Зелену мапу Запоріжжя презентували сьогодні екологічні громадські організації міста.

17:26, 22 жов. 2019
 
Зелену мапу Запоріжжя презентували сьогодні екологічні громадські організації міста.

  Зелену мапу Запоріжжя презентували сьогодні екологічні громадські організації міста. Це електронний путівник, на якому позначені екологічні ініціативи, а також навчальні заклади, організації та підприємства, котрі роблять навколишнє середовище екологічно чистим та корисним для здоров’я. Проект реалізований запорізькими дітлахами – учнями гімназії «Алеф», школи-інтернату «Джерело», академічного ліцею «Вибір» та іншіх навчальних закладів. 

 На зеленій мапі Запоріжжя позначені головні екологічні проекти міста - «Алея випускників», облаштована у парку трудової слави Вознесенівського району; «Терапевтичний сад для особливих людей», пункти прийому вторинного одягу, взуття та іграшок із метою повторного використання. Також нанесені місця, де встановлені контейнери для роздільного збирання сміття й пропагується роздільне сортування відходів у рамках проекту «Кольорові відра». А ще - численні екомайданчики, парки та алеї – загалом на мапі QR – кодом позначені 80 екологічних ініціатив запоріжців.

    "Ми почали з того, що просто з дітьми займалися програмуванням та пошуком ініціатив, а потім вирішили, що варто цю карту, цей проект зробити більше нетворкінговим і об’єднати там екологічні організації, підприємства, комунальні підприємства, спеціалізовані, відповідальні бізнеси, протсо громадські ініціативи, які роблять наше місто екологічнішим і зеленішим" - розповіла керівниця громадської організації "Екосенс" Тетяна Жавжарова.

   Позначені на зеленій мапі й місця реалізації великих екологічних проектів. Приміром ініціатива «Врятуємо Дніпро разом» - очищення річки й прибережної території та відновлення біоресурсів водойм – реалізовувалась на багатьох майданчиках. У 2018-му проект потрапив до Книги рекордів України як наймасовіший в країні. А на Зеленому селищі у 2015 році, на місці стихійного сміттєзвалища по вулиці Червонополянській, за ініціативи громади, з’явився перший волонтерський міні-парк. Тут висадили березовий гай, встановили спортивні тренажери, ігрові майданчики, облаштували футбольне поле. Тепер у парку місцеві жителі регулярно проводять суботники та спортивні тренування. 

   "Об’єднавшись, можна зробити стільки корисних справ для рідного міста. І дуже важливо, що це робиться руками наших дітей. Адже з малечку ми привчаємо їх до серйозних справ, вони дізнаються, що таке персональна відповідальність за те, що відбувається навколо. І де в чому діти навіть нас навчають, як правильно працювати над цим проектом" - каже керівниця громадської організації «Запоріжжя. Платформа спільних дій» Ірайсат Магомедалієва. 

   Кістяк дитячої команди - десять учнів запорізьких шкіл, серед яких і 13-тирічний житель Василівки Богдан Вахненко. Юні дослідники шукали в інтернеті громадські об’єднання, котрі власними силами вирішували ту чи іншу екологічну проблему. Зелена мапа - відкрита, вона постійно доповнюється, запоріжці можуть в онлайн-режимі нанести на неї додаткові  позначки з громадськими екологічними ініціативами. Невдовзі вона прикрасить хол Запорізької політехніки, а далі помандрує коворкінгами та бібліотеками міста.