Особливий «Ранок на Суспільному», телевистава про війну, цікаво про козацтво — спецпроєкти Суспільного в регіонах до 14 жовтня

Особливий «Ранок на Суспільному», телевистава про війну, цікаво про козацтво — спецпроєкти Суспільного в регіонах до 14 жовтня

13 жов. 2021

14 жовтня — День захисників та захисниць України. Команда Суспільного у регіонах готує тематичний ефір проєкту «Ранок на Суспільному», виставу театру корифеїв з Кропивницького, спецпроєкт «Між життям та смертю» від команди з Житомира та відео із цікавими фактами про козацтво від Суспільного в Херсоні. Крім цього, філії запланували локальні тематичні програми для телеканалів та радіо. 

Читайте також: «Колапс: як українці зруйнували імперію зла» — дивіться всі серії онлайн

Розпочне ефірний день о 6:30 спеціальний випуск міжрегіонального проєкту «Ранок на Суспільному». Його команда розповість історії людей, які працюють та діють щодня, щоб зупинити війну. Спецкореспонденти програми відшукали таких героїв у кожному регіоні України. 

«Наш ранок в цей день присвячений кожному, хто відчуває — це моя особиста війна. Ми зібрали історії людей, які досі не осторонь. Їм не однаково. Нам усім не однаково. Бо це наша країна, її захист — справа тих, кому не байдуже, де жити, любити, творити. Ми зібрали історії захисників і захисниць України зі всієї України. Ми всі — не осторонь. Про це і розкажемо в спецефірі нашого шоу», — розповіла шеф-редакторка «Ранку на Суспільному» Наталка Волянюк.

У київській студії проєкту працюватимуть ведучі «Ранку на Суспільному» Віктор Дяченко і Світлана Стеценко. Онлайн дивитися прямий ефір можна на сайтах регіональних філій Суспільного.

Читайте також: Регіональні проєкти — на новому ютуб-каналі «Суспільне Країна»

14 жовтня о 16:35 на всіх регіональних телеканалах Суспільного покажуть виставу Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького  «Іду за Вас». Це нова вистава театру корифеїв, поставлена в жанрі документального театру. Прем’єра відбулася 23 серпня цього року.

Вистава створена на основі інтерв’ю чотирьох бійців 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго. До неї залучені актори Ілля Литвиненко, Антон Адаменко, Ірина Ликова, Євген Скрипник, режисер —  Євген Курман. У фінальній сцені актори зустрічаються зі своїми героями, і глядачі мають можливість побачити й захисників, чиї історії їм щойно розповіли. 

«Надзвичайно важливо пам’ятати, що війна триває, і з кожним днем зачіпає усе більше людських доль. У виставі — чотири історії, від людей, які попри власні трагічні спогади, вірять у перемогу і з усіх сил їй сприяють. Радіємо, що у День захисників і захисниць України глядач Суспільного зможе побачити цю роботу нашого театру і згадати про важливе», — каже в.о. продюсерки Кропивницької філії

 Читайте також: Суспільне оголошує конкурс на виробництво Youtube-проєктів

У четвер о 18:30 на телеглядачів Суспільного в регіонах чекає прем’єра проєкту від команди з Житомира «Коли не повернувся з війни».  Документальну програму створив житомирський продакшен під керівництвом Назарія Томчука.

Фільм про сім’ю військових, які захищали Україну та воювали на сході. Пару, яка була знайома зі школи, об’єднала війна. Його поранили під Слов’янськом, вона була військовою фельдшеркою. Спочатку провідувала його в госпіталі. Потім сама стала військовою. Після її повернення зі сходу вони побралися. Це історія родини, яка, повернувшись з війни, продовжує жити з її наслідками.   

«Проєкт про ветеранів війни особливо чуттєвий і при цьому відповідальний. Було помітно, як деякі теми давалися Максу та Віці важко. Але все вдалося. Всі — молодці. Вірю, він розкриє для декого душу військових, аби краще зрозуміти їх. Загалом, із Суспільним працюється завжди чудово. Мовник — відмінна база для достойних проєктів», — ділиться автор фільму Назарій Томчук.

«Війна залишає свої поранення на кожній людині. Складно коментувати такі проєкти, тому що це та тематика, яка ще болить. Рани не загоїлися, а продовжують кровоточити. Працювати з такими темами для мене вкрай важливо й водночас складно. Ця історія про моїх друзів, яким я вдячний за мирне небо у своєму місті, за те, що взяли обов’язок служити й захищати і не зраджували присязі у найскладніших життєвих обставинах. Ця історія про людей, яких я вважаю героями, яким ми зобов’язані сказати “дякую”. Таких багато і вони посеред нас. Хочу, щоб ми знали своїх героїв», — говорить продюсер Житомирської філії Суспільного Костянтин Кас’ян.

Читайте також: Суспільне розбудовує гіперлокальну мережу: команда зустрілася з громадами Сумщини

Крім цього, до Дня захисників та захисниць України, команда Суспільне Херсон підготувала спецпроєкт «6 фактів про козаків». Його покажуть між головними програмами на всіх регіональних телеканалах Суспільного. Зйомки відбулися в місцях козацьких поселень у пониззі Дніпра, поблизу Кам’янської Січі.

«Херсонщина — козацький край. І ми ще раз хотіли цим спецпроєктом наголосити на цьому, показати історію й справжніх козаків без прикрас і вигадок. До участі у зйомках ми запросили істориків, які займаються реконструкцією. Зйомки тривали 2 дні. Працювати було нелегко, знімали на відкритій місцевості з 6-ї ранку, був дуже сильний вітер. Та вважаю, що ми впорались», — розповідає тимчасово виконувачка обов’язків продюсерки Херсонської філії Суспільного Еріка Авдєєва.

Команда Суспільне Херсон консультувалася з істориком, який досліджує культуру й історію козацтва, Андрієм Лопушинським. Він був присутнім на всіх зйомках спецпроєкту, і сам став учасником кількох міжпрограмок.

Команди філій готують низку спецефірів, які виходитимуть локально. Докладніша інформація про них — на сайтах Суспільного вашого регіону.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.