4 роки роботи для суспільства: як створювався незалежний Суспільний мовник

4 роки роботи для суспільства: як створювався незалежний Суспільний мовник

12 тра. 2021

За 4 роки — із 2017 по 2020 — відбулося становлення суспільного мовлення в Україні. Щороку Суспільне та його команда розвивається та вдосконалюється. Наперекір обставинам ми продовжуємо робити свою справу: захищати свободи в Україні, надавати суспільству достовірну та збалансовану інформацію про Україну та світ і налагоджувати громадський діалог.

Ключовою ознакою демократії вважають наявність у країні суспільного медіа. І на противагу, наприклад, 98-річному британському мовнику ВВС, UA: Суспільне мовлення — наймолодше, існує всього 4 роки. Чого ми досягли за цей період — читайте далі.

Читайте також: Як змінився Суспільний мовник за 4 роки?

UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Фінансування Суспільного мовника

Упродовж перших чотирьох років Суспільний мовник суттєво недофінансовувався. Таке бюджетування паралізувало довготривалі плани АТ «НСТУ», запуск великих проєктів та призводило до режиму виживання й жорсткої економії.

У 2021 році на фінансову підтримку запланували 2 млрд 274 млн 158 тис. грн, проте  400 млн з них знаходиться у новоствореному спецфонді з непрогнозованим джерелом надходжень. Згідно з законом — це видатки розвитку.

Водночас чиновники полюбляють дорікати Суспільному низькими рейтингами чи відсутністю якісного розважального контенту.

Виплачені борги Суспільного

У 2020 році АТ «НСТУ» закрило всі борги, які тягнулися роками ще від попередниці Суспільного — Національної телекомпанії України. Зокрема, розрахувалося із заборгованістю держави в розмірі 10,5 млн євро перед АТ «Євроньюз» та погасило пеню на суму 7 687,2 тис. грн за кредитною угодою від 16 жовтня 1996 року між Ексімбанком Японії та Україною.

Команда Суспільного

Станом на жовтень 2017 року штатна чисельність працівників Суспільного налічувала 7 618 штатних одиниць. У зв’язку з реформуванням вона зменшилася до 4 212 у 2020 році.

Розбудовувала мовник команда експертів — правління Суспільного:

  • Зураб Аласанія, голова правління UA: Суспільне мовлення (з 2017 по 13 травня 2021 року);
  • Микола Чернотицький, член правління UA: Суспільне мовлення  (з 2017 по 13 травня 2021);
  • Інна Гребенюк, членкиня правління UA: Суспільне мовлення (2017-2021);
  • Олександра Кольцова, членкиня правління UA: Суспільне мовлення, відповідальна за розважальний напрям діяльності (2017-2019);
  • Родіон Никоненко, член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за бюджетування й управління активами (2017-2020);
  • Юрій Макаров, член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за просвітницький напрям (2017-2019);
  • Роман Вінтонів, член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за інформаційне мовлення та цифрові платформи (2017-2019);
  • Дмитро Хоркін, член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу радіо (з 2019);
  • Ярослав Лодигін, член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу телебачення (з 2019).

У кінці 2020 року Суспільний мовник почав упровадження нової системи оплати праці — грейдинговоїГрейдингова система оплати праці — це сучасний підхід до визначення й адміністрування базової винагороди працівників, що застосовується у більшості провідних компаній не лише в Україні, а й у світі.

Читати також: Суспільне — серед лідерів дотримання профстандартів в онлайн-медіа

Новини на телеканалі UA: ПЕРШИЙ

Близько 60% українців довіряють новинам на телеканалах, радіостанціях і сайтах Суспільного — це найбільша довіра до новин серед інформаційних медіа України. UA: ПЕРШИЙ — загальнонаціональний інформаційний телеканал — оцінений фокус-групами як найбільш незаангажований та неолігархічний.

Українці покладаються на інформацію від Суспільного мовника у часи небезпеки і криз. Так, під час загострення у Керченській протоці аудиторія UA: ПЕРШИЙ зросла у 8 разів.

За 2019 та 2020 роки у сумі вийшло понад 4 900 випусків новин загальним хронометражем понад 800 годин. У 2018 році зафіксовано незначні зміни у профілі аудиторії телеканалу UА: ПЕРШИЙ. У порівнянні з 2017 роком, інтерес до телеканалу зріс у молодшої аудиторії.

Проведено понад 50 спецефірів та марафонів, серед яких дебати кандидатів на пост Президента України, ухвалення Верховною Радою України закону про мову тощо. Забезпечено прямоефірні трансляції 18 суспільно значущих подій.

В ефірі UA: ПЕРШИЙ виходили такі програми суспільно-політичного напряму: «Святі та грішні», «Тема дня», «Правда-неправда», «Складна розмова», «До справи», «ЧереЩур», «Світло», «Війна і мир», «Шахтарська зміна», «Пліч-о-пліч», «РадіоДень», «Пообіді шоу», «Вечірнє шоу», «Спільно» та інші.

Глядачі мали доступ до резонансних журналістських розслідувань завдяки проєктам «Схеми», «Наші гроші», які транслював Суспільний мовник, а також до гумористично-аналітичного шоу «#@)₴?$0 з Майклом Щуром».

У зв’язку з введенням карантинних обмежень з 19 березня 2020 року Суспільне запустило щоденний 3-годинний марафон «На карантині», який значно підвищив показники слота. У червні на базі марафону «На карантині» запущено щоденний 4-годинний прямоефірний проєкт «Суспільна студія. Марафон». І з 8 вересня запущено третій тривалий проєкт творчого об’єднання — щоденну суспільно-політичну передачу «Суспільна студія», що охоплює соціальну, економічну, політичну, духовну та культурну сфери життя сучасного суспільства.

Документальні фільми-розслідування Суспільного

У 2019 році почалася робота над першим власним повнометражним фільмом-розслідуванням команди телеканалу UA: ПЕРШИЙ про трагедію у Дрогобичі, де обвал під’їзду багатоповерхівки забрав життя вісьмох мешканців. У 2020 році «Дрогобич 101/1» випустили в ефір. Крім цього, випущено власні документальні фільми-розслідування «Сто років ізоляції»«Помилка 83»«Особливо небезпечний».

UA: ПЕРШИЙ транслював документальні фільми/серіали власного виробництва, серед яких: проєкт «На Східному фронті», «Мій прапор», проєкт «Життя післязавтра», «Спадок», «Діти великого Голоду», «На відстані».

Суспільно-політичний напрям

«Зворотний відлік»

За 2 роки існування суспільно-політичного токшоу «Зворотний відлік» вийшло 76 випусків — це 170 годин прямого ефіру та понад 850 задіяних політиків, урядовців, лідерів громадської думки та авторитетних оглядачів.

За 2019 рік кількість переглядів токшоу досягла 26, 5 млн. У 2020 році відмітка сягнула 40 мільйонів.

Прорив у діджиталі

Запущено новинний сайт Суспільного suspilne.media. Уніфіковано всі сайти філій. Розроблено стратегію цифрових платформ 2020–2022. Одна зі змін, що відрізняє Суспільне від державної НТКУ, — запуск мобільних додатків, серед яких:

Також запрацювали сайти: 

Контент новинного сайту suspilne.media, за оцінками моніторингів, що проводяться громадськими організаціями «Детектор Медіа» та «Інститут масової інформації», неодноразово потрапляв на перші місця у рейтингах дотримання професійних стандартів та  відсутності замовних політичних матеріалів. Суспільне Новини — у «білому списку» найякісніших ЗМІ та серед лідерів дотримання гендерного балансу й публікацій матеріалів про Крим.

Читайте також: Проєкт діджитал-трансформації Суспільного потрапив до топ-10 інноваційних кейсів в Україні

Діяльність Академії суспільного мовлення з 2018 року:

  • проведено більше 234 тренінгів та навчальних подій для Суспільного та від Суспільного;
  • відкрито Одеський хаб Академії суспільного мовлення;
  • відкрито Київський хаб Академії суспільного мовлення;
  • почала роботу Дитяча академія суспільного мовлення;
  • розроблено вебсайт Академії суспільного мовлення.

Пісенний конкурс «Євробачення» та Суспільне

З 2017 року Суспільний мовник організовував та проводив щорічні Національні відбори на участь у Дитячому пісенному конкурсі Євробачення та Пісенного конкурсу Євробачення — у співпраці з СТБ — з метою обрання пісні та представника від України на конкурсі.

Також Суспільний мовник організовував відрядження української делегації до країн, у яких проводилися конкурси, трансляції конкурсів та медійний супровід на різних платформах.

Перелік учасників Дитячого Євробачення від України і їхні місця: 

  • 2017 — Анастасія Багінська посіла 7 місце;
  • 2018 — Даріна Красновецька посіла 4 місце;
  • 2019 — Софія Іванько посіла 15-те місце;
  • 2020 — Олександр Балабанов посів 7 місце.

Перелік учасників Євробачення від України та їхні місця:

  • 2017 — гурт O.Torvald 24 місце;
  • 2018 — Mélovin 17 місце.

Суспільний мовник також планує долучитися до конкурсу «Євробачення юних музикантів», у 2020 цього не вдалося зробити через пандемію COVID-19.

Спорт на Суспільному

Суспільне транслює головні події у світі спорту, а також тематичні проєкти власного виробництва, що позитивно впливають на показники UA: ПЕРШИЙ. Наприклад, трансляції Чемпіонату світу з футболу U20 у 2019 році підняли рейтинги в 16 разів, трансляції Кубка світу з біатлону сезону 2019–2020 років мали найкращі рейтинги за останні 5 сезонів. Подекуди навіть повтори змагань мають високі показники.

Телеканал UA: ПЕРШИЙ є незмінним багаторічним транслятором в Україні Олімпійських ігор та біатлону.

Суспільне транслювало головні спортивні події, за якими спостерігала вся Україна: ХХІІІ Зимові Олімпійські ігри, ХІІ Зимові Паралімпійські ігри, Чемпіонат світу з футболу U20 та інше. Та виготовляло власний контент як тематичний супровід цих подій: Студія Зимових Олімпійських ігор, Паралімпійська студія, Проводи Паралімпійської збірної команди України, Олімпійські студії, тощо.

Також Суспільне популяризує маловідомі види спорту для України — вперше на українському телебаченні відбулися трансляції Кубка світу зі скелетону та Чемпіонату світу з флорболу.

Програма «Спорт» на UA: ПЕРШИЙ — єдина циклічна спортивна програма з постійними ведучими на українському телебаченні. Також серед спортивних проєктів власного виробництва: «Роздягалка», соціальний проєкт «Разом», UА: Бокс.

Телеканал UA: КУЛЬТУРА

UA: КУЛЬТУРА впродовж 4 років навчала, розважала, інформувала й захоплювала програмами про мистецтво, спецпроєктами, лекторіями, ефірами наживо з головних мистецьких подій країни, презентаціями книг, концертами класичної й сучасної музики. До прикладу, обсяг концертних програм власного виробництва у 2019 році дорівнював 98 годинам 31 хвилині. Тільки упродовж 2020 року в ефірі UA: КУЛЬТУРА вийшло контенту власного виробництва на 818 годин.

За 4 роки роботи UA: КУЛЬТУРА транслювала такі власні програми: «Як дивитися кіно», «Культурна афіша здорової людини», «Книга UA» , «Ідемо в музей», «Культові українці: позначені гривнею», «Культура діалогу», «Пізній ранок шоу», «Лекторій», «Відкривай Україну із Суспільним» та інші.

Три роки поспіль UA: КУЛЬТУРА організовувала офлайн кіноклуб «:КіноКульт», де після перегляду відбувалися обговорення стрічки з експертами. На завершення сезону «:КіноКульту» відбувався фестиваль. У 2020 році фестиваль «:КіноКульт» проходив онлайн. Однією з місій проєкту є популяризація українського кіно і молодих режисерів. Глядачі безкоштовно могли переглянути українські короткометражні фільми та проголосувати за найкращу роботу. Переможець отримував нагороду від суспільного телеканалу UA: КУЛЬТУРА.

Крім цього, відбувалися включення з різних кінофестивалів, як-от Берлінале, Одеський міжнародний кінофестиваль, Міжнародний фестиваль документальних фільмів DOCUDAYS, а також трансляція церемонії вручення премій Європейської кіноакадемії.

Телеканал проводив трансляції десятків вистав — «Номери» за п’єсою Олега Сенцова, «Сталкери», «APOLLO», «Звірячі історії» чи «Burning Doors».

Серед документальних фільмів власного виробництва: «Чесний щоденник молодої мами», «Велосипед «Україна», «Дивовижні музеї та де їх шукати», «Бабусю, розкажи про Голодомор», «Мирослав Скорик. Десять нот, що змінили Україну», «Небесна сотня. 6 років потому», «МАЙДАН. Шість літер нашої свободи».

Філії Суспільного мовника

У процесі реформи регіональні філії отримали логотипи з UA: за дотримання високих стандартів журналістики — це засвідчило остаточний перехід від державного мовлення до суспільного.

На Суспільному керівників регіональних філій не призначають, а обирають шляхом відкритого конкурсу. Функції адміністративного та творчого управління повністю розділені, відтак керівником творчого напрямку роботи філії є продюсер, а усіма адміністративними та господарчими питаннями керує менеджер. Кожна регіональна філія — це кросплатформенна команда, що виготовляє контент для телебачення, радіо та діджиталу.

Вагомим випробуванням для регіональних команд стали місцеві вибори 2020 року. Перебігу цих виборів філії Суспільного присвятили близько 200 годин прямих ефірів проєкту «Виборчий округ. Місцеві»: вийшов 231 випуск проєкту, у якому ведучі, журналісти та експерти з’ясовували спроможність 633 кандидатів виконувати функції, покладені на місцеве самоврядування. Як незалежний майданчик, регіональні філії Суспільного запросили кандидатів у мери на публічні дебати перед другим туром виборів. Дебати з обома кандидатам відбулися у 6 регіонах.

Регіональні телеканали Суспільного працюють як єдина міжрегіональна платформа — система централізованого накопичення та поширення контенту, що передбачає три формати його створення:

  • «одні для всіх» — коли одна філія самостійно виробляє програмний продукт для спільної міжрегіональної платформи;
  • «усі для всіх» — коли всі філії разом створюють спільний програмний продукт;
  • «самі для себе» — коли кожна філія працює над власним продуктом.

За принципом «усі для всіх» у 2020 році стартувало міжрегіональне інформаційно-пізнавальний ранкове шоу «Ранок на Суспільному», яке виготовляють спільно всі філії.

Філії обмінюються важливими трансляціями  культурних, спортивних подій з різних куточків країни, висвітлюють локальні проблеми і розповідають про різні шляхи їх вирішення.

Важливими спільними проєктами стали релігійні трансляції з регіональних храмів. В умовах карантину вони допомагають вірянам різних конфесій молитися разом, залишаючись удома. Окрім того, філії Суспільного знайомили глядачів із новими локаціями в різних регіонах в спецпроєкті #Мандруй_із_Суспільним. Це короткі відео про цікавинки регіону, маловідомі місця для туристів та місцевих мешканців. До багатьох можна безпечно дістатися в умовах карантину велосипедом чи автівкою.

З 2021 року регіональне мовлення Суспільного розвиватиметься згідно з маркетинговою стратегією, розробленою українськими експертами за підтримки Проєкту «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні».

Важливим завданням Суспільного в регіонах є розвиток локальних креативних ринків. Для цього був започаткований конкурс творчих проєктів «Створюй із Суспільним». «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці із Суспільним мовником для продакшенів на конкурсних умовах: відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення. В останній хвилі конкурсу, восени 2020 року, Суспільний мовник отримав понад 200 ідей з усіх регіонів країни.

Від першого пілотного конкурсу у 2019 році кількість відібраних для реалізації проєктів зросла з 11 до 68 в останній хвилі. Восени було запущено окремий відбір для проєктів регіональних журналістських розслідувань.

Суспільне стає стартовим майданчиком для новачків і підтримує найкращі ініціативи вже досвідчених виробників контенту. Ми підтримуємо та навчаємо, об’єднуючи навколо регіональних офісів Суспільного справді найкращі творчі команди. А регіональні телеканали Суспільного збагачуються оригінальними програмами.

Координаційний центр мовлення національних меншин

Запрацював Координаційний центр мовлення національних меншин, активна діяльність якого розпочалася в листопаді 2019 року. Суспільний мовник створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них  — українською.  

КЦМНМ забезпечує інформаційні права нацспільнот та корінних народів України. Його завданням є сприяння збереженню та використанню мов нацменшин, знайомство соціуму з їхніми культурами, а також створення, розвиток й поширення контенту про національні спільноти та корінні народи.

У 2020 році запущено цикловий медіапроєкт «Відтінки України» — 22  короткометражні унікальні документальні історії про життя представників національних меншин та корінних народів України.

Один із випусків проєкту «Відтінки України» потрапив до шорт-листа премії «Честь професії»-2021 у номінації «Найкраще інтерв’ю в локальному медіа» — «Сукні буковинського дизайнера румунського походження носять у 34-ох країнах» від UA: БУКОВИНА.

Інші проєкти Координаційного центру: «Невидима правда», «Візуальний код», «Залишайся вдома», «Карантин = людяність», «Зрозумій свого сусіда», «Великодня випічка» тощо.

Суспільне радіо

За 4 роки існування мережа FM-передавачів Суспільного радіо розрослася всією Україною. Станом на 1 квітня 2021 року програми UA: Українське радіо транслюють 187 FM-передавачів, UA: Радіо Культура — 47, UA: Радіо Промінь — 61.

Серед найбільш популярних програм UA: Українське радіо: «Здорова політика», «Сьогодні зранку», «Коло доброчесності», «Сто тисяч», «Нічна вахта», «Парламент наживо», «Персона Ґрата» та інші.

Перший канал Суспільного радіо регулярно запускає нові спецпроєкти — наприклад, у межах  висвітлення місцевих виборів «Українське радіо. Місцеві» та «Вся країна. Вибори» тощо — організовує виїзні студії, національні радіодискусії, спецефіри, радіомініатюри, радіосеріали.

UA: Українське радіо співпрацює із журналістами регіональних редакцій, залучаючи їх до спільних ефірів суспільно-політичних програм та радіомостів для оперативного висвітлення важливих подій у регіонах. Транслює програми, які виготовляють в регіонах.

Серед найбільш популярних програм UA: Радіо Промінь: «Вікенд нової української музики», «РанокPRO», «ДеньPRO», «Селекція», «Selector»,  радіостендап-шоу «ГомінАут», «Музичні новини на UА: Радіо Промінь», «Віра в кіно», «БобінаParty», «Майстри спорту», «Година меломана з Олексієм Коганом» та інші.

Також другий канал Суспільного радіо упродовж чотирьох років транслював тисячі годин прямих ефірів, у тому числі футбольних матчів, тематичні спецпроєкти — «Щоденники «Євробачення», Підсумки парламентських виборів, Марафон до Дня Незалежності України тощо — та онлайн-концерти.

Серед найбільш популярних програм UA: Радіо Культура: «Це класика», «Культура. Live», «Імператив», «У нас усе культурно», «Про закон і благодать», «Полілог», «Згадати все», «Амфітеатр», «Радіотеатр», «Книжковий Топ-7» та інше.

Також третій канал Суспільного радіо виготовляє художньодокументальні  радіофільми, радіоблоги, спецпроєкти — «Життя післязавтра», «Радіодетектив», «Аудіокнижка» тощо — радіоверсії вистав, трансляцій наживо.

Суспільне радіо очолило рейтинг виконання мовних квот за результатами моніторингу Нацради з питань телебачення й радіомовлення у 2019 році. Три канали Суспільного радіо мають абсолютно українськомовний ефір. Частка пісень українською мовою в ефірах усіх радіостанцій України збільшилася до 56% 2019 року. В ефірі UA: Радіо Промінь цей показник становить 95%. А в ефірі UA: Радіо Культура — 92%.

Суспільне радіо має найбільший у Східній Європі звукозаписувальний комплекс — Будинок звукозапису із залою на понад 500 місць, де відбуваються концерти українських артистів, зокрема в супроводі Академічного симфонічного оркестру Українського радіо.

Українське радіо у 2000 році започаткувало Радіодиктант національної єдності — це всеукраїнський флешмоб, присвячений українській мові. Традиція написання Радіодиктанту набула масового характеру в Україні — у 2020 році трансляцію Радіодиктанту увімкнули понад 256 тисяч глядачів. Слово «Радіодиктант» стало найпопулярнішим гугл-запитом в Україні 9 листопада 2020 року. Слухачі й глядачі Суспільного писали диктант на 6 континентах.

Докладно про роботу Суспільного читайте у щорічних звітах телерадіокомпанії — 2017 рік2018 рік2019 рік2020 рік.