«Запорожжя на смак» — смачний проєкт від Суспільне Запоріжжя у Новорічну ніч  

«Запорожжя на смак» — смачний проєкт від Суспільне Запоріжжя у Новорічну ніч  

29 гру. 2021

Козаки переважно були вегетаріанцями, а сало експортували в Європу для пушкарства? Основою козацької кухні були риба та каша, а чоловіки самі готували собі їжу? Вмикайте в Новорічну ніч о 2:00 регіональні телеканали Суспільного й дивіться історичне експериментальне кулінарне шоу «Запорожжя на смак»

Проєкт від Суспільне Запоріжжя розкриє секрети стародавніх рецептів, розповість, що їли на території, яка вважалася козацькою вольницею (сучасні Запорізька, Дніпропетровська, Донецька і частково Миколаївська області), як це вплинуло на українську кухню і чи смакують ці страви сьогодні.

«На початку року я знайшла інформацію про те, що образ українців як салоїдів був створений лише у 19 столітті — можливо, так Російська імперія намагалася висміяти українців, показати бідність їхньої кулінарної культури? — міркує продюсерка Суспільне Запоріжжя та авторка проєкту «Запорожжя на смак» Наталія Андреєва. — Мені стало цікаво, а чим насправді харчувалися жителі історичного регіону Запорожжя, який займав до 40% сучасної території України. Почала збирати інформацію і відкрила для себе цілий світ смачних локальних страв! Так народилася ідея проєкту "Запорожжя на смак"».   

Потапці, загреби, горохляники та просіл — швидкі закуски, кваша, капусняк, куліш, тетеря, щерба, юшка — основні страви (каші-супи), соломаха (соус), вергуни та гарбуз — на солодке.  Глядачі програми «Запорожжя на смак» дізнаються рецепти традиційних страв, притаманних степовій кухні, поради, як їх готувати, та почують, як кухня впливає на свідомість та менталітет окремої людини та всієї нації.  

Загалом, грунтовне вивчення козацької кухні розпочалося не так давно. Втім помічними у цьому стали спогади очевидців козацької епохи — Боплана та Меріме, які описали, що їли, коли та як готували запорожці. Саме ці дослідження вказують, що запорожці були вегетаріанцями, їжу готували на відкритому вогні чи у земляних ямах, а також споруджували печі-кабиці, при цьому куховарили самі чоловіки.

Проєкт реалізували з допомогою стороннього продакшену. Наталія Андрєєва розповіла: матеріалу відзняли настільки багато, що «це було і складно, і цікаво одночасно».

«Гігабайти записаних інтерв’ю, відео, процесу приготування тринадцяти різних страв. До фінальної версії проєкту увійшли не всі, але ми покажемо не лише куліш та капусняк, а й квашу, верещаку і ще кілька страв, які дуже смакують. Власне, для всієї творчої команди проєкту дивиною було те, що всі ті наїдки, які вживали наші пращури, — доволі прості у приготуванні і надзвичайно смачні та поживні», — говорить продюсерка Суспільне Запоріжжя.

Участь у зйомках взяли шеф-кухарі запорізьких ресторанів, які, дослідили українську кухню та її особливості. Історію козацької кухні, рецепти та практичні поради при приготуванні стародавніх страв у проєкті «Запорожжя на смак» розкажуть:  

  • Сергій Кухаренко, шеф-кухар;
  • В’ячеслав Карпенко, шеф-кухар, дослідник запорозької кухні;
  • Олег Огієнко, пекар-крафтяр;
  • В’ячеслав Зайцев, історик, співробітник Національного заповідника «Хортиця»;
  • Олена Кравцова, співробітниця НЗ «Хортиця», дослідниця харчування козацької старшини;
  • Сергій Білівненко, історик, голова наукового товариства імені Якова Новицького;
  • Віталій Мітун, шеф-кухар, вивчав дикорослі їстівні рослини в харчуванні українців.

Онлайн дивитися проєкт у Новорічну ніч можна на сайтах регіональних телеканалів Суспільного, а в записі — на ютуб-каналі Суспільне Запоріжжя. 

Місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Суспільне Запоріжжя — це телеканал UA: ЗАПОРІЖЖЯ, Українське радіо Запоріжжя та діджитал-платформи. 

Оперативні новини про Запоріжжя: