60 років тому із Запорізької телестудії вийшли в ефір перші телевізійні новини

17:07, 5 сер. 2019
 
60 років тому із Запорізької телестудії вийшли в ефір перші телевізійні новини

  Ефірну пробу зробили 10 липня 59-го, а 1 серпня глядачам показали короткий випуск новин та художній кінофільм. Сітка телемовлення ще тільки формувалася. Новини носили характер коротких повідомлень. З 1960 року інформвипуски стали більш регулярними – виходили раз чи два рази на тиждень. Усну інформацію почали ілюструвати фотознімками. З появою кіноплівки з’явилися й перші кіносюжети. Телецентр очолив Микола Мазанко, а першим головним інженером став Віктор Підяш. За короткий час телецентр отримав усе необхідне обладнання й почав повноцінно працювати. Цими спогадами на сторінках книги «Вознесенська вежа» ділиться колишній генеральний директор Запорізької обласної державної телерадіокомпанії Анатолій Ставничий, який віддав їй 40 років життя.

- "Ми ще пам’ятаємо, особисто я пам’ятаю перших працівників телестудії. Це й Валентина Глейх, котра була монтажером, клеїла плівки. До речі, і до сьогодні у нас зберігся термін «склейка. Я пам’ятаю головного інженера Віктора Підяша. Зараз його онук займається комп’ютерним забезпеченням", - ділиться спогадами редакторка книги «Вознесенська вежа», телерадіожурналістка Оксана Гладій.

  Набір працівників на Запорізьку телестудію розпочали з перших місяців 59-го. Інженерно-технічний кістяк нової структури становили зв’язківці. Дехто з них вже мав досвід роботи в радіомовленні. На редакторські посади приходили радійники й газетярі. Кінооператорами, після певних навчань та іспитів, ставали фотокори, чи просто фотоаматори. Група телережисерів із досвідом роботи прибула до Запоріжжя з Харкова. Але навчались усі - прискорено опановували професійні навички роботи на пультах, в апаратних, у студії. Закладали традиції запорізького телепростору.

- "Альберт Григорович Путінцев – воротіла. Валентин Ісакович Уманський, Рєпін – чудовий журналіст, мій спвавтор однієї з книжок, ми разом робили. Славко Футорович, Перепадя – це фігури, які увійшли в історію", - говорить заслужений журналіст  України Юрій Ботнер.

  А з 2018-го запорізька державна телерадіокомпанія взяла курс на створення суспільного мовлення, стала регіональною філією загальноукраїнської мережі Національного Суспільного телебачення України. Змінили журналістські стандарти й новиняри.  

- "Раніше потрібно було обов’язково з будь-якої посівної, або зі збору врожаю писати інтерв’ю з очільниками області, або навіть держави. Сьогодні наявність тих, чи інших людей у сюжетах обумовлена не їхнім високим рангом, а тим, що вони роблять і наскільки є дотичними до цієї події. А з того, що не змінилося – намагання якомога оперативніше подати інформацію, точніше і повніше", - розповідає продюсерка Запорізької філії «Національного суспільного телебачення України» Наталія Андрєєва.

  60 років потому досвід першопрохідців запорізького телепростору використовують у щоденній роботі сучасні  суспільники, адже принципи правдивості та оперативності залишають незмінними.