Резонансні справи в регіонах — на Суспільному стартують проєкти локальних розслідувань

Резонансні справи в регіонах — на Суспільному стартують проєкти локальних розслідувань

5 тра. 2021

Цими вихідними на регіональних телеканалах Суспільного, зокрема і на UA: ЗАПОРІЖЖЯ, стартують програми журналістських розслідувань, відібраних на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним. Розслідування»8 травня о 19:45 дивіться в телеефірі проєкт «Під прицілом», а 9 травня о 19:45 — програму-розслідування «Лакмус». 

Першими прем’єри циклів розслідувань побачать глядачі на Сумщині й Черкащині: 6 травня о 19:55 стартують проєкти «Під прицілом» на UA: СУМИ та «Лакмус» на телеканалі UA: ЧЕРКАСИ. Загалом, у травні телеглядачі Суспільного побачать прем’єри шести телевізійних проєктів.

«Цього року в нас 6 найкращих команд розслідувачів з усієї країни. З юридичною експертизою нам допомагає Інститут розвитку регіональної преси. Впевнена, що ми отримаємо цікаві матеріали, які пожвавлять інформаційні простори як в регіонах, так і на національному рівні», — розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Марія Фрей.

Редакційний супервайзинг проєктів здійснюють журналісти-розслідувачі Суспільного Інна Білецька та Дмитро Бондар.

«Тепер ми можемо сказати, що Суспільне на повну виконує одну з найголовніших своїх функцій, як на мене, функцію підтримки розслідувальної журналістики в України. Ми всі з вами знаємо, але часом забуваємо, що корупція — це не лише злочини на державному рівні, вона пронизує і руйнує усі рівні суспільних відносин. Регіональні розслідування — це спосіб допомогти жителям областей не помилятися, обираючи владу, не платити за те, за що уже заплатили з бюджету, оцінити вартість, здавалося б, маленьких регіональних помилок і зловживань. Шість нових проєктів у регіонах — це лише початок», — зазначила шеф-редакторка творчого об’єднання розслідувань Інна Білецька.

Проєкт «Під прицілом» на UA: СУМИ виходить уже два сезони поспіль. За словами продюсерки Сумської філії Суспільного, програму готує досвідчена команда, яка добре зарекомендувала себе у співпраці. Авторка й ведуча — Олена Адаменко.

«Про те, як був створений, націоналізований, а потім  приватизований найбільший у  Сумах машинобудівний завод, як він розвивався і чому опинився у важкій кризі — дивіться у першій серії нового сезону програми журналістських розслідувань “Під прицілом”», — закликає авторка проєкту Олена Адаменко.

Про локальні проблеми, корупційні порушення на Черкащині широкому загалу розповідатиме команда під керівництвом Єлєни Щепак. Журналісти вже мають досвід розслідувань злочинів чиновників. Раніше ці розслідування друкувалися у текстовому форматі.

«Для Черкаської філії Суспільного — це перший досвід співпраці з колегами у створенні програм. Вірю, що він буде продуктивним, бо нас об’єднує не лише спільна ціль, а й підходи, — каже продюсерка UA: ЧЕРКАСИ Олена Баніна. — Це стосується дотримання і журналістських стандартів, і певних візуально-технічних вимог до контенту. Нині на Черкащині жодна з телекомпаній не знімає програми журналістських розслідувань, тож це буде ексклюзивний телепродукт».

«У розслідуваннях “Лакмусу” ми демонструємо, як корупція у різних сферах життя негативно впливає на суспільно важливі речі. Зловживання на харчуванні у дитячих садках, безкарність чиновників-корупціонерів, ремонт доріг за завищеними цінами — на жаль, подібні історії типові не лише для Черкас, а й для інших міст України. Наша ціль — не просто висвітлити проблему, а й розповісти, як громадяни можуть впливати на її розв’язання. Адже саме небайдужість людей та їхня активна громадянська позиція часто є каталізатором для подолання корупції в органах влади», — розповідає Єлєна Щепак.

Загалом, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. Ще п’ять ідей команда Суспільного відібрала у довгий список. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.