Кількох безпритульних собак отруїли в Запоріжжі

17:53, 20 лис. 2019
 
Кількох безпритульних собак отруїли в Запоріжжі

  Невідомі отруїли кількох безпритульних собак, які мешкали у спеціально облаштованих волонтерами будках поблизу автостоянки у Хортицькому районі Запоріжжя. Місцеві мешканці звернулися до поліції, аби знайти винних.

Волонтерка Ганна Бондаренко каже: під її наглядом знаходиться 25 безпритульних собак. Сімом із них кожного року роблять щеплення. Для них волонтерка біля свого будинку на вулиці Запорізького козацтва побудувала будки. Матеріали для цього надала сусідня школа. Інші собаки проживають на автостоянці поруч.12 листопада близько третьої години дня, їй зателефонували та повідомили, що безпритульні собаки, якими опікувалася жінка, б’ються в конвульсіях. Дві тварини загинули на місці, ще одну вдалося врятувати.

- "У мене, дякувати Богові, вдома був вітамін В6, шприці, усе було приготовано. Тому що це практикується у нашого народу – труїти тварин. Я за 4 хвилини від свого дому, до поліклініки. У той час я вже помітила, що молодий чоловік , набирає до шприца вітамін В6, він збігав до аптеки та купив його. Ми почали разом надавати першу допомогу, колоти препарат В6. Була поліція, поліція бачила, жильці будинку викликали, тому що це нібито сказ. Та поліція приїхала на виклик щодо сказу. Але це був не сказ, а отруєння. Це видно – була конвульсія та була піна" - розповідає волонтерка Ганна Бондаренко.

За словами волонтерки, тільки годування тварин обходиться близько 3500 гривень на місяць. Також вони потребують лікування та щорічного щеплення. Деяких собак вже було стерилізовано. Проте, інші мешканці району намагаються знищити тварин.

- "Я хочу сказати, що багато інтерв’ю з мешканцями нашого міста і вони говорять, що собаки агресивні, які дворові та мешкають на вулиці, не за своїм власним бажанням. Але це не так.  Якщо ти її не чіпаєш, проходячи мимо не показуєш свого відношення до тварини, вона ніколи тебе не буде чіпати. Вона боїться людей" - каже волонтерка Ольга Андріїна.

- "Я проживаю тут на Бабурці, дуже часто, майже кожного дня я спостерігаю отруєння тварин. Чи то коти, чи собаки. У різних районах. Люди стали жорстокі, злі, держава на це не звертає уваги, поліція не реагує ніяк. Доводиться своїми власними зусиллями захищати тварин" - говорить волонтерка Олена Тур.

  У відділі комунікацій Національної поліції області повідомили, що за фактом отруєння собак у Хортицькому районі наразі проводиться перевірка.А вже через декілька днів після отруєння тварин волонтерка Ганна Бондаренкона своїй сторінці у фейсбук повідомила, що господар автостоянки, на якій мешкають собаки, дав розпорядження охоронцям прибрати з території будки та собак.

- "На сьогоднішній день почастішали скарги від людей, що безпритульні собаки роблять шкоду автомобілям - шкрябали їх, в одній автівці дорогій, під капотом вирвали всю проводку, рвуть тенти, якими накриті автівки, наносять значну шкоду, яку потім доводиться оплачувати. На це закривалися очі, собаки - є собаки, але коли вони почали нападати на людей, я розібрався в ситуації і з’ясував, що один волонтер самовільно навіз туди будки, і розплодив там безпритульних собак, їх там дуже багато. Люди не можуть пройти до своїх автівок, скаржаться, що вони нападають. Собак вони практично не годують, тільки говорять, що підгодовують. Тому ці будки я надав наказ винести за територію автостоянки, і на стоянку собак не пускати" - зазначає власник автостоянки Олег Панасенко.

За словами Олега Панасенка, всі неушкоджені будки охоронці склали за територією автостоянки.