Суспільне Запоріжжя презентувало проєкт «Запорожжя на смак» у бібліотеках міста

Суспільне Запоріжжя презентувало проєкт «Запорожжя на смак» у бібліотеках міста

22 лют. 2022

«Цікаво, пізнавально, смачно» — саме такі відгуки найчастіше звучали від запоріжців, які  минулої суботи відвідали презентацію проєкту  «Запорожжя на смак», створеного на Суспільне Запоріжжя

Місцем зустрічі із глядачами стали бібліотеки Запоріжжя на вулицях Історичній та Ладожській. Учасники спілкувались із творчою командою проєкту, переглянули документальний фільм про кулінарні смаки степових запорожців, дізналися маловідомих фактів та секретів національної кухні, поділилися своїми родинними способами приготування традиційних українських страв та скуштували крафтових потапців під устричним соусом.

Як підкреслювали під час обговорення учасники, тема історичної української кухні, про яку йдеться в експериментальному історико-кулінарне шоу «Запорожжя на смак»,  не просто цікава, але актуальна та необхідна в нинішніх умовах: дає розуміння витоків нації та козацтва. 

«У розрізі останніх подій, хочеться бачити більше української тематики, щось, що дає відчуття єдності. А національна кухня — це і є як раз та сама неповторна, притаманна лише одному народові особливість. Саме про нашу українську неповторність та самобутність фільм «Запорожжя на смак», 一 переконана шкільна бібліотекарка Наталія Шаповалова.

Наталія розповіла, що виросла в українському селі, і багато зі страв проєкту знає з дитинства. Проте були і справжні відкриття. 

«Ми на всьому цьому виросли. Мама й бабуся готували. Наприклад, гарбузова каша – це взагалі улюблена їжа в нашій родині. В неділю варю і весь тиждень їмо гарбузову кашу на сніданок. А от запечений гарбуз ще не пробувала. Тому, йду додому з новим рецептом.  У фільмі згадувались і такі українські страви, про які я раніше не чула. Хотілося б покуштувати і квашу, і капусняк, і соломаху, і загреби. Якби в місті був би заклад, який спеціалізується на історичній український кухні, було б добре», 一 каже  Наталія Шаповалова.

Наталія Яцун прийшла на презентацію всією родиною: фільм про історичну козацьку кухню дивилися трьома поколіннями 一 вона, донька та три онуки. 

«Я сама дуже люблю готувати і часто шукаю нові для себе рецепти. Наприклад, про тетерю я раніше не чула», 一  каже Наталія Яцун. 一  Мама готувала нам каші в духовці, але завжди казала, що справжня каша має готуватися у печі — смак в неї тоді інакшій.  Зараз мої діти та онуки любляють каші, особливо пшону та гарбузову на молоці. Але я не знала, що можна додавати яблука. Взагалі дивно було дізнатися, що українці були вегетаріанцями та їли багато овочей та фруктів. Я дуже вдячна авторам цього фільму за таке глибоке вивчення теми, за цікаву та аргументовану інформацію та за ще один привід любити Україну».

Нагадаємо, що історико-кулінарне експериментальне шоу «Запорожжя на смак» було створено на Суспільне Запоріжжя восени 2021 року. 1 січня 2022 секрети давньої кухні степових українців побачила вся Україна — в новорічну ніч фільм транслювали всі регіональні телеканали Суспільного.  

Проєкт «Запорожжя на смак» розповідає, що їли на території, яка вважалася козацькою вольницею (сучасні Запорізька, Дніпропетровська, Донецька і частково Миколаївська області), як це вплинуло на українську кухню і чи смакують ці страви сьогодні. Онлайн переглянути стрічку можна на ютуб-каналі Суспільне Запоріжжя.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Суспільне Запоріжжя — це телеканал UA: ЗАПОРІЖЖЯУкраїнське радіо Запоріжжя та діджитал-платформи. 

Оперативні новини про Запоріжжя: