Суспільне Запоріжжя – генеральний інформаційний партнер конкурсу “Найкраща студентська рецензія”

Суспільне Запоріжжя – генеральний інформаційний партнер конкурсу “Найкраща студентська рецензія”

28 тра. 2019

28 травня в студії Суспільного Запоріжжя відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу “Найкраща студентська рецензія”. Цей конкурс проводить громадська організація “ФОРУМ-АРТ” спільно з громадською організацією “Запорізьке театральне товариство”. Суспільний мовник Запоріжжя став генеральним інформаційним партнером події.

Продюсерка Запорізької філії Суспільного Наталія Андрєєва розповіла про значення конкурсу рецензій у контектсі культурного життя Запоріжжя:

"Конкурс на кращу студентську рецензію - це, на мою думку, важлива подія для розвитку не лише культури у Запорізькому регіоні, а й критичного мислення серед населення. Якимось чином виникла така традиція, якщо журналісти пишуть про культурну подію, то це здебільшого, вихваляння і компліменти. А на нюанси, недоліки уваги не звертають. Причин цього багато, але в результаті заклади культури продовжують "штампувати" твори. Звісно, у таких умовах не доводиться говорити про виховання естетичного смаку аудиторії. Завдяки тим майстер-класам, які відбулися у рамках конкурсу рецензій, завдяки тим роботам, які написали студенти, гадаю, буде розвиватися культурна критика, заклади культури будуть більше звертати уваги і на критичні виступи у медіа та покращуватимуть свою роботу. Від того виграє суспільство. І, звісно, Суспільне".

Конкурс проходив з 1 лютого до 12 травня 2019 року, участь у ньому могли взяти студенти запорізьких вишів напрямків «Журналістика», «Філологія» та інших (на бажання). Як зазначають організатори, серед цілей конкурсу – залучити освічену молодь до культурного процесу Запоріжжя, сприяти розвитку її активної життєвої позиції, аналітичному підходу до культурного середовища міста, а також одержати молодіжний фідбек на культурні події та через сприйняття молодими авторами переосмислити культурний фон міста.

Цей конкурс організатори проводять уже втретє. На відміну від двох попередніх, він тривав довше й охоплював не лише театральні, але й інші культурні події. Щороку до конкурсу входить і навчальна складова – члени журі проводять майстер-класи для студентів. Цьогоріч їх відбулося чотири.

Під час церемонії нагородження голова журі Надія Петренко, театрознавиця, керівниця літературно-драматургічної частини Запорізького академічного театру молоді, говорила про діапазон подій, висвітлених учасниками, та особливо виразні моменти текстів:

Це дуже цікаво, те що ви (учасники конкурсу - ред.) робите. Мене вразив спектр інтересів ваших: від кіно до фестивалів, виставок, філармонійних концертів. Ви бачите все, що відбувається в Запоріжжі. Ви обмірковуєте, що вам показують, ви сумніваєтеся. І ці думки у вас з’являються в рецензіях. Це дуже добре”.

Загалом за три роки проведення було розглянуто понад п’ятдесят текстів. Цьогоріч у конкурсі взяли участь дев’ять студентів, п’ять із них були здобули призові місця. Перше місце – студентки Факультету журналістики Запорізького національного університету Анастасія Куркіна в номінації «Рецензія на твір» за рецензію «Криваві Крути» та Валерія Мосейченко в номінації «Рецензія на подію» за рецензію «Війна та Вона – сильні жінки в маленькій кімнатці». Друге місце у відповідних номінаціях розділили студентки ЗНУ Шахсанам Біналієва (факультет журналістики) та Дар’я Лук’янчук (філологічний факультет). Третє місце – студентка Запорізького національного технічного університету Факультету соціальних наук Василина Гав’як, котру глядачі Суспільного знають як ведучу ранкового шоу.

Цей конкурс виховує вдумливих, "професійних" глядачів, а можливо, навіть, майбутніх критиків та культурних оглядачів, тому для "Суспільного" дуже важливо, щоб про такі ініціативи дізнавалося якомога більше людей. Ми з радістю надали майданчик організаторам, із надією, що конкурс отримає подальший розвиток і започаткує у Запоріжжі потужну школу мистецької критики”, - прокоментував подію лінійний продюсер телебачення Денис Астаф’єв.

Більше про церемонію нагородження – в записі стріму на нашій сторінці в мережі Facebook та у денному випуску новин "Телекур’єр".

А своїми враженнями від участі в конкурсі Валерія Мосейчеко та Дар’я Лук’янчук поділяться завтра в етері ранкового шоу Ранок: Запоріжжя. Також 29 травня в програмі “Радіодень” UA: Українське радіо Запоріжжя кураторка конкурсу Наталія Ігнатьєва більш докладно розповість про подію.

Тексти рецензій будуть опубліковані на нашій сторінці в мережі Facebook, а також у газетах “МИГ” і “Запорізька правда”.

Фото Сергія Томка.