Екскурсійний маршрут «Хвилями Дніпра» презентували вчора, 16 серпня, співробітники Національного заповідника «Хортиця»

12:55, 17 сер. 2019
 
Екскурсійний маршрут «Хвилями Дніпра» презентували вчора, 16 серпня, співробітники Національного заповідника «Хортиця»

На круїзному теплоході «Лагуна» відправились від річкового порту біля парку «Дубовий гай» навколо острова разом із представниками туристичної галузі Запоріжжя. Мета проекту – ознайомлення гостей і жителів міста з природою та історією Хортиці.

Ідею створити туристичний маршрут навколо Хортиці під егідою національного заповідника запропонували самі власники корабля. Науковці підтримали цю пропозицію.

- "Ми хочемо спробувати цей маршрут, як він буде працювати, як це буде виглядати, і, можливо, запустити його на регулярній основі. Сьогодні стартовий виїзд, перезентаційний, можна сказати, це робоча зустріч. І таким чином ще раз наголосити на тому, що Хортиця – це не тільки запорозька Січ, не тільки  козаки, а набагато ширше поняття. І найкраще зрозуміти Хортицю можна побачивши її або з висоти птпшиного польоту, або обпливсти навколо по Дніпру" - говорить завідувач відділу науково-просвітницької роботи Національного заповідника «Хортиця»  Сергій Дударенко.

Вперше цей корабель під назвою «Світанок» був спущений на воду 1975 року. Працював у системі  річка-море. У 2019-му його капітально відремонтували, були повінстю замінені всі вузли, та агрегати, обшивка, вікна, комунацікації. Віднині корабель здійснюватиме екскурсійні маршрути навколо Хортиці. Максимальна швидкість судна – 25 км на годину. Пасажиромісткість – понад 150 осіб.

- "У нас кают-компанії, телевізор, можемо показувати передачі про осмрів Хортицю. Чудовий салон, є всі побутові зручності. Все сучасне, як вдома. Ми самі його сприймаємо як наш дім. Тому завжди раді гостям, у нас чисто і красиво" - розповідає помічник капітана теплоходу «Лагуна» Сергій Бубела.

Працюватиме на кораблі і штат гідів, які пропонуватимуть мандрівникам тематичні екскурсії.

- "Ми повинні розуміти, що Запоріжжя – це Хортиця, це Дніпро, це прекрасні локації, які ми бачимо саме з цього теплоходу. І тому це прекрасна пропозиція, ми її підтримуємо, як тільки можемо" - каже голова громадської організації «Колорит» Наталія Бабенко.

Регулярний графік перевезень поки не розроблений, корабель працюватиме на замовлення туристичних груп. Вартість маршруту – 150 гривень, для пільгових категорій населення – пенсіонерів, інвалідів, дітей молодшого дошкільного віку, учасників АТО - передбачена система знижок.