Перемогою збірної команди Дніпропетровської області завершився вчора Кубок України з боїв «Лава-на-лаву»

17:21, 14 жов. 2019
 
Перемогою збірної команди Дніпропетровської області завершився вчора Кубок України з боїв «Лава-на-лаву»

Перемогою збірної команди Дніпропетровської області завершився вчора Кубок України з боїв «Лава-на-лаву». Другою стала збірна Запорізької області. Змагання присвятили Дню українського козацтва. Загалом,  на Ярмарковій площі каскаду фонтанів «Райдуга» виборювали перемогу п’ять дитячих та чотири дорослі команди.

Перед початком боїв козаки вшанували пам’ять побратимів, загиблих під час військовго конфлікту на східі України. Програма змагань складалась із кількох етапів і супроводжувалась концертом за участю запорізьких музикантів. Оцінювало колективні бої журі на чолі з кошовим отаманом Костянтином Рижовим.

"Головне у лавах – це тримати ту лаву, єднатися і бути єдиною командою. У нас дві запорізькі команди. Це збірна Запорізької області і «Спас ярий». Вони підготувалися і рвуться в бій."

КОСТЯНТИН РИЖОВ, ГОЛОВА ЖУРІ, КОШОВИЙ ОТАМАН  ВІЙСЬКА ЗАПОРОЗЬКОГО

НИЗОВОГО

Розпочали змагання дитячі та юнацькі команди. Наймолодшим козачатам із команд «Сила», «Воля» – по 4-5 років. Новоутворена команда «Спас-Яр» складається з двох груп: дитячої та  дорослої, де в одній - малюки, а в другій – іхні батьки.

"Тут найбільш важливий навіть не рівень фізичної підготовки, а згуртованість лав, і діти, дійсно, надзвичайно згуртовані, і вони готові запекло боротися. А головне, що вони залишаються після цього побратимами."

ГЕННАДІЙ ПОЛЯКОВ, ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ

ФЕДЕРАЦІЇ «СПАС»

Після циклу боїв – братання та солодкі подарунки козачатам. Далі у бій вступили юніори та дорослі команди. До лав Запорізької збірної встали чоловіки, які приїхали з різних куточків області: Мелітополя, Приморська, Чернігівського, Токмацького районів. Завітали до Запоріжжя й побратими з інших міст України. 

"У нас є такий кремезний козарлюга Вакула. Це головний отаман Кропивницького. Приїхав підтримати нас і встав до нашої лави.  А ще із Полтави приїхав побратим. Ось він - Полтава. Тільки на перемогу."

МАКСИМ ТУРИЧЕНКО, ОТАМАН ЗБІРНОЇ

ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

До фіналу вийшли збірні Лави Запорізької та Дніпропетровської областей. Перемогли січеславці. Третє місце здобула команда Запорізького навчального центру Академії поліції Дніпропетровського університету внутрішніх справ, котра здолала новачків зі «Спас-Яру». Під час змагань Лава-на-лаву бойове мистецтво, зазвичай, демонструють і запорізькі козачки, які зустрічаються у двобоях із чоловіками. 

"Там, де козаки, там завжди і козачки. І сьогодні козачки вийшли, щоб привітати наших славних чоловіків, воїнів зі святом Покрови, зі святом українського козацтва. Наші жінки – надзвичайні. У нас відкрилася школа вишивки, і до речі мою вишиванку зробили мої колежанки. За усіма канонами автентичної вишивки, тут все зроблено  вручну."

ОЛЕНА ШЕВЧУК, ВЕДУЧА,

КООРДИНАТОРКА ЗАПОРОЗЬКОГО ЖІНОЧОГО КОЗАЦТВА

Завершились бої Лава-на-лаву ритуальним братанням команд-фіналісток та музичним привітаням учасникам змагань.