В Запоріжжі розпочав свою роботу IT Forum

17:46, 27 вер. 2019
 
В Запоріжжі розпочав свою роботу IT Forum

Смарт-технології, робототехніка, віртуальна та доповнена реальність. Сьогодні у Запоріжжі стартував Міжнародний Айті-форум 2019. У виставковій залі «Козак Палацу» зібралися понад 50 міжнародних та вітчизняних компаній, котрі розробляють і втілюють інформаційні технології.  Окрім демонстрації розробок, гості та учасники форуму побачили українську презентацію бренду цифрової держави – «Країна у смартфоні».

Готовий вальсувати залою виставкового центру містер Робот, сконструйований киянином Костянтином Шевцовим. Експонат – демонстраційний. Хоча, розробник виокремлює його практичну цінність.

"Діти програмують із шостого класу, програмують його дії та рухи. Збирають набор конструктору і використовують його для вивчення основ робототехніки. Це не пластик, це не Лего, це алюміній. На його програмування пішло близько кількох тижнів. На збір також кілька тижнів . загалом, за місяць його зібрали із нульового стану."

КОСТЯНТИН ШЕВЦОВ, ІНЖЕНЕР ІЗ РОБОТОТЕХНІКИ

(М. КИЇВ)

А це запорізька команда – учні місцевої школи робототехніки. Автор ось цього винаходу – Олександр Павлів. За його словами, розробив міні-версію електромобілю «Тесла». Хоча за розмірами поступається справжній автівці, однак, за функціональним наповненням може позмагатися з  «Мерседесом».

"Така ж кількість різних датчиків, екран і колеса, як і у «Тесли». На розробку авто пішло два місяці. Аби  зробити свою Теслу, велику, потрібно розібратися спочатку на маленькому розмірі, як усе працює, а потім вже робити великий варіант."

ОЛЕКСАНДР ПАВЛІВ, УЧЕНЬ ШКОЛИ РОБОТОТЕХНІКИ

(М. ЗАПОРІЖЖЯ)

Окрім інноваційних розробок, у рамках Форуму представили бренд цифрової держави «Країна у смартфоні». Презентував його Міністр цифрової  трансформації України Михайло Федоров.

"Ми вже протягом двох місяців здійснюємо аудит бюджету, тому що раніше, за рахунок закупівлі серверів, це теж стосується сфери діджіталізаціі, були великі «розпили». І я вчора зустрічався з представниками різних компаній, і ми побачили, що ми тільки на закупівлі «заліза» впродовж п’яти років зможемо заощадити 60 мільярдів. Якщо порахувати весь бюджет, я думаю, ця сума буде набагато більшою. Щодо послуг у рамках цифрової держави, як мінімум ми звільнимося  від побутової корупції. І від того, що людина стає нещасною, коли стикається з державою."

МИХАЙЛО ФЕДОРОВ, МІНІСТР ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ

Автор бренду «Країна у смартфоні» - киянин Андрій Федорів. За його словами, розробка включатиме мобільний додаток  «ДіЯ»: держава і я. На думку Федоріва, понад 60% населення України користується смартфонами, тож, аби мінімізувати черги та корупцію, спілкування з державними установами пропонує вести дистанційно.

"Наша ціль, аби за кілька років людина, в якої є будь-яке питання, пов’язане із державою: наприклад,  де я загубив паспорт, і які машини на мене зареєстровані, він не думав:»Ой¸лишенько, куди мені йти», він міг просто відкрити смартфон. Може натиснути одну кнопку, і  в пару кліків отримати всю цю інформацію."

АНДРІЙ ФЕДОРІВ, РОЗРОБНИК БРЕНДУ ЦИФРОВОЇ ДЕРЖАВИ «КРАЇНА У СМАРТФОНІ»

За інформацією прес-служби Запорізької міської ради, кількість відвідувачів цьогорічного Айті-форуму сягнула 12 тисяч осіб.