«Великі проблеми малих річок» — інформаційний марафон на Суспільному Запоріжжя  

«Великі проблеми малих річок» — інформаційний марафон на Суспільному Запоріжжя  

28 вер. 2021

Із 22 по 27 вересня на Суспільному мовнику Запоріжжя відбувався інформаційний марафон «Великі проблеми маленьких річок». Упродовж п’яти днів матеріали, присвячені малим річкам регіону, виходили на всіх платформах Суспільного Запоріжжя — телеканалі, радіо та діджиталі.

Суха Московка, Терса, Кабиця, Обіточна та інші — з кожним роком ці маленькі річки, що протікають територією Запорізької області, забруднюються, замулюються, міліють. Яка причина, як протидіяти пересиханню річок та чому державні екологічні проєкти, націлені на спасіння малих водойм, не працюють — на ці питання журналісти Суспільного Запоріжжя шукати відповіді разом із фахівцями та експертами у сфері екології та природозбереження, науковцями, громадськими активістами та представниками правоохоронних органів.   

Річка Верхня Терса, що протікає в межах Гуляйпільського, Оріхівскього та Новомиколаївського районів Запорізької області, останні п’ять років стрімко пересихає. На деяких ділянках влітку її русло перетворюється на потріскану землю, залишаючи цілі села без води. Глобальне потепління та кліматичні умови чи безвідповідальна людська діяльності та погана екологія —  чому вмирає Верхня Терса? Відповідь на це питання — у матеріалі Суспільного Запоріжжя. 

Річка Суха Московка. Колись – повноводна та живописна, нині — гине від людської діяльності та забруднення. Під час моніторингу в водах цієї річки виявлені відхилення від санітарно-епідеміологічних норм. Чи допомогло розчищення річці Кобиця? Про це — у матеріалі та відеосюжеті від бюро новин Суспільного Запоріжжя

Громадські екологи б’ють на сполох і заявляють, що місцеві мешканці, які живуть вздовж русла сухої Московки, відчують на собі погіршення якості повітря і води.

Крім цього, існує перелік державних та місцевих програм і проєктів, які націлені на збереження малих річок регіону. Наприклад, задля спасіння Сухої Московки планували проєкт «Набережної», але навіть до розчищення русла не дійшло. Профінансований проєкт з ревіталізації річки Кабиця, що у Південному мікрорайоні Запоріжжя. Згідно з документами, до кінця року цей проєкт має бути завершений.  Але чи розпочали роботи? Що планують робити та чим небезпечне забруднення таких водойм, Суспільному розказала голова ГО «Екосенс» Тетяна Жавжарова.  

Проблемі замулення малих річок присвятили один із випусків телешоу «Сьогодні. Головне» 

Великі проблеми малих річок обговорювали в програмі «На часі» на Українському радіо Запоріжжя  В цілому в  рамках інформаційного марафону вийшло 12 матеріалів на всіх платформах мовника. 

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Запоріжжі це — телеканал UA: ЗАПОРІЖЖЯ і Українське радіо Запоріжжя.