«Хортиця онлайн 2021» — продовження відеоекскурсій островом в ефірі Суспільного Запоріжжя 

«Хортиця онлайн 2021» — продовження відеоекскурсій островом в ефірі Суспільного Запоріжжя 

13 вер. 2021

У телеефірі регіональних телеканалів Суспільного — нові серії із циклу відеоекскурсій цікавими локаціями легендарного острова Хортиця: на Суспільному Запоріжжя завершили роботу над проєктом «Хортиця онлайн 2021»

За словами продюсерки Суспільного Запоріжжя Наталії Андреєвої, рішення подовжити проєкт продиктоване реакцією глядацької аудиторії. У другому сезоні на глядачів чекають ще три відеорозповіді про об’єкти заповідного острова. 

«Ми відчули запит аудиторії, яка любить тему Хортиці і подій, що відбувалися на території острова. Минулого року ми не розказали про давнє поселення Протовче, що у плавневій зоні і є територією абсолютної заповідності, а також не показували реставраційно-консерваційний ангар, що називають Музеєм судноплавства, — розповіла Наталія Андреєва.Крім того, у червні 2021-го на території Хортиці створили меморіал Хортицьких менонітів — колекцію з 18 надгробків, знайдених у фундаменті господарської будівлі на території історичного району Запоріжжя - Верхньої Хортиці. Тож вирішили долучити і цю пам’ятку до телепроєкту Суспільного».

Перша серія проєкту «Хортиця онлайн 2021» присвячена меморіально-туристичному комплексу «Протовче». Розповідь про цей історичний об’єкт веде завідувач відділу науково-просвітницької роботи Національного заповідника «Хортиця» Сергій Дударенко. 

Протовче — це поселення, яке існувало на півдні Хортиці у часи Київської Русі: із 9 до 14 століття. Тоді річкою Дніпром пролягав шлях «Із варяг — у греки», тож саме на цьому місці розмістилося поселення, яке контролювало протовчий брід — перехід з одного берега Дніпра на інший. У літописах Протовче згадується тричі: у 1103-му та 1190-му роках, коли саме у цій частині Хортиці збиралися війська Київської Русі перед битвою з половцями, а також у 1223 році — перед відомою битвою на річці Калка, в якій русько-половецькі війська зійшлися із монголами і зазнали поразки.

Сьогодні Протовче — зона абсолютної заповідності. Тут відбувається інтенсивний процес відновлення історичного ландшафту. Навкруги – краєвиди плавнів, рідкісні рослини, різновиди птахів і тварин.

Друга серія проєкту перенесе глядачів до Музею судноплавства, розташованому на острові Хортиця. Екскурсоводом став старший науковий співробітник Національного заповідника «Хортиця» Андрій Денисенко. 

1736-1739  — три роки російсько-турецької війни, за які велика кількість суден, а разом з ними і якорів, опинилися похованими під водами Дніпра — не змогли подолати річкові пороги й дійти до Чорного моря. У 1999 році кораблі почали піднімати з дна ріки, консервувати та реставрувати, перетворюючи на експонати. Офіційного статусу “музей” реставраційно-консерваційний ангар на Хортиці поки що не має, але в цьому й “родзинка”: під час екскурсії можна не лише дізнатися про козацькі човни, а й побачити процес їхньої обробки, консервації та реставрації.

Перші дві серії телеглядачі Суспільного вже побачили. Третя серія циклу присвячена найновішому об’єкту заповідного острова — Меморіалу Хортицьких менонітів. Вона вийде на регіональних телеканалах Суспільного цієї неділі о 22:35.

Меморіал Хортицьких менонітів був відкритий влітку 2021 року в рамках проєкту «Час збирати каміння». Експедиція ж зі знайдення та вилучення надгробних плит із господарської будівлі колишнього колгоспу, що розташовувався на території історичної місцевості Верхня Хортиця, розпочалася у 2019-му. Співробітники національного заповідника Хортиця вручну розбирали фундамент колгоспної комори, аби не пошкодити надгробки і таки знайшли уламок плити із написами — фрагмент сімейного пам’ятника родини Паулсів. Загалом, було знайдено уламки близько трьох сотень поховальних плит та стел менонітів, що проживали на території Верхньої Хортиці. Згодом вирішили, що до майбутнього меморіалу ввійде 15 каменів, а потім додали ще три надгробки. Відтак Меморіал Хортицьких менонітів складається з 18 пам’ятників. Більш детальну інформацію про Меморіал та історію його створення гладячи дізнаються з розповіді старшого наукового співробітника Національного заповідника «Хортиця» Максима Штатського.   

Загалом, проєкт «Хортиця онлайн» стартував на Суспільному Запоріжжя у 2020 році. Його зйомки почалися під час першого локдауну минулої весни. Команда хотіла дати можливість глядачам, які опинились у домашній ізоляції, прогулятися легендарним островом в режимі онлайн та, залишаючись удома, відвідати історичні загадкові місця. 

У чотирьох серіях першої частини проєкту Суспільне Запоріжжя розповідало про Хортицьке святилище, Чорний камінь,  історико-культурний комплекс «Запорозька січ» та «Скіфський стан». 

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини регіонів України читайте на сайті suspilne.media.

Дивитись UA: ЗАПОРІЖЖЯ можна в ефірі і онлайн на сайті філії.

Оперативні новини Запоріжжя шукайте на діджитал-платформах: