«Архітектурна кома» – Суспільне Запоріжжя запускає подкаст про архітектурні пам’ятки регіону

«Архітектурна кома» – Суспільне Запоріжжя запускає подкаст про архітектурні пам’ятки регіону

5 лис. 2021

10 листопада Суспільний мовник Запоріжжя запускає подкаст, присвячений архитектурным пам’яткам старого Олександрівська, що перебувають у занедбаному стані, але заслуговують реновації.

Крім споруд, чиї зображення тиражуються на екскурсійних путівниках, та крім рекламованих «туристичних магнітів» у Запоріжжі є чимало маловідомих, занедбаних, але не менш цінних об’єктів. Якісь із них мають офіційний статус пам’яток, інші — ні. Але завдяки оригінальним архітектурним рішенням та історіям людей, що їх зводили, ці споруди є важливою частиною міста. Адже через їхню історію можна довідатися цікаві факти про становлення міста у минулому та позаминулому столітті. Саме про занедбані історичні будівлі періоду кінця XIX — початку XX століття розкаже подкаст «Архітектурна кома».

Перший випуск присвячений «Млину Нібура», збудованому хлібним королем Олександрівська Германом Нібуром понад століття тому. Споруда багато років простоювала, але зараз ентузіасти облаштували в частині будинку творчу платформу «Млин».

«Якщо чесно, запоріжці недостатньо цінують те, що мають, і не дбають навіть про ті крихти історії, які ще залишилися. Щодо саме млина, як місця ревіталізації, це 100% повинно відбутися. Це місце культове історично, воно дуже цікаво розташоване транспортні ворота між залізничним і автовокзалом. Мені хочеться, щоб ця локація стала місцем тяжіння та місцем відпочинку», — каже  керівник ГО "Креативна платформа" Олександр Динник.

Краєзнавець Роман Акбаш водить екскурсійні групи вулицями старого міста, і будівля колишнього млина Нібура один з об’єктів його екскурсій. 

«Треба приводити цю будівлю до ладу, бо коли гостям міста розповідаєш багату історію цієї споруди та акцентуєш, що це державна пам’ятка, у людей виникає справедливе питання: “якщо це пам’ятка, то чому ж вона така занедбана?”  Дуже хотілось би, щоб як мінімум пам’ятки привели до ладу, а інакше навіщо їм дають цей статус?» — роздумує Роман Акбаш.

Подкаст «Архітектурна кома» покликаний привернути увагу до пам’яток, які змогли через віки дотягнутися до сучасних часів, але потребують захисту та людської турботи. 

«Ми хочемо довести, що ці споруди варті уваги запорожців і гостей міста, і що ми маємо не допустити їх зникнення з обличчя міста», каже авторка проєкту  Анастасія Ільєва.

Слухати подкаст «Архітектурна кома» можна від 10 листопада щоп’ятниці на платформах: 

Дивитись UA: ЗАПОРІЖЖЯ можна в ефірі та онлайн на сайті філії.

Оперативні новини Запоріжжя шукайте на діджитал-платформах: