокрема дізнаються слухачі програми «Палітра», які приєднаються до ефіру Українського радіо Запоріжжя о 20:20. Гостем студії стане завідувач відділу новітньої історії Запорізького обласного краєзнавчого музею Володимир Лініков. Він розкаже, як за гроші від експорту вилученого в українських селян зерна здійснювалася індустріалізація в СРСР, у тому числі й будівництво запорізьких промислових підприємств, а також про факти спротиву селян колективізації та цифри, які свідчать, що Запорізька область постраждала від штучного голоду значно менше, ніж центральні області України.

 

О 12:00 та о 16:00 28 листопада в ефірі Суспільного мовника наступить тиша – хвилиною мовчання Україна вшанує пам`ять мільйонів замучених голодом українців

 

Запаліть свічку на підвіконні у своїх домівках в память про жертв Голодоморів.

 

Нагадаємо, що слухати Українське радіо Запоріжжя можна на хвилях FM:

Запоріжжя на частоті 103,7 

Бердянськ - 88,4 

Мелітополь - 107,7

Комиш-Зоря - 102,3

Токмак - 90,2.