Суспільне у Запоріжжі покаже наживо відкриття Меморіалу Хортицьких менонітів

Суспільне у Запоріжжі покаже наживо відкриття Меморіалу Хортицьких менонітів

24 чер. 2021

На острові Хортиця створили унікальний меморіальний комплекс «Хортицькі ментоіни». Відкриття лапідарія та перша екскурсія меморіалом відбудеться 24 червня о 17:00. UA: ЗАПОРІЖЖЯ — інформаційний партнер події. 

Суспільне у Запоріжжі транслюватиме першу екскурсію меморіалом онлайн: журналісти мовника вестимуть стрім із місця події. Долучитися до перегляду можна на сторінці UA: ЗАПОРІЖЖЯ у фейсбуці. Початок трансляції о 17:30. 

Продюсерка UA: ЗАПОРІЖЖЯ Наталія Андреєва вважає, що відкриття Меморіалу — значима подія для Запоріжжя, адже внесок, який зробили Хортицькі меноніти у розвиток Запорізького краю, неможливо переоцінити. 

«Із Національним заповідником "Хортиця" маємо тривалу і плідну співпрацю, тож, коли представники заповідника звернулися до нас із пропозицією стати інформаційним партнером важливого для Запоріжжя заходу, — одразу погодилися. Тим паче, що історія Хортицьких менонітів — і цікава, і повчальна для сучасників: це історія про розвиток, довіру, а також про зраду і знищення Радянським Союзом. Переоцінити внесок, що зробили меноніти для розвитку сільського господарства, освіти та промисловості Запорізького краю, неможливо. Тож відкриття меморіалу в межах проєкту "Час збирати каміння", думаю, ще раз приверне увагу до цього народу та минулого Запорізької області», — говорить Наталія Андреєва. 

Зазначимо, меноніти — унікальний субетнос, який з’явився на півдні України наприкінці 18-го — початку 19 століття. Це представники християнського протестантського руху, що сповідували гуманістичні ідеї, пов’язані своїми коренями з Голландією, Бельгією та Німеччиною. Майже за півтора століття проживання на територіях колишнього Війська Запорозького, меноніти внесли значимий вклад в економічний та культурний розвиток краю. Але ця спільнота, яка намагалась облаштувати життя за європейськими канонами, не вписувалася в політику імперської, а згодом радянської держави. Тодішня влада намагалась стерти все, що стосувалось менонітів. Але історія розставила крапки на І. У 2019 році співробітники Національного заповідника Хортиця виявили у фундаменті колгоспної комори 1930-х років дивовижну знахідку: під будівлею було замуровано близько 300 поховальних плит та окремих фрагментів із зруйнованого більшовиками менонітського цвинтаря. Відтоді розпочався масштабний проєкт «Час збирати каміння», ціль якого — дослідити, реставрувати та музеєфікувати пам’ятки менонітів.

За допомогою канадських вчених знайдені на Запоріжжі надгробки були ідентифіковані. Відібрані для меморіалу надгробки 4 місяці проходили етап реставрації. В результаті співпраці з канадськими організаціями та благодійними фондами було створено Меморіал Хортицький менонітів. Над проєктом працювала група творців. Ескіз — Брент Вібе. Головний архітектор — Сергій Мусієнко. 

В основі комплексу — 15 фрагментів нагробків і стел із кладовища протестантів-менонітів ХIX-XX століть, але за словами працівників заповідника «Хортиця»,у планах — розширити Меморіал.   

У центрі Меморіалу — надгробок Катерини Кооп, дружини легендарного підприємця Абрахама Коопа. Саме Абрахам Кооп заснував у старому Александровську заводи, які з часом були перетворені в «Запоріжкабель» та єдиний в Україні автомобільний завод «Комунар», з конвеєра якого сходили знамениті «Запорожці». 

В правому кутку меморіалу розташована стела Бернарду Шеллен6бергу — першому фаховому лікарю в колонії менонітів на Хортиці. До меморіалу увійшли і надгробки рядових поселенців менонітської  колонії. Наприклад, кам’яна плита з могили Генріха Товса, якому на момент смерті було лише 19 років. За словами істориків цей надгробок специфічний: зроблений на замовлення, має інший шрифт. Найстаріший пам’ятник, який увійшов до меморіалу  — надгробок з могили солдата, датований  1793 роком. 

Нагадаємо, UA: ЗАПОРІЖЖЯ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитись та слухати ефіри Запорізького мовника можна онлайн на сайті філії.

Оперативні новини Запоріжжя шукайте на діджитал-платформах: