Суспільний мовник Запоріжжя – генеральний інформаційний партнер фестивалю “Казки України”

Суспільний мовник Запоріжжя – генеральний інформаційний партнер фестивалю “Казки України”

4 чер. 2019

З 31 травня до 2 червня у Бердянську Запорізької області проходив ІІ Всеукраїнський відкритий театральний фестиваль дитячих та юнацьких колективів “Казки України”. Суспільний мовник Запоріжжя став генеральним інформаційним партнером події. Організатор фестивалю - громадська організація “ФОРУМ-АРТ”.

Суспільне Запоріжжя зацікавилося фестивалем і підтримало ідею партнерства, адже це можливість висвітлити важливу мистецьку подію в Запорізькому регіоні. Такі творчі заходи мають обов’язково популяризуватися і силами ЗМІ також, отож, вважаємо це початком плідної співпраці”,  – сказав лінійний продюсер телебачення Денис Астаф’єв.

Серед цілей фестивалю – підтримка Театру дітей як перспективного для розвитку культури України, залучення дітей з вадами здоров’я до участі в театральному процесі, а також інтеграція аматорського театру в загальний контекст і розвиток жанру казки. Участь у фестивалі взяли майже двісті дітей з семи міст України, у тому числі - Запоріжжя та області.

Голова громадської організації “ФОРУМ-АРТ” Наталія Ігнатьєва розповіла про основні акценти фестивалю:

Ми не влаштовуємо конкурсу-змагання. Нам важливо, щоб юні акторки й актори зіграли на справжній сцені, відчули настрій мистецького свята, а їхні керівники  –  почули доброзичливий фаховий розбір від професійного журі. Цього року ми вперше залучили до участі в програмі дітей з вадами здоров’я, і їхні вистави довели: інклюзія в мистецтві можлива й дуже потрібна. Самим учасникам і суспільству в цілому”.

Головним у програмі був перегляд вистав та можливість для керівників колективів почути фахову оцінку і професійні підказки членів журі. Також проводилися майстер-класи членів журі та розважальні паузи для дітей.

За підсумками переглядів, кожен колектив був відзначений дипломами в різних номінаціях, характерних і для “дорослих” фестивалів: “Найкраща драматична вистава”, “Найкращий акторський ансамбль”, “Найкраще прочитання теми” тощо. Чимало учасників одержали й індивідуальні дипломи за ролі, дуети, постановочну роботу. Дипломи переможців вручив дітям і один із партнерів фестивалю - Департамент освіти і науки Запорізької облдержадміністрації спільно з Запорізьким обласним центром художньо-естетичної творчості учнівської молоді.

Мене вражає, наскільки якісно працюють аматорські колективи. Їх насправді аматорськими і називати не можна, адже це повноцінна робота, дуже часто  –  краща, ніж у професійних театрах. Це проникливо, це з повною віддачею. З проживанням, я б сказав. І при цьому ж більшість керівників займаються театром дітей на самому ентузіазмі, не маючи власної сцени чи якогось хоч фінансування. Я радий, що є такий фестиваль, що вони можуть приїхати і показати свої чудові роботи. Це дуже потрібно зараз  –  підтримувати тих, хто фактично стане майбутнім українським театром. Театром майбутнього навіть”, – поділився враженнями голова журі фестивалю заслужений діяч мистецтв України Віктор Попов.

Дізнатися більше про фестиваль можна у випусках новин “Телекур’єр” телеканалу “Запоріжжя”, а також у сюжетах ранкового шоу Ранок: Запоріжжя та програмі “Рефрен”, які транслюватимуться цього та наступного тижня.

Фото - Олександр Сосновський.