Мешканці кількох будинків по вулиці Розенталь, що на Верхній Хортиці у Запоріжжі, занепокоєні станом своїх домівок

18:30, 11 лис. 2019
 
Мешканці кількох будинків по вулиці Розенталь, що на Верхній Хортиці у Запоріжжі, занепокоєні станом своїх домівок

За їхніми словами, протягом двох останніх місяців у житлах руйнуються стіни, навколо просідає асфальт, а з-під нього тече вода.

Мешканка будинку номер 19 по вулиці Розенталь Євгенія Лісницька вперше помітила тріщини в асфальті на своєму подвір’ї у червні цього року. Каже - з кожним місяцем вони лише збільшувались, будинок почав просідати.

- "Два місяці тому в нас почали просідати дома, просто просідати, тріщини на стінах, відходять прибудови, підіймається бетон, тріщини на бетоні.  До речі, фундамент під нашим домом більше метра. Тобто, будівлі почали йти під землю. І почали крутитись ось ці тротуари.  Ми звернулись до мерії, написали листа до районної адміністрації. Реакції не було ніякої. Потім тижні три тому сусід поїхав, так як він сам є працівником аварійних бригад. Він викликав водоканал. Просто з-під асфальту почала текти вода, не з люка, який знаходиться поруч, а прямо з-під асфальту. Це було увечері та ми знову викликали водоканал" - розповідає мешканка будинку по вул. Розенталь, 19 Євгенія Лісницька.

Мешканці будинків надсилали офіційний запит до департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради щодо встановлення причин появи тріщин, руйнування фундаментів стін, обвалу шпаклівки тощо.

- "Мій дім старої споруди без фундаменту. Щілина у моєму домі пішла від задньої стінки. Плінтус відійшов більш ніж на  три сантиметра. Вся штукатурка посипалась. Газетами якось прикрила, тому що зима йде" - каже мешканка будинку по вул. Розенталь, 13 Наталя Думанська.

Сьогодні ж будинки на вулиці Розенталь відвідала спеціально створена комісія з представників департаменту житлово-комунального господарства міськради, КП «Водоканал», депутатського корпусу.  Директор з виробництва та експлуатації «Водоканалу» Руслан Бука так прокоментував ситуацію щодо водопостачання в будинках по вулиці Розенталь:

- "17- го жовтня нас викликали на комісію сюди. В зв’язку з тим, що почали руйнуватися, тріщать будинки по вулиці Розенталь. У ході обстеження було прийнято рішення, розкопати в місці підключення, так як пропало водопостачання на будинку номер 17. Ми розкрили дорожнє покриття, розкопали яму. Було відключено водопостачання на 17 будинок, так як був пошкоджений водопровід на них. Після того, як його відключили, почалася усадка будинків ще більше. Тому як насичення водою було грунтів" - зазначає 
директор з виробництва та експлуатації КП «Водоканал» Руслан Бука.

Представники комісії запевнили жителів вулиці Розенталь, що 12 листопада почнуть дослідницькі роботи щодо встановлення причин високого рівню ґрунтових вод.

- "Буде працювати лабораторія від житлово – комунального господарства, які відслідковують руйнування будівель. Вони сподіваються на те, що будинок сяде. Протікання ліквідовані і будинок осяде. Водоканал, можливо, планує заміну шматка трубі тут. До того ж їм дали завдання обстежити ще й ті напрямки. І також вони розповіли, якщо будинок надалі буде просідати, тоді будуть наймати геодезистів, щоб вони досліджували, що там під землею" - говорить мешканка будинку по вул. Розенталь, 19 Євгенія Лісницька.