Запорізькому обласному театру молоді 40 років

13:20, 22 лис. 2019
 
Запорізькому обласному театру молоді 40 років

  Запорізькому обласному театру молоді – 40. З нагоди круглої дати творчий колектив влаштував 20 листопада святковий капусник. Привітати колег прийшли артисти запорізьких театрів, для кого ТЮГ став «альма-матер». А також, шанувальники творчості «молодіжки», її друзі і меценати.  Капусник артисти молодіжки представили як шлях довжиною у 40 років, котрий, попри труднощі, пройшли разом. Згадували режисерів і акторів минулих років, вистави, котрі полюбилися глядачам, як оновлювалась акторська трупа і репертуар, а також найбільш пам’ятні  гастролі й фестивалі. Центральний сценічний образ – «рідний дім», що зрештою отримали у 2005. Ним став колишній Будинок культури будівельників. Провідник творчими скрижалями – багаторічний керівник творчого колективу Геннадій Фортус.

  "Я вклав у них якісь професійні якості, громадянські. Навчав у певному сенсі культурі, вмінню чути, бачити, аналізувати. Власне, вчив життю, оскільки актор – це не тільки набір професійних якостей. Це – життєвий досвід. Молодим людям треба в цьому допомагати. Я з ними всім ділився, розповідав багато про себе. Більшою частиною про свій негативний досвід, щоб допомогти їм не робити прикрих помилок. І зараз ми говоримо з ними однією мовою – моєю" -   розповів художній керівник Запорізького академічного обласного театру молоді Геннадій Фортус. 

Слова особливої вдячності -  тим, хто стояв біля витоків. На сцену вийшли представники першого акторського складу, які і сьогодні продовжують працювати у театрі. 

   "Ми дізнались, що відкривають театр юного глядача. А я завжди пов’язувала свою долю саме з театром для дітей. І коли мені запропонували, я погодилась без вагань. Пам’ятаю, що тоді хворіла, але коли подзвонили друзі й прокричали у слухавку: швидше до театру, там головний режисер приїхав, я підхопилась і побігла на зустріч. І дуже щаслива, що це зробила. З того часу я тут" - розповіла акторка першого складу Запорізького академічного обласного театру молоді Валерія Лютинська. 

  "Таємницю театру розгадати неможливо. Це - таємниця себе самого, котру я розгадую все життя. А найголовніше, що відбувається в театрі – це поєднання в певну мить актора на сцені і глядача в залі. Ось це і є головна таїна театру – спільність думок і почуттів" - каже заслужений артист України, провідний артист Запорізького академічного обласного театру молоді Максим Березнер. 

  Театр Молоді завжди був простором, де панували бунтарський дух та вільнодумство, - нагадували гостям учасники дійства. Має  в активі багатогранну палітру різножанрових постановок –  для дітей та дорослих. Нинішній склад артистів – у гарному творчому стані, – стверджує Геннадій Фортус. Кількість прем’єр досягла 13-14-ти на рік, творчі експерименти продовжуються, і часто глядач сам визначає їх жанр.