Презентація проєкту про відомих жінок України "Це зробила вона" відбулася сьогодні в Запоріжжі

14:27, 13 сер. 2019
 
Презентація проєкту про відомих жінок України

На заході представили другий том книги з однойменною назвою  та 25 картин-ілюстрацій до неї.

До книги "Це зробила вона" увійшло 103 розповіді про видатних Українок. До її створення долучились  понад 200 українських ілюстраторів та письменників. Історію біологині Нани Войтенко описав запорізький автор Олесь Барліг. Каже, що перша частина цього двотомника – улюблена книга його доньки.  

- "Існує упередження, що досягнення жінок в минулому, воно менш вагоме, ніж чоловіче. Це пов’язано в першу чергу з тим, що люди, яке це стверджують, вони погано обізнані з цим питанням. Вони и послуговуються якоїсь поверхневої інформації і просто проговорюють ті шаблони, які вирують навколо них. Якби вони занурилися в цю тему, з’ясували б для себе чому так сталося, що в історії ми маємо менше фахівчинь в багатьох галузях, що це відбувалося не тому що жінки менш продуктивні, а тому що їм просто не давали можливості заявити про себе, як про фахівчинь" - розповідає письменник Олесь Барліг.

Голова благодійного фонду «Єдність за жінок» Тамара Огородова теж має декілька проектів, спрямованих подолати гендерну нерівність. Сьогодні вона поділилася досвідом з гостями заходу.

- "Не завжди ми бачимо вклад жінок в розвиток нашої країни і нашого міста. Якщо ми подивимось на жінок, які є нашими почесними громадянами Запоріжжя, то ми будемо здивовані: серед 64-х, 65-ти осіб тільки 3 чи 4 жінки. В нас дуже багато є в місті жінок, які є заслуженими вчителями, фахівцями в культурі, в інших галузях, але коли ми подивимось на те кого ми визнаємо, кого відмічаємо, то жінок побачимо дуже мало" - зазначає голова благодійного фонду «Єдність за жінок» Тамара Огородова.

Ознайомитися з книгою та побачити картини зібралося понад 50-ти запоріжців. Після заходу організатори передали 29 книг до бібліотек запорізької області.

- "Ілюстрації, які виконані до героїнь цього тому, виконані дуже в різних стилях. Тут є і кераміка, і використання пластиліну, і дуже різні творчі стилі. Це також і арт-альбом, не лише книга для дітей. Дуже часто, коли ми питаємо людей кого ви можете назвати з відомих українок, вони називають 5 імен, максимум 10, але їх набагато більше. Але через гендерні стереотипи, уявлення, що є жіноча справа, є не жіноча справа, що дівчата щось не мають робити, ці історії приховувалися, ховалися за фігурами більш видатних чоловіків. Тому важливо зараз ламати ці стереотипи" - говорить старша координатора програми жінки-лідерки національного демократичного інституту Анастасія Яновицька.

Побачити виставку можна безкоштовно на 4-му поверсі Запорізької основної універсальної наукової бібліотеки до кінця серпня.