Давні рецепти та розвінчування міфів — Суспільне Запоріжжя презентувало «Запорожжя на смак» у бібліотеці

Давні рецепти та розвінчування міфів — Суспільне Запоріжжя презентувало «Запорожжя на смак» у бібліотеці

14 лют. 2022

Запоріжці сьогодні цікавляться і історією України, і історією козацької кухні. Це підтвердила презентація документального фільму від команди Суспільне Запоріжжя «Запорожжя на смак», що відбулась 12 лютого у приміщенні Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки. 

За словами  продюсерки Суспільне Запоріжжя Наталії  Андреєвої, проєкт «Запорожжя на смак» має два ключових завдання, різних за терміном виконання.  

«Мені здається, що у нас, у сучасних запоріжців, дуже бідне уявлення про те, що таке запорозька, локальна, козацька кухня. Ми чомусь думали, що це тільки каша якась і сало. Дізнатись як же ж було насправді — це короткострокова ціль нашого проєкту «Запорожжя на смак».  Але коли ми закінчили створення фільму, зрозуміли:  якщо його популяризувати, то українці побачать зовсім іншу історію  про кулінарні смаки наших предків. Адже кухня запорожців — різноманітна, практична, бо підлаштована більше під життя у походах, і корисна. Ми маємо зрозуміти, що нам є чим пишатися. А це вже довгострокова ціль проєкту. Не на місяць і навіть не один рік», — розказала Наталія Андреєва

Під час презентації «Запорожжя на смак» учасники поспілкувались із творчою командою проєкту, переглянули документальний фільм про кулінарні смаки степових запорожців, ознайомилися з рецептурними секретами старовинних страв, поділилися своїми родинними способами приготування національних смаколиків та покуштували крафтових вергунів, загребів та горохляників, створених за старовинними рецептами. Крім того, апелюючи історичними фактами, зруйнували кулінарні міфи. Наприклад, про те, що українці — салоїди,  а в класичному українському борщі обов’язково має бути картопля. Історики кажуть, що картопля з’явилася на теренах України у XVIII столітті, а споживати її стали ще пізніше. Так само й сало, бо до XVIII століття українці його використовували винятково як мастило для зброї та корабельного такелажу й змащували ним посуд для смаження.

За словами шеф-кухаря В`ячеслава Карпенка, який брав участь у зйомках, автори прагнули розказати про маловідомі кулінарні традиції нашого краю та поділитися цікавими  рецептами. 

«Я часто спілкувався з рестораторами. Вони розказують, що туристи, які приїздять, скажімо, з Лондона, й куштують їжу в українських ресторанах, кажуть: “Та це ж дешево! Тут ми можемо поїсти, випити — гарні страви, гарні алкогольні напої, самобутній декор, колоритний посуд, щире обслуговування. Все чудово, і  в п’ять разів дешевше, ніж в  Лондоні”», — розказав В`ячеслав Карпенко. 

Під час обговорення побаченого у фільмі, учасники заходу зізнавались, що відкрили для себе багато нових фактів та рекомендацій, навіть стосовно страв, які знайомі з дитинства.

Так Сергія Розумкова здивувало, що наші предки часто додавали у страви розведене борошно.   

«Багато з того, що було показано у фільмі, ми використовували. Деякі страви часто готуємо в родині, деякі інакше називаємо. А от додавання у страви розведеного борошна — це для мене відкриття. Це я, чесно кажучи, не куштував.  Будемо вдома пробувати готувати за цим рецептом».  

Історико-кулінарне експериментальне шоу «Запорожжя на смак» було створено на Суспільне Запоріжжя восени 2021 року. 1 січня 2022 секрети давньої кухні степових українців побачила вся Україна — в новорічну ніч фільм транслювали всі регіональні телеканали Суспільного.  

Проєкт «Запорожжя на смак» розповідає, що їли на території, яка вважалася козацькою вольницею (сучасні Запорізька, Дніпропетровська, Донецька і частково Миколаївська області), як це вплинуло на українську кухню і чи смакують ці страви сьогодні. Онлайн переглянути стрічку можна на ютуб-каналі Суспільне Запоріжжя.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Суспільне Запоріжжя — це телеканал UA: ЗАПОРІЖЖЯУкраїнське радіо Запоріжжя та діджитал-платформи. 

Оперативні новини про Запоріжжя: