UA: Українське радіо Запоріжжя – 80 років в ефірі

UA: Українське радіо Запоріжжя – 80 років в ефірі

25 лют. 2019

25 лютого UA: Українське радіо Запоріжжя відзначає 80-річчя. Унікальні архівні записи, інтерв’ю ветеранів радіожурналістики та бліц-опитування сучасної команди радіо чекають на слухачів у день ювілею.

«У мережі Facebook ми запускаємо своєрідний ювілейний флешмоб, де нинішні працівники діляться думками про те, що для них означає радіо. І звісно, до 80-річчя важливо згадати історію створення і розвитку радіо. Триває робота з оцифрування архівів, якою займається звукорежисер Сергій Конашевич», – говорить лінійна продюсерка Українського радіо у Запоріжжі Людмила Долженко.

Деякі з фондових записів – замальовки, нариси та інтерв’ю про ветеранів радіо, творчих і технічних працівників – уже прозвучали в спеціальній рубриці просвітницько-культурологічної програми «Палітра», яку підготували журналістки Оксана Гладій та Елла Філоненко.

«Це спогади заслуженої журналістки України Авіати Бачуріної, що створювала культурно-мистецькі програми протягом десятирічь. А також інтерв’ю з заслуженим працівником культури України Василем Фединою, котрий пропрацював диктором на радіо більше 40 років. А в день ювілею, 25 лютого, гостею передачі стане Ніна Деркач – ветеранка журналістики, яка очолювала Запорізьке обласне радіо понад 10 років», – додає Людмила Долженко.

Перші випуски запорізького радіо вийшли в ефір 25 лютого 1939 року й тривали всього по 15 хвилин. Згодом хронометраж збільшився, з’явилися репортажі з підприємств, стадіонів, театру, записи запорізьких літераторів і відомих людей тощо. Радіомовлення в радянський час було ресурсом для широкої пропагандистської та інформаційної роботи. Відтак, окрім вузла в обласному центрі, було побудовано 27 радіовузлів у районах. Загалом в квартирах та установах налічувалося 40 тисяч радіоточок. Прикметно, що всі передачі на радіо велися винятково українською мовою. Як підкреслює керівниця творчої групи UA: Українське радіо Запоріжжя Оксана Гладій, в «дотелевізійну» епоху культурно-просвітницька місія радіо була також досить значною.

«Завдяки радіо можна було знайомитися з новою літературою, слухати провідних співаків. Одне з яскравих вражень мого дитинства – це програма «Театр перед мікрофоном». Інтонації, тембр і голосові модуляції дикторів та акторів давали змогу уявляти неповторні картини й образи. Я тривалий час працювала на телебаченні і для мене головна відмінність і цінність радіо в тому, що воно розкриває можливості слова, мови, спонукає уяву»,  говорить Оксана Гладій.

У сучасній практиці запорізьких радійників також є досвід створення радіовистав. 2017 року творчо-виробнича команда радіо записала драму свого колеги, учасника АТО Германа Дубініна «Бліндаж». Цю п’єсу відзначено творчим конкурсом Національної Спілки журналістів України, як «Кращий журналістський матеріал про події на Сході України». У 2018 році було записано радіоп’єсу журналіста «Мої кордони» також про події на передовій.

Сьогодні UA: Українське радіо Запоріжжя – це 190 хвилин мовлення на добу у кількох форматах: проводове радіо, FM-діапазон, visual-радіо та онлайн-транслювання в мережі Facebook. До речі, як частина Національної суспільної телерадіокомпанії, Запорізька регіональна дирекція однією з перших запровадила формат visual-радіо. А нещодавно стартував повноформатний спільний проект радіо й телебачення «Радіодень»: суспільно-політична програма «Між нами». Ще одна новинка 2018 року – виїзні передачі у парку культури і відпочинку «Дубовий Гай» та на локаціях фестивалю «Запорізька книжкова толока». У планах творчо-виробничого об’єднання радіопрограм – продовжити таку практику і в нинішньому році.

 

Текст – Наталія Ігнатьєва