У Запоріжжі другий день триває Всеукраїнський фестиваль театрів-лабораторій Vie-fest-2019

17:52, 28 вер. 2019
 
У Запоріжжі другий день триває Всеукраїнський фестиваль театрів-лабораторій Vie-fest-2019

Другий день триває Всеукраїнський фестиваль театрів-лабораторій Vie-fest-2019 у Запоріжжі.  Цьогріч до заходу долучилися близько тридцяти театрів. Окрім запорізьких, приїхали також актори з Дніпра, Харкова, Херсона, Вінниці, Чернівців та інших міст. Як учора відбулось відкриття фестивалю у муніципальному театрі-лабораторії «Vie» дізнавались наші кореспонденти.

VIEfest розпочався з вуличного спектаклю «Ромео і Джульєтта для чайників», який продемонстрували у вигляді вистави-пантоміми. Перфоманс виконали, як українською, так і мовою оригіналу.

"Як у нас виникла ідея, зробити таку вуличну виставу «для чайників»? Ті, хто дивляться вистави – то чайники. Вони не розуміють, що таке «Ромео і Джульєтта» Шекспіра. І взагалі не читають книжок, а дивляться в гаджети. Для того, щоб привернути увагу до цієї проблеми. Ми поставили таку виставу для чайників. Її можна показувати дітям, на площадях, в школах. Можливо, хтось насправді захоче почитати, що насправді там щось було все ж таки."

АНДРІЙ РОМАНОВ РЕЖИСЕР ВИСТАВИ «РОМЕО І ДЖУЛЬЄТТА ДЛЯ ЧАЙНИКІВ»

У виставі використовувались алегоричні образи. Наприклад, конфлікт між родинами Монтеккі та Капулетті символізував дракон.

"Для мене це такий арт-перфоманс. До чого ми налаштовувались в своїх пошуках. Тобто, це виразні якісь трюки. Просто типажі, і серед ними відбувається така ж маленька історія. Якась зрада між ними відбувається, якась помилка, випадок стався такий фатальний трагічний."

АНДРІЙ РОМАНОВ РЕЖИСЕР ВИСТАВИ «РОМЕО І ДЖУЛЬЄТТА ДЛЯ ЧАЙНИКІВ»

"Тут слів, мабуть, і не треба було. Ці жести, пантоміма акторів, вона розкрила ту суть, родзинку цієї вистави. Слова не потрібні були. Гра світла, рухів, ляльок – все це вражаюче. Враження, взагалі… Ми відвикли від театру, а це театр не класичний. Глядачі тут, фактично, як учасники цього дійства. "

ВОЛОДИМИР ПИВОВАРОВ ГЛЯДАЧ (М. БЕРДЯНСЬК)

"Оскільки я актор за фахом, тобто, мені все зрозуміло, і зрозуміло і режисерське бачення цього, і я знайомий з матеріалом. Тому для мене все було зрозуміло."

ОЛЕКСАНДР ТРЕТЯЧЕНКО, ГЛЯДАЧ

"Дуже сподобалася. Дуже красномовна назва «Ромео і Джульєтта для чайників». Мені дуже сподобалась реакція дітей. Діти – це наші оголені емоції і тому з їх реакції можна вже зробити висновки певні."

СВІТЛАНА ШЕВЧЕНКО, ГЛЯДАЧКА

VIEfest триватиме до 29 вересня. Відвідувачі театрального фестивалю побачать експериментальні вистави, тематичні майстер-класи, а також відбудеться «Фестивальний Ленд-Арт» на якому художники продемонструють авторські роботи.