Суспільне Запоріжжя — генеральний інформаційний партнер саміту медіаосвіти

Суспільне Запоріжжя — генеральний інформаційний партнер саміту медіаосвіти

10 кві. 2019

9-10 квітня у Запоріжжі проходить Другий Міжнародний педагогічний саміт “Система медіаосвіти як фундамент розвитку і консолідації громадянського суспільства”, організований Департаментом освіти і науки Запорізької міської ради.

Суспільний мовник Запоріжжя — генеральний інформаційний партнер події.

Як зазначають організатори саміту, медіаосвіта є основою інформаційної безпеки, відіграє важливу роль у вихованні молоді, формуванні української ідентичності та патріотизму. Відтак, медіаосвіта має стати невід’ємною частиною освітнього процесу, взаємообміну і спілкування педагогів з учнями й студентами.

У дводенній програмі саміту  виступи фахівців у галузі медіаосвіти, воркшопи, майстер-класи, підсумки конкурсу відеороликів “З любов’ю до рідного краю” тощо.

“Ми очікуємо близько п’ятдесяти делегацій зі всієї країни, а також закордонних представників. Зокрема, на саміті будуть присутні почесні консули Австрії, Болгарії, Ізраїлю, Франції, Польщі, представник консульства США з питань освітніх програм. Другий день саміту передбачає потужний практичний супровід: майстер-класи від відомих фахівців медіаосвіти та медійників — представників усіх провідних каналів, у тому числі й Суспільного”, — зазначила в ефірі ранкового шоу на Суспільному Запоріжжі Оксана Гусак, завідувачка науково-методичного центру Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради.

“Дуже велика кількість охочих подала заявки на участь у саміті. Це означає, що тема медіаосвіти користується попитом, — додала Галина Коломоєць, наукова співробітниця Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України. — Гадаю, всім учасникам буде цікаво послухати теорію: дослідження в галузі медіаосвіти, підходи до неї. Та саме на практичних заняттях отримуєш той великий багаж знань, з яким потім заходиш у навчальний заклад”.

Також гості програми “Ранок: Запоріжжя” говорили про важливість медіаосвіти в сучасному суспільстві, схожість між журналістськими стандартами і стандартами викладання, необхідність розмежовувати особисту думку й факти.

Освіта і ЗМІ дуже схожі: ми маємо на меті просвітницьку місію, тільки працюємо з різними категоріями”, зауважила Дар’я Долгова, шеф-редакторка видавничої групи «Шкільний світ».

На думку Дар’ї Долгової, головна проблема в освіті пов’язана не стільки з рівнем заробітної плати, скільки з тим, що світ швидко змінюється й освітяни мають бути обізнаними в актуальних течіях.

“Проблему медіаосвіти в Європі почали обговорювати ще в 70-ті роки ХХ століття. А ми почали тільки зараз. На саміті, на сторінках наших видань ми обмінюємося досвідом, практичними порадами. Говорячи про медіаосвіту, я закликаю всіх: перевіряйте інформацію!”, — підсумувала Дар’я Долгова.

“Перш ніж учити дітей медіаграмотності, ми маємо навчитися самі. Ми повинні вміти критично мислити, фільтрувати інформацію, відрізняти фейки від справжніх новин”, — підкреслив Богдан Мягких, голова ГО "Асоціація молодих освітян Запоріжжя”.

Організатори сподіваються, що участь у саміті допоможе освітянам поглибити знання в галузі медіакультури та надасть практичні підказки впровадження й підтримки медіаграмотності в закладах освіти. Одним із підсумків заходу має стати підписання “Хартії Другого Міжнародного педагогічного саміту “Система медіаосвіти як фундамент розвитку і консолідації громадянського суспільства”. Цей документ закріпить основні засади медіаосвітньої діяльності учасників саміту і сприятиме розбудові ефективної системи медіаосвіти.

Докладніше про педагогічний саміт з медіаосвіти ви можете подивитися на нашій сторінці у Facebook та на YouTube каналі.