«Червона лінія»: Парк без меж». На UA: ЗАПОРІЖЖЯ — третя серія журналістських розслідувань від команди з Волині

«Червона лінія»: Парк без меж». На UA: ЗАПОРІЖЖЯ — третя серія журналістських розслідувань від команди з Волині

7 лип. 2021

10 липня о 19:45 на телеканалі UA: ЗАПОРІЖЖЯ вийде третя серія проєкту журналістських розслідувань «Червона лінія» від команди розслідувачів із Луцька. 

Читайте також: Сайт Суспільне Новини — серед лідерів із дотримання журналістських стандартів

У третьому випуску проєкту «Червона лінія»: Парк без меж»  — про те, як у Луцьку забудовують міський парк.

«Через відсутність затверджених меж площа міського парку скоротилася майже вдвічі. Спершу міськвиконком виділив земельні ділянки під забудову і роздав їх місцевим віп-персонам. Але втрутилась прокуратура й ці рішення скасували. Не вдалося оскаржити тільки рішення відносно землі, яку на той час уже встигли «оформити» на себе родичі депутата Луцької міської ради, голови земельної комісії Євгенія Ткачука. Тож тут почалось будівництво. Та й інші ділянки у власність міста повернулися ненадовго. Їх згодом роздали родичам загиблих в АТО. Таким чином зв’язавши руки активістам, які протестували проти забудови парку 900-річчя Луцька. Хто ж піде проти сімей героїв?», — розповідає керівниця проєкту Оксана Петрук.


Журналісти програми  «Червона лінія» з’ясували, що виділену землю вже почали освоювати зовсім не родичі учасників АТО/ ООС.

«10 соток, які міськрада надала батькові загиблого на війні Сергія Шкредя, продали. Її придбали власники будівельної компанії. Ділянку загородили парканом і зачистили від дерев», — каже Оксана Петрук.



За словами авторки проєкту, мешканці вулиці Космонавтів розповідають, що на місці ділянок раніше були їхні городи. Але у 1985 році їм повідомили, що землю слід звільнити під парк. 

 

«Люди погодились. Нині ж чиновники переконують, що гектар наданої під приватну забудову землі ніколи не був парком. Річ у тому, що межі парку 900-річчя Луцька досі не нанесені на публічну кадастрову карту. У рішенні про створення парку йшлося про 33 гектари. Нині ж влада Луцька каже, що його площа — 18,6 гектара. Куди поділася земля, ніхто не знає», — додає розслідувачка.

Команда проєкту «Червона лінія»: 

  • Оксана Петрук — авторка проєкту;
  • Марія Доманська — журналістка;
  • Юрій Ребрик — оператор;
  • Сергій Шараєвський — режисер монтажу.

 

Проєкт обрано до реалізації на відкритому конкурсному відборі  «Створюй із Суспільним. Розслідування».

UA: ЗАПОРІЖЖЯUA: Українське радіо Запоріжжя разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитись UA: ЗАПОРІЖЖЯ можна в ефірі і онлайн на сайті філії.