Про пошук зниклих безвісти — інтерв’ю Олега Котенка для «Суспільне. Спротив»

Про пошук зниклих безвісти — інтерв’ю Олега Котенка для «Суспільне. Спротив»

28 вер. 2022

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, засновник ГО «Група Патріот», Олег Котенко розповів глядачам інформаційного міжрегіонального проєкту Суспільного «Суспільне. Спротив» про пошук зниклих безвісти. 

Як людей знаходять через зображення з дрона, чи запрацював єдиний реєстр зниклих безвісти та наскільки ефективні регіональні Центри Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти, — розпитав посадовця ведучий Суспільного Роман Свирида.

Читайте також: До команди ведучих «Суспільне. Спротив» приєднався Віталій Гамадин

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, цього тижня в Україні розпочали роботу ще п’ять регіональних Центрів Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти. Запрацювали координатори на Вінниччині, Сумщині, Одещині, Хмельниччині та Миколаївщині. Раніше такі Центри відкрилися у Запорізькій, Київській, Дніпропетровській, Львівській та Рівненській областях. Загалом, в Україні працюють 23 регіональних центри.

«Ідея заснування подібних центрів з’явилась тоді, коли стало зрозуміло, що дуже багато людей і цивільних і військових потрапляють у полон і зникають безвісти. Для центрального офісу в Києві це дуже велике навантаження. Розшукати потрібно усіх полонених, зниклих і загиблих і дізнатись про їхню долю», — розповів Олег Котенко.

Читайте також: Документальний фільм про українських біженців «Вокзал надії» — на Суспільне Запоріжжя

Олег Котенко зазначив, що заплановано відкрити ще два чи три подібних центри у Херсоні та Луганській області, після її звільнення від окупантів та повідомив номери телефонів за якими можна звернутися по допомогу у пошуках:

  •   0 800 339 247 — в Україні
  • +38 (095) 896 04 21 — з-за кордону

Олег Котенко розповів про основні методи пошуку зниклих безвісти.

«Перед пошуком військового, отримуємо з підрозділу розвідувальну інформацію із застосуванням дронів, про ситуацію на час зникнення людини. На відео видно скупчення людей, скільки і куди ведуть полонених і, на жаль, видно загиблих. Це — перший крок у розшуку. Далі, за сприяння спецслужб та правоохоронних органів — відстежуємо телефони. Доводилось спілкуватись навіть з окупантами, які привласнили телефон і змінили сім-картку. Наш аналітичний відділ відпрацьовує українські і ворожі телеграм-канали, соцмережі. Дані заносять у єдину базу. Повідомляємо рідним. Є ще чимало неофіційних можливостей», — ділиться Олег Котенко.

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на усіх регіональних телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн дивитися «Суспільне. Спротив» можна на сайтах телеканалів регіональної мережі Суспільного Мовлення і на ютуб-каналі Суспільне Новини.