«Поєднання інформації і розваг, щоденних маленьких відкриттів», — спецкор Анастасія Ільєва про роботу у ранковому шоу

«Поєднання інформації і розваг, щоденних маленьких відкриттів», — спецкор Анастасія Ільєва про роботу у ранковому шоу

14 гру. 2020

У середині липня в ефірі Суспільного стартувало інформаційно-пізнавальне шоу «Ранок на Суспільному». Відтоді телевізійний день регіональних філій мовника розпочинається програмою, яка з 6:30 по 9:00 розповідає, чим живуть регіони України. Крім столичної команди, над рубриками, сюжетами й увімкненнями з регіональних локацій працюють 46 спеціальних кореспондентів та відеографів з усіх областей. Запорізький регіон глядачі країни бачать очима журналістки UA: ЗАПОРІЖЖЯ Анастасії  Ільєвої. Про роботу, творчість і про те, що додає  позитиву, журналістка розповіла в інтерв’ю.

Настя прийшла в журналістику ще студенткою третього курсу університету. Отримавши журналістський досвід на телеканалах регіону та столиці, прийшла працювати в редакцію програми «Ранок» на Суспільний мовник Запоріжжя, і каже, що для неї це стало принципово новим витком у професійному житті. 

— Поєднання інформації й розваг, щоденних маленьких відкриттів у різних сферах і постійний пошук джерел натхнення — ось, що таке ранкова програма.  Згадую це недалеке минуле зараз лише у рожевих фарбах, — у нас навіть студія була рожева. Колектив сформувався із дуже різних людей, але у кожного було чого повчитися — скрупульозності, хорошого рівня української, вишуканого смаку, щирості, працелюбності й майстерності імпровізувати. Ми шукали героїв, які щиро захоплені своєю справою, — спортом, мистецтвом, громадською діяльністю. Іноді самі дивувалися, які яскраві особистості живуть у Запоріжжі. Зараз продовжую  знаходити таких героїв і знімати про них сюжети для «Ранку на Суспільному».

 Читайте також: Усі барви країни в одному ефірі — 15 липня стартує «Ранок на Суспільному» 

Що для вас робота в «Ранку на Суспільному»?

— Робота у цьому проєкті для мене стала підняттям планки власного професійного рівня і відкрила нові рівні свободи для творчості. Я дуже рада, що цей проєкт дає можливість руйнувати стереотип, що Запоріжжя — це тільки промисловий центр. Наше місто різноманітне, як і вся Україна. Як і наша всеукраїнська програма. 

Які проєкти (рубрики) команда у регіоні робила для спільного Ранку за цей час? Розкажіть про їхню тематику та чому їх варто дивитися?  

— Ми робили серію сюжетів про козацтво —  розповідали про історію цього феномена та про сучасних послідовників козаків. Комплекс «Запорозька Січ» та сам острів Хортиця — це дуже крута родзинка нашого  регіону. Хочеться, щоб якомога більше наших співвітчизників дізналися про неї і приїжджали, аби відчути цю могутню енергетику. 

Крім того, ми відкривали глядачам країни оригінальні музеї й історичні будівлі Запорізької області.  Про них ми робимо матеріали для рубрик, спільних із іншими регіонами. 

Які проєкти (рубрики) Ваші улюблені? 

— Обожнюю працювати над темами, пов’язаними з мистецтвом. Як приклад  — історії виникнення музичних інструментів та написання музичних творів.  Мені самій цікаво про це дізнаватися, і хочеться розповідати глядачам.  Упевнена, що у класичній та етнічній музиці кожен може знайти для себе те що, резонує із його  внутрішніми відчуттями.  Дуже позитивною є тема спілкування з природою. Посадити квітку і бачити як вона потім росте — це не може не тішити. Тому в нас є рубрика, присвячена догляду за рослинами. Взагалі, усі рубрики улюблені. Якщо якась перестане такою бути, припинимо її робити й шукатимемо нові ідеї.

Як виникають ідеї для рубрик? 

— Багато ідей виникли під час обговорень із редакторами та всією командою. Перед початком роботи ми обмірковували нюанси, технічні можливості і різноманіття тем. Але, перш за все, рубрики мають бути корисні й цікаві глядачам.  Завдяки тому, що наш міжрегіональний колектив такий величезний і різноманітний, та ж рубрика про архітектуру із кожним випуском вдосконалюється. Адже кожен прагне представити у найкращому світлі свій регіон. 

Ранкові історії мають обов’язково бути бадьорими та позитивними?  Що особисто вам надає позитиву? 

— Ми розповідаємо історії з реального життя, а в ньому бувають і важкі, і сумні моменти. Але дивлячись зранку сюжет, глядач має розуміти, що завжди є надія. Труднощі загартовують, а наполеглива праця дає результат. Як сухий висновок це  звучить банально, а от через справжні життєві історії можна переконатися, що це дійсно життєві закони. Сімейна пара, яка все життя жила у місті, стала фермерами і на ентузіазмі заснувала виробництво крафтових сирів. Пенсіонер, що все життя пропрацював на заводі, запалює на сцені з однолітками із танцювального гуртка. Дівчина, з дитинства прикута до візка, успішно опанувала кілька професій. Усе це історії про подолання перешкод. І ці неймовірні люди живуть поруч із нами. От вони надихають. 

В умовах карантину мало подій офлайн. Як Ви пристосувалися до роботи? 

— Подієві сюжети — лише частина нашої роботи. Більше все-таки шукаємо тем, які не лежать на поверхні. Але карантин справді впливає, бо багато потенційних місць для зйомок стають тимчасово недоступними. Якщо дозволяє погода — знімаємо на вулиці. Якщо ні — виручає наша рожева студія (де знімався регіональний ранок). Там дуже милий інтер’єр. Тож на його фоні записуємо інтерв’ю та знімаємо майстеркласи із рукоділля. Іноді знімаємо вдома у героїв.  Через пандемію люди не охоче запрошують до себе. Тому шукаємо оптимальний варіант у кожному окремому випадку. 

Розкажіть трохи про відеографа, з яким Ви працюєте над створенням сюжетів для «Ранку на Суспільному» 

— Максим Савчук. Одягається переважно у чорне, але іноді люди помічають його яскраві шкарпетки. І це дуже метафорично. Він стримана закадрова людина із джерелом креативу в душі. Своїм творчим підходом до зйомки іноді компенсує відсутність другої камери чи стедікаму. Постійно вдосконалює навички монтажу (хоча навчився монтувати незадовго до старту проєкту). Має музичний слух, а це дуже допомагає в звуковому оформленні сюжетів. Тож із колегою мені максимально пощастило. 

Поділіться професійними планами на майбутнє  

— Планую розширювати географію зйомок. Дотепер більшість героїв та локацій знаходила саме в місті. Але у Запорізькій області також є  оригінальні музеї та пам’ятки — природні й  архітектурні. А найголовніше, там живуть талановиті та натхненні люди. На локальному рівні вони роблять по-справжньому великі справи— хтось прославив свій край виробами із кераміки, хтось відкрив новий сорт відомої рослини, хтось досяг успіхів із дитячим театром. Будемо знайомити глядачів із натхненними співвітчизниками. Такі історії демонструють, яка прекрасна у нас країна. Варто об’єднуватися, щоб розвивати потенціал, який ми маємо. І разом українці завжди долають труднощі. А після темряви обов’язково настає світлий ранок.