Творити, щоб перемагати — телепрем’єра документального серіалу «Мистецтво в країні війни» на Суспільному

Творити, щоб перемагати — телепрем’єра документального серіалу «Мистецтво в країні війни» на Суспільному

16 лис. 2022

17 листопада дивіться телепрем’єру документального серіалу DocNoteFilms у співпраці з Babylon’13 «Мистецтво в країні війни». Перший епізод на Суспільне Запоріжжя вийде о 10:40 в межах міжрегіонального прямоефірного проєкту «Суспільне. Спротив». Онлайн-прем’єра проєкту запланована на 16 листопада на ютуб-сторінці Babylon’13. 

«Мистецтво в країні війни» — це короткі історії 25 українських митців: художників, композиторів, письменників, які не виїхали за кордон та продовжують свій творчий шлях в Україні.

«Для мене особисто дуже важливо дослідити місце митця у країні, яка воює. Це те питання, яке ми всі ставили собі з першого дня повномасштабного вторгнення. На моє глибоке переконання, ми воюємо не тільки за фізичне виживання, але й за збереження нашого культурного коду. Перед кожним митцем постійно постає питання: де буду більш корисним для країни — на фронті як солдат, чи як творча одиниця, здатна закарбувати цей непростий час та відрефлексувати його? Я дуже сподіваюсь, що, збираючи історії інших митців, ми зможемо не тільки знайти відповіді, але й познайомити глядачів із сучасними творцями української культури», — розповів режисер проєкту Костянтин Кляцкін.

Читайте також: Квартирник луцького гурту «YAROVA» — на Суспільному

Серед героїв «Мистецтво в країні війни» — відомі українські творці. Зокрема, це художники Катерина Косьяненко та Матвій Вайсберг, графіки Олеся Джураєва та В’ячеслав Снісаренко, композитор Олексій Шмурак, поетеса Світлана Поваляєва й інші. Усі вони отримали новий суспільний статус — переселенця, військового, постраждалого від обстрілів, волонтера. Кожен з них розповідає про власний шлях виживання та повернення до творчості. 

Героїнею першої серії стала Алевтина Кахідзе — відома у світі українська художниця, перформерка, кураторка та дизайнерка. Консультанткою проєкту стала мистецтвознавиця Катерина Липа.

Читайте також: Суспільне стало медіапартнером 19-го фестивалю Docudays UA

Телеглядачі Суспільного знайомі з проєктами команди DocNoteFilms. У минулі роки на місцевих каналах виходили сезони серіалу «Крутий заміс», документальні фільми «Тюрма на Стрийській» та «Поліські тенета».

«Війна змінює мільйони облич — накладає на них видимі зморшки й додає невидимих відтінків в очах. Обличчя митців, як найчутливіші дзеркала суспільства, також назавжди змінились, а наші партнери змогли ці зміни вчасно зафіксувати. Тож я сподіваюсь, що цей проєкт допоможе нашому глядачу зафіксувати та пропрацювати власні зміни, а також знайти відповіді на складні питання», — розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне КультураУкраїнське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії

Онлайн дивитися «Суспільне. Спротив» можна на сайтах телеканалів і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Оперативні новини від Суспільне Запоріжжя — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: